Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Těhotná pomohla těhotné a obě porodily! Manželé Krupařovi ubytovali ženu z Ukrajiny

Autor: Jana Gogová - 
9. května 2022
05:00

Z Ukrajiny do Česka prchala Olha (20) v pokročilém stupni těhotenství. Ubytoval ji, stejně jako její kamarádku Alu (29) se synem Artemem (5), Pavel Krupař (48), který s manželkou Janou (34) a dcerou Natálií (4) tehdy také čekali přírůstek. Teď už jsou obě miminka na světě!

Jejich od března mezinárodní rodina, o které Blesk informoval, má dvě nové členky. „Nejdříve porodila moje paní Jana. Asi chtěla být první, a tak se malá Sofinka narodila o měsíc a kousek dříve. Ale je v pohodě v péči odborníků ve zlínské nemocnici,“ říká pyšný táta.

Dcerušku vidí víc než jeho manželka. „Mírně postonává, a tak vozím její mléko každé odpoledne od nás z Kroměříže do Zlína malé Sofince já. Za pár dnů bychom ji už měli mít doma, moc se těšíme a sestřičky se už nemůže dočkat taky naše dcera Natálka,“ vypráví Pavel.

Noví kamarádi

Jen o několik dnů později se na svět ohlásila Anhelina, prvorozenou dceru její ukrajinská maminka Olha přivedla na svět v kroměřížské nemocnici. „No to už je přece důvod k oslavě, ideální v měsíci lásky, v máji,“ směje se Pavel. Daří se i malému Artemovi, který si už ve školce našel nové kamarády a jeho maminka získala práci jako uklízečka.

Nejdřív poznali táty

Krupařovi poznali nejdříve partnery Aly a Olhy, kteří Pavlovi pomáhali při opravě domu, a spřátelili se. Jejich tehdejší pomoc jim tak teď mohli oplatit. Ala a Olha pocházi ze Svaljavy na Zakarpatské Ukrajině, která byla za první republiky součástí Československa.

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa