Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putina čeká operace kvůli rakovině? Otěže prý předá vlivnému špionovi

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. května 2022
19:33
Autor: mav - 
2. května 2022
11:25

Rakovina u Vladimira Putina postupuje, už nemůže odkládat operaci, uvádí na sociálních sítích údajný generálporučík ruské zahraniční rozvědky SVR. Než se zotaví, předá prý moc Nikolaji Patruševovi (70), svému dávnému příteli a kolegovi z tajných služeb KGB a FSB.

Informaci přinesl na sociálních sítích Telegram a YouTube kanál zvaný Generál SVR. Konkrétně člověk, jenž se představil se jako „jeden z autorů kanálu Generál SVR, generálplukovník Služby vnější rozvědky, osoba, kterou znáte jako Viktora Michajloviče“.

„Na dobu, kdy bude Putin podstupovat operaci a než bude zase při smyslech, řekněme 2-3 dny, tak skutečně ovládat zemi bude jen Patrušev,“ říká na videu bez obrazu. A přidává jisté pochyby: „Co když se znenadání u Putina projeví vážné zdravotní problémy? Víme dobře, že má onkologické potíže, Parkinsonovu chorobu a schizoafektivní poruchu. Rakovina postupuje, nějaký čas bylo možné ji zadržovat, ale nyní choroba postupuje. Nechci teď vyslovovat nějaké předpovědi, abych vás zase neujišťoval, protože v této situaci byste si neměli dělat moc nadějí. Vladimir Putin stále je prezidentem a nějakou dobu ještě bude.“

Že si Putin vybral právě Patruševa, generálporučík kritizuje: „Patrušev je hotový ničema, je prohnanější, a řekl bych, zákeřnější než Putin. Pokud přijde k moci, Rusům přibudou problémy.„

Patrušev patří k nejbližším Putinovým spolupracovníkům, znají se půl století – v 70. letech spolu sloužili v Leningradě (Petrohradě) v KGB. Její nástupnickou organizaci FSB Putin vedl, a když se stal roku 1999 prezidentem, nahradil ho tam právě Patrušev. Od roku 2008 je tajemníkem Bezpečnostní rady Ruska.

Kanál Generál SVR od roku 2020 přináší údajné úniky informací z nejvyšších pater ruské politiky, obvykle je však nelze ověřit. Na Telegramu ho sleduje 279 tisíc lidí, na YouTube má 146 tisíc odběratelů.

Aktuálně také třeba vyvrací spekulace, že ministr obrany Sergej Šojgu měl během „speciální vojenské operace“ infarkt – prý srdeční potíže finguje.

“„en účet sleduji, ale sám nevím, co si o něm (ne)mám myslet. V tento okamžik ho rozhodně nepovažuji za spolehlivý zdroj,“ uvedl pro Blesk Zprávy politický geograf Michael Romancov. „Pro kontext je to však zajímavé,“ dodal.

Senzace z Kremlu

S kanálem bývá spojován kontroverzní historik Valerij Solovjov, dříve činitel prestižní univerzity MGIMO, který rovněž už několik let publikuje nejrůznější senzace z Kremlu a okolí. Podle nezávislých ruských investigativců projektu Meduza Solovjov „generála“ nejednou citoval. V polovině února, týden před vpádem na Ukrajinu, ho policie sebrala k výslechu a učinila u něj domovní prohlídku. Prý byl předvolán jako svědek ve vyšetřování anonymního účtu Generál SVR, obviněného z podněcování nenávisti vůči vládě Ruské federace. „Může být spojen s ukrajinskými a západními tajnými službami,“ konstatoval server REN TV

„Ať už je to fikce, nebo ne, Solovjov má vážný dopad na nedospělé mysli,“ komentoval pro (nyní už zavřenou) ruskou TV Dožď politolog Konstantin Kalačev. Nejspíš podle něj stoupl na kuří oko někomu z Putinova okolí.

Video  Vladimir Putin na velikonoční mši  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa