Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruský plyn nemá v Evropě alternativu, utrpí celá světová ekonomika, vyhrožuje Putin

Autor: ČTK - 
14. dubna 2022
17:53

Ruský prezident Vladimir Putin dnes varoval, že případné přijetí energetických sankcí v podobě zákazu či zřeknutí se dovozu ruské ropy, plynu a uhlí by v prvé řadě postihlo iniciátory takových kroků, a to poklesem životní úrovně Evropanů a snížením konkurenceschopnosti evropských ekonomik.

„Pokusy západních zemí vytlačit ruské dodavatele a nahradit naše energetické zdroje alternativními dodávkami nevyhnutelně postihnou celou světovou ekonomiku. Následky takového kroku mohou být velice bolestivé, a to v prvé řadě pro samotné iniciátory takové politiky. Nejvíce na tom udivuje, že tzv. partneři z nikoliv přátelských zemí sami přiznávají, že se nemohou obejít bez ruských energetických zdrojů. Včetně zemního plynu, například. Jeho racionální záměna pro Evropu prostě chybí,“ řekl Putin podle agentury Interfax během dnešní porady s představiteli ropného a plynárenského průmyslu.

„Dodávky z jiných zemí, hlavně ze Spojených států, které mohou být poslány do Evropy, vyjdou spotřebitele řádově dráž. Projeví se to na životní úrovni lidí a na konkurenceschopnosti evropské ekonomiky,“ varoval ruský prezident.

Evropská unie zvažuje, že se zbaví závislosti na energetických surovinách z Ruska. Naléhá na ni ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého příjmy z vývozu ropy, plynu a uhlí financují Putinovu válku proti jeho vlasti, jež trvá 50. dnem a vyžádala si podle odhadů již desetitisíce životů.

Ale například Rakousko, které získává 80 procent zemního plynu z Ruska, se staví proti okamžitému ukončení dovozu ruského plynu. Alpská země spolu s Německem či Maďarskem tvrdí, že takový krok zatím není z ekonomických důvodů možný a způsobil by značné škody.

Putin podle Interfaxu kritizoval zástupce Zelených v německé vládě, kteří se zasazují za omezení dodávek ruského plynu. „Jsou připraveni zapomenout na celou zelenou agendu a znovu vsadit na ekonomiku s velkou uhlíkovou stopou, kterou ještě nedávno chtěli úplně zavřít jako archaickou a špinavou. Mnohé strany postavily volební kampaně na ekologických heslech. Kde to všechno teď je? Vše vyhodili do smetí, v praxi se chovají úplně jinak,“ prohlásil. Zelení se podle něj snaží vlastní chyby a nedostatek odbornosti v energetice a dalších sférách zamaskovat a svalit na Rusko.

10:31
24. 4. 2024

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v této zemi vznikly stovky firem vyrábějících zbraně a vojenskou techniku. Mnohé z nich ale mají problémy s financováním produkce a obávají se, že se mohou stát terčem zesilujících ruských raketových útoků. Jejich majitelé říkají, že do podniků investují vlastní peníze, aby přežily, a na vlastní náklady přesouvají výrobu, aby je nevypátrali Rusové. Na vládu naléhají, aby zakročila proti podle nich přebujelé byrokracii, která provází státní nákupy zbraní, napsala agentura Reuters.

9:54
24. 4. 2024

K 19 rokům vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou odsoudil dnes Krajský soud v Plzni devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Podle soudu loni v srpnu vylákal svou známou na procházku k řece, cestou ji spoutal, znásilnil, bodl a řízl ji do krku, pak ji svlékl, zabalil do igelitu, polil savem, shodil ze srázu a napůl zahrabal listím. Dívka předstírala, že je mrtvá, což jí zřejmě zachránilo život. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady.

9:40
24. 4. 2024

Ruské síly dosáhly postupu v šesti obcích v Donbasu na východě Ukrajiny, píše dnes agentura Unian s odvoláním na analytiky zpravodajského kanálu DeepState, blízkého ukrajinské armádě.

Kompletní online

Video  Putin je masový vrah a gangster, míní senátor Fischer. S takovými lidmi se nevyjednává.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa