Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Ukrajině zemřel Čech Tomáš?! Reportéři našli rozstřílené auto, úřady ho pohřešují

Aktualizováno -
3. května 2022
10:52
Autor: Mii, for, ČTK - 
2. května 2022
15:53

Na Ukrajině mohl zemřít první český dobrovolník. Zprávu přinesl server Voxpot, který kontaktovala manželka Čecha Tomáše, že je už několik týdnů nedostupný a neozývá se. Reportéři identifikovali auto, které mu patřilo, bylo celé rozstřílené, krvavé a vedle něj zůstala teniska, kterou Tomáš nosil. Navíc na stejném místě sami zažili střelbu. Mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do pro Blesk Zprávy uvedla, že informaci o úmrtí nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit. O den později uvedla, že jeden český občan se skutečně na Ukrajině pohřešuje.

Manželka Simona kontaktovala server poté, co zveřejnil reportáž z bojů u města Makariv. Právě zde se měl Tomáš pohybovat. Reportéři v březnu na místě zažili střelbu, působily zde ruské jednotky. „Od 2.3. 13.hod.20 min. má mobily nedostupné, do cz nedojel a je nezvěstný,“ psala Simona.

Reportéři ženě odvětili, že o něm informace nemají a Čecha nepotkali. Vzhledem k bojům a přítomným škodám, které viděli, si ale nemyslí, že je velká šance, že je naživu.

Po měsíci se na místo vrátili a fotili mimo jiné rozstřílená auta. Jedno, na které narazili, mělo českou poznávací značku. Po bližším prohlédnutí zjistili, že jde o červený sedan, na který se ptala Simona. Fotka byla pořízena jen pár metrů od místa, kde Rusové dříve po reportérech stříleli. Auto bylo zcela zničené a prostřílené.

Když se k němu druhý den vrátili, už bylo pryč, na cestě však ležela teniska, kterou podle Simony Tomáš nosil. Následně vozidlo našli na místě, kam úřady vraky odtahovaly. „Průstřely procházely přes čelní okno, dveře zboku i opěradlo hlavy u řidiče. Při prohledání auta jsme zjistili, že v něm zůstalo také hodně krve. Šance, že by to Tomáš přežil, byla minimální. V autě samotném zůstal jen technický průkaz, obrázek s pannou Marií a jinak téměř nic,“ uvádí server Voxpot.

Policie v Makarivu informace o těle neměla, stále ale probíhalo prohledávání hrobů, do kterých Rusové pohřbívali civilisty. Ve vedlejším Motyžynu také teprve nacházeli nové civilní oběti. „O informaci víme a aktivně zjišťujeme podrobnosti. V tuto chvíli informaci nemůžeme ani potvrdit, ani vyvrátit,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí českého ministerstva zahraničí Lenda Do.

„Můžeme potvrdit, že český občan na Ukrajině je nezvěstný. Avšak informaci o jeho úmrtí stále nemůžeme potvrdit. Jsme v kontaktu s jeho rodinou a poskytujeme standardní konzulární služby,“ sdělila o den později Do.

Nevydržel jen přihlížet

Simona říká, že Tomáš se vydal na Ukrajinu proto, že chtěl pomoci. „Byl to hodně rodinný typ, když slyšel o tom, co se tam lidem a jejich dětem děje, tak to prostě nevydržel,“ popsala. Její muž se živil jako řidič kamionu a autobusů, chtěl odvážet lidi. Rodina mu cestu rozmlouvala, ovšem stejně vyrazil – se dvěma telefony kvůli baterii.

„Prvních pár dní vozil lidi ze Lvova k hranici, ale pak to zřejmě nevydržel a vydal se ke Kyjevu, nám to ale nepřiznal a řekl, že jede jen do Žytomyru,“ pokračovala Simona. Jejich dcera dodává, že Tomáš vždy měl velké cítění. „Když viděl bezdomovce, tak ho hned napadalo, že by mu měl aspoň uvařit něco k jídlu,“ uvedla.

Že se Tomáš ocitl dál, než tvrdil, Simona zjistila skrze spárování telefonu s tabletem. Podle toho se měl naposledy vyskytnout v městě Byšiv. Poslední jeho telefonát do Česka proběhl 2. března krátce po poledni, kdy oznámil, že se do práce vrátí za několik dní. Jak podotýkají reportéři Voxpot, v místě, kde Tomáš zmizel, oni v ten samý den jen o hodinu a půl později zažili střelbu.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Vojtěch Boháč, šéfredaktor Voxpot  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa