Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dovolená jako před covidem: Česko ruší všechna cestovní opatření. Rozvolňuje i Chorvatsko

Aktualizováno -
8. dubna 2022
11:55
Autor: ČTK - 
8. dubna 2022
11:26

Od soboty budou zrušena veškerá protikoronavirová opatření pro příjezd do České republiky po předchozím pobytu v zahraničí. Na webu to dnes oznámilo ministerstvo zahraničních věcí, vyplývá to také z dokumentu o zrušení opatření ministerstva zdravotnictví. Dosud neplatila od poloviny března žádná omezení pro příjezd ze zemí Evropské unie a z některých dalších mimounijních států. Od 9. dubna uvolňuje podmínky oblíbená destinace Čechů Chorvatsko.

Při návratu ze zahraničí tak nebude nutné vyplňovat příjezdový formulář či předkládat doklad o negativním testu na koronavirus, prodělání onemocnění nebo o absolvování očkování. Nadále se však doporučuje ověřit si podmínky přepravy přímo u přepravce hromadné dopravy, dodalo ministerstvo zahraničí.

„S účinností od 9. 4. vzhledem k aktuální situaci šíření viru SARS-CoV-2 v České republice a ve světě a jeho dopadům byla všechna ochranná opatření zrušena, tak jak se děje postupně i v dalších evropských zemích,“ sdělil dnes ČTK také mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

V polovině března ministerstvo zrušilo omezení pro příjezd ze zemí EU a dalších evropských států. Zároveň poté zveřejnilo seznam některých mimoevropských zemí, ze kterých mohli přijet za nastavených epidemiologických podmínek všichni lidé. Od soboty tedy bude vstup na území České republiky umožněn všem bez omezení.

Do Chorvatska bez testů

Dle oznámení Štábu civilní ochrany Chorvatské republiky, s přihlédnutím k aktuálním trendům a epidemiologické situaci od 9. dubna 2022 pro osoby přijíždějící ze zemí Evropské unie nebudou pro vstup do republiky vyžadovány digitální certifikáty EU COVID nebo certifikáty prokazující očkování, negativní výsledky testu PCR / BAT nebo prodělání nemoci COVID-19, a povinnost nosit roušky na veřejných místech bude zrušena. Povinnost předložit COVID certifikát nadále platí pro cestující vstupující do Chorvatské republiky ze třetích zemí, včetně občanů EU.

Nadále nebude povinné nosit roušky na veřejných prostranstvích (povinnost nosit roušky nadále platí na veřejných místech, kde je vykonávána zdravotní a sociální péče). Uvolňují se rovněž další omezení, jako například otevírací doba stravovacích zařízení, barů a klubů, která bude nadále neomezená.

V návaznosti na výše uvedené,  pro cestující ze zemí EU již nebude nutné vyplňovat formulář „Enter Croatia“.

Jirik-ta ( 9. dubna 2022 15:38 )

Jirik-ta ( 9. dubna 2022 15:38 )

Neříkejte nám o ruských (údajných) zvěrstvech na Ukrajině...
dokud se nevypořádáte s více než 70 lety starých izraelských zvěrstev v Palestině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa