Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putinovi „mírotvorci“: Ruské tanky a konvoje přijely pod rouškou noci na východ Ukrajiny

Aktualizováno -
22. února 2022
03:46
Autor: ČTK, simao - 
21. února 2022
17:13

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil armádě zahájit misi ve dvou povstaleckých republikách na východě Ukrajiny, jejichž nezávislost krátce předtím uznal zvláštními dekrety. Cílem mise má být podpora míru, napsala agentura TASS.

Prezident Vladimir Putin učinil zásadní kroky směrem k Donbasu. Nejprve podepsal výnosy uznávající nezávislost dvou separatistických republik - Doněcká a Luhanská lidová republika se tak dočkaly vytoužené dohody.A Rusové právního základu pro vyslání armády na východ Ukrajiny.

Neváhali. Putin nařídil hned poté armádě zahájit misi v povstaleckých republikách.

Video  Ruský konvoj pod rouškou noci vyrazil do Doněcku  - Reuters
Video se připravuje ...

Ruské tanky v Donbasu

Jednotky ruské armády podle svědků, na které se odvolává stanice RFE/RL, vstoupily do povstaleckých republik v Donbasu a míří k tzv. linii dotyku. V Doněcku začali slavit proruští aktivisté.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová podotkla k Putinovu vyslání ruských vojsk na východní Ukrajinu: „Říká jim mírotvorci. To je nesmysl. My víme, co ve skutečnosti jsou.“

A upozornila: „Tento krok prezidenta Putina je navíc jasným základem pro pokus Ruska vytvořit záminku pro další invazi na Ukrajinu.“ 

Regiony kontrolované povstalci v Donbasu jsou v posledních dnech epicentrem geopolitické krize kolem Ukrajiny. Kyjev hlásí desítky případů ostřelování z druhé strany linie dotyku a mrtvé a zraněné. Vedení separatistických oblastí zase obviňuje ukrajinskou vládu z přípravy rozsáhlé ofenzívy, což ovšem Kyjev popírá.

Putinův zásadní projev

Oslavy proruských aktivistů v Doněcku začaly poté, co Kreml potvrdil záměr uznat nezávislost povstaleckých republik. Podpisovému aktu v Kremlu předcházel Putinův bezmála hodinový televizní projev, v němž prezident zdůraznil, že jihovýchod dnešní Ukrajiny, kde se nacházejí území ovládaná povstalci a „býval historicky součástí Ruska“.

Nynější Ukrajinu označil Putin v projevu za americkou kolonii, území ovládané NATO a za „předmostí“, odkud by Západ mohl vést překvapivý úder proti Rusku. Obvinil také Kyjev, že stále odmítá plnit mírové dohody z Minsku a že naopak chystá novou vojenskou operaci v Donbasu.

Putin Ukrajinu obvinil z přípravy bojových operací a teroristických akcí proti Rusku, i z toho, že se prý chystá vyzbrojit se jadernými zbraněmi. „Nemůžeme nereagovat na toto nebezpečí,“ zdůraznil.

Ukrajinská strategie podle Putina počítá se zatažením dalších států do střetu s Ruskem, v zemi „jsou prakticky nepřetržitě vojska NATO“ a „USA přistoupily k ovládnutí ukrajinského území jako budoucího bojiště“.

Podpora věrných

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny, dohromady mají zhruba 53 000 kilometrů čtverečních, tedy o něco více než Slovensko nebo zhruba jako české kraje v ČR nebo jako 70 procent rozlohy České republiky.

Značnou část těchto oblastí (odhadem třetinu) ovládají proruští separatisté, kteří v nich vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku.

Putin se dočkal pro svůj pondělní krok projevů podpory ze strany řady špiček ruské politiky. „Nemůžeme lhostejně přihlížet, jak trápí naše krajany a spoluobčany. Nevidím jiné východisko,“ prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. „Nemáme na výběr, musíme je (povstalecké republiky) uznat,“ zdůraznil ministr obrany Sergej Šojgu.

Rusko zpočátku dělalo vše, aby střet mezi povstalci v Donbasu na východě Ukrajiny a Kyjevem urovnalo mírovou cestou, ale přesto vznikla nynější situace, kdy hrozí další „trestná výprava“ Kyjeva do Donbasu, uvedl přitom v pondělí Putin během porady, která předcházela projevu i podepsání dohod.

„Jsou to naši lidé. Nejen lidé hovořící rusky, ale občané naší země. Tento fakt nemůžeme ignorovat,“ zdůraznil bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní místopředsedou bezpečnostní rady. Upozornil také, že většina Rusů by uznání nezávislosti republik v Donbasu podpořila.

Video  Vladimir Putin podepsal uznání povstaleckých republik. S vůdci separatistů z Donbasu, kam poslal armádu  - Reuters
Video se připravuje ...

levicove-smegma ( 22. února 2022 12:57 )

Západní rozvědky tvrdily, že Putin zaútočí na Ukrajinu.
Měly pravdu.

agent ( 22. února 2022 11:37 )

Tohle nikdy neskončí dokud Amerika vojensky ne-ro-ze-*** zbytek světa. Tahle krátkodobě obývaná země bez historie toho za těch pár století zvládla opravdu dost

fido2 ( 22. února 2022 11:20 )

Jasně, až tě miláčci z ukrajiny přepadnou... přepadají se navzájem a kradou si peníze, které v Čechách vydělali.

fido2 ( 22. února 2022 11:19 )

Hlavně, že to ví Amerika...ta má hranice všude po světě...nekonečnééé

fido2 ( 22. února 2022 11:15 )

A-Míci jsou jen váleční štváči, Putin chrání svoje lidi, aby jim Timošenko nevpíchla oči, jak to umí...

Zobrazit celou diskusi