Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinský velvyslanec v Česku o ruské invazi: Sankce musejí být tvrdé a okamžité, slova podpory nestačí

Aktualizováno -
24. února 2022
09:25
Autor: ČTK, pom - 
24. února 2022
09:05

Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis se na tiskové konferenci na ukrajinské ambasádě vyjádřil k ruské invazi. „Ukrajina vyzývá mezinárodní společenství, aby okamžitě jednalo. Teď už nestačí slova podpory nebo vyjádření solidarity. Jde nejen o Ukrajinu, ale o celý svět. Dnes v noci se svět změnil,“ řekl.

Podle velvyslance by měl svět uplatnit vůči Rusku tvrdé sankce, slova podpory a solidarity už nestačí. „Trváme na tom, že svět by měl podniknout kroky, které by zastavily ruskou agresi a zachránily ukrajinský stát a zachránily to, na čem stojí demokratický svět a demokratická Evropa,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci. 

Sankce vůči Rusku by podle něj měly být zničující a okamžité, jako například odpojení Ruska od bankovního systému Swift. „Civilizovaný svět musí plně izolovat Rusko všemi možnými prostředky ve všech formátech,“ uvedl Perebyjnis.

Ukrajina podle něj potřebuje také dodávky zbraní, finanční pomoc, humanitární pomoc, zdravotnický materiál. „Dnes náš prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil před národem a vyhlásil válečný stav na celém území Ukrajiny. Nařídil klást odpor a způsobovat nepříteli co největší ztráty. Ukrajina bude bojovat, bude klást odpor, což naše armáda dělá, dělá to heroicky, ale potřebuje podporu světového společenství, našich partnerů, konkrétní podporu, například zastavení a kontrolu leteckého provozu nad Ukrajinou. To je schopno udělat NATO a další západní země, abychom znemožnili Rusku činit letecké nálety a raketové útoky na Ukrajinu,“ dodal.

Podívejte se na celou tiskovou konferenci:

Video  Ukrajinský velvyslanec v Česku o ruské invazi 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa