Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajina na vlastní kůži. Uprchlíkem nechce být nikdo, říká reportér Boháč a popisuje děs i naději

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. května 2022
15:23
Autor: Markéta Volfová - 
2. května 2022
14:00

Podpora Vladimira Putina od počátku války na Ukrajině neklesá. Naopak. Mohou následky invaze přebít ruskou propagandu? A jak vypadá práce novináře ve válečném konfliktu, kde útok na civilisty není ničím ojedinělým? Hostem pořadu Epicentrum byl válečný reportér a šéfredaktor serveru Voxpot Vojtěch Boháč.

Podle Boháče, který strávil na Ukrajině několik týdnů, se život mimo pohraniční oblasti pomalu vrací do zajetých kolejí. Začala totiž druhá fáze války, která je spíše o návratu do ostřelovaných oblastí a o zvyku, než o útěku. „Tři týdny zpátky jsme jeli na jih do Oděsy a podél fronty až do Donbasu. U Kyjeva byly obrovské zácpy, kde se i čtyři hodiny čekalo na návrat do města. Otevírají se tam znovu kavárny a další byznys,“ popsal v pořadu Epicentrum.

Lidé prostě chtějí žít, zdůraznil Boháč s tím, že ve větších městech začíná být válka něčím cizím a vzdáleným. „Jedná se o obrovskou zemi, a když se bojuje na jihu a v Donbase, tak je to například od Kyjeva daleko. Do měst sice občas doletí raketa, ale začíná se to vracet do starých kolejí,“ podotknul nynější šéfredaktor VOXPOT, který se specializuje na problémy Východní Evropy, Balkánu a Blízkého východu. 

Boháč nicméně jedním dechem dodává, že Ukrajina je stále pod velkým nebezpečím a lidé si to uvědomují. „Válka se ale lokalizovala do okrajových částí. A jak začalo jaro, lidé chtějí znovu žít, vrací se domů a otevírají své obchůdky,“ dodal. Být uprchlíkem je navíc podle Boháče pro mnoho lidí ponižující. „Uprchlíkem nechce být skoro nikdo,“ zdůrazňuje.

Samozřejmě napětí a paranoia, především ve městech blízko pohraničí, nadále pracuje. „Do Mykolajivu jsme přijeli v době, kdy bylo město již týden bez vody. Lidé chodili k řece a nabírali si zde vodu a bylo to šíleně depresivní. V tom městě žije půl milionů lidí. Ve městě, kde každou chvíli na někoho dopadne raketa. Lidé se obávali i toho, abychom je nevyfotili a podle fotek je nezačali bombardovat,“ popsal Boháč atmosféru v jednom z měst, které s fotografkou navštívil.

V pořadu Epicentrum se novinář rozpovídal také o tom, jak lidé na novináře na Ukrajině nahlížejí, a to nejen civilní obyvatelstvo a ukrajinští vojáci, ale také ruské ozbrojené složky. Debata se stočila i na to, co můžeme očekávat od ruské federace 9. května, kdy se v Rusku slaví konec druhé světové války. Více se dozvíte v záznamu rozhovoru na Blesk.cz.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa