Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pomoc ukrajinským uprchlíkům v Praze: Magistrát poskytne dalších 250 milionů

Autor: ČTK - 
2. května 2022
14:59

Pražský magistrát poskytne ze svého rozpočtu na pomoc ukrajinským uprchlíkům dalších 250 milionů korun. Peníze půjdou na humanitární pomoc, vzdělávání dětí nebo na zajištění ubytování a dopravy. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Stejnou částku město vyčlenilo již letos na začátku března a celou ji už vyčerpalo.

Pomoc pražského centra pro uprchlíky, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud vyhledalo přes 80 000 lidí. Na začátku rusko-ukrajinského konfliktu se počty odbavených uprchlíků pohybovaly v tisících denně, nyní jde o stovky. Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února.

„Z celé republiky se nejvíce ukrajinských uprchlíků momentálně nachází v Praze. Hlavní město proto nepolevuje v pomoci, kterou poskytuje lidem prchajícím před ruskými válečnými zločiny, a navyšuje připravené finanční prostředky,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Nyní schválená částka bude sloužit k pokrytí nákladů spojených s poskytnutím materiální pomoci a její distribuce, vzdělávání dětí nebo pomoc se zajištěním přechodného ubytování, dopravy či zdravotní péče. O konkrétním využití peněz bude stejně jako dosud aktuálně podle potřeby rozhodovat rada města.

Z prostředků schválených na pomoc v březnu využilo město podle schváleného dokumentu například téměř 106 milionů Kč na dotace pro městské části na mimořádné výdaje spojené s pomocí, dalších 50 milionů Kč šlo na nouzové ubytování pro uprchlíky a další peníze šly na jazykové kurzy, tlumočníky nebo pro dobrovolné hasiče. „Pomáhat budeme, dokud bude třeba,“ dodal Vyhnánek.

Video  Zaútočí Rusové na Moldavsko? Hrozba potravinové krize a Slováček kritizuje výstavu exmilenky.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa