Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nadia utekla před válkou na Ukrajině. Teď vaří boršč ve food trucku v holešovické tržnici

Aktualizováno -
9. dubna 2022
17:39
Autor: idh - 
7. dubna 2022
15:29

Jejich pojízdný stánek s jídlem, tedy Food Truck, v Pražské tržnici v Holešovicích nepřehlédnete. Kromě květů v barvě ukrajinské vlajky jej zdobí úsměvy paní Nadii a Marie a láká k němu i vůně ukrajinských specialit. Jejich nákupem pak můžete také pomáhat.

Takzvaná foodtrucková zóna v Pražské tržnici, místo, kde pojízdné stánky nabízejí dobré jídlo i nápoje, zde funguje již třetí sezónu. Mezi nimi se nyní otevřel i ukrajinský foodtruck. Denně vyjma neděle nabízí tamní speciality. Poctivé porce chutných jídel vaří ženy, které do metropole uprchly před válkou na Ukrajině. Třeba paní Nadia, která doma pracovala v gastronomické škole. „Na cestu jsme vyrazili ze Lvova hned druhý den války spolu s mým 16letým synem, sestrou a jejím dítětem,“ svěřila Blesku. „Dojeli jsme na hranice s Polskem, kde sestra zůstala. My jsme pokračovali do Česka.“

Také díky dobrovolníkům získala paní Nadia na první dny v Praze ubytování v hotelu, teď bydlí v samostatném bytě jednoho pražského kláštera, opět díky charitě a dobrovolnické pomoci. „Syn by tu rád dostudoval,“ uvedla žena, která chce nejen Pražanům vařit dle svých oblíbených receptů.

V týdnu při zahájení provozu připravila tradiční boršč a vareniky, nabídnout chce ale i „naleszniky“, speciální plněné palačinky. Střídá se třeba s kolegyní Mariou, která právě svůj vynikající boršč připravila i pro redaktory Blesku. A stejně jako oni, i každý další strávník si sem může přijít pochutnat a ještě navíc pomoci těm, kdo to nejvíce potřebují.

Jak mohou pomoci potřebným, vysvětluje zájemcům paní Maria. Jak mohou pomoci potřebným, vysvětluje zájemcům paní Maria. | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC

Bašta pro potřebné

Foodtruck je výsledkem spolupráce města a dvou nájemců Pražské tržnice, nadačního fondu Šatník a Food Truck Pointu. „Přeji si, aby se stal příkladem zapojení uprchlíků do pracovního života v Praze,“ řekl Blesku náměstek primátora Pavel Vyhnánek (40, Praha sobě). Stánek pomáhá nejen těm, kdo tu pracují.

Ten, kdo se sem přijde najíst, může také porci jídla předplatit potřebným. Provozovatel pak takovou porci změní v poukázku, již získá nadační fond Šatník. Ten ji věnuje Ukrajincům, kteří do Šatníku chodí pro materiální pomoc, případně dobrovolníkům z řad uprchlíků, kteří tu pomáhají.  

Stovky lidí denně

Šatník, jindy pomáhající třeba samoživitelům, od vypuknutí války na Ukrajině poskytuje uprchlíkům například oblečení, hračky pro děti, vybavení domácností, hygienické potřeby a podobně. Denně možnosti využije nejméně 500 lidí. „Je dobře, že i v této turbulentní době, kdy v Tržnici teprve probíhají přípravy na různé stavební práce, jsme našli možnosti, díky kterým můžeme v současné situaci nějak pomoci,“ pochvaluje si šéf holešovického Výstaviště Tomáš Hübl, v jehož gesci je i tržnice. V její hale č. 29 také od 4. dubna funguje pobočka Úřadu práce pro příchozí z Ukrajiny.

Uvařte si pravý boršč doma

Jak na tradiční ukrajinský boršč? Potřebovat budete 250 až 400 g libovolného masa nebo masox, 1 až 2 červené řepy, 1/3 hlávky bílého zelí nebo dle chuti, 2 až 3 brambory, cibuli, mrkev, petržel, papriku, rajče. Dále kysanou smetanu, olej, 1 lžíci octa, malý rajčatový protlak, asi 3 stroužky česneku, cukr, sůl, mletý a celý pepř, bobkový list, čerstvý kopr. Maso nebo základ z masoxu dáme vařit. Nastrouháme na hrubší kousky zeleninu a podusíme. Nadrobno krájenou cibuli osmažíme spolu s paprikou a rajčatovým protlakem. Potom k masu nebo do vody s masoxem přidáme na kostky nakrájené brambory a nakrouhané zelí. Společně povaříme zhruba 15 minut. Když zelí změkne, doplníme kořenovou zeleninou a směsí s cibulí, paprikou a protlakem. Přidáme koření a česnek, vaříme dalších asi 10 minut. Na závěr dle chuti doplníme lžící octa a osladíme cukrem, čímž boršč získá plnou chuť. Po nalití do talíře přidáme kysanou smetanu a kopr.

Hala číslo 29

V hale číslo 29 v tržnici je od dubna také nové pracoviště úřadu práce, určené pro podávání a zpracování žádostí o dávku. Na humanitární dávku 5000 Kč měsíčně mají nárok uprchlíci, kteří dorazili do Česka po 24. únoru, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu.

Pražská tržnice v Holešovicích, která je kulturní památkou, se v poslední době mění. Novou podobu získají veřejná prostranství mezi budovami. Loni nechalo město zbourat dva domy u vstupu do areálu z Jateční ulice. Podle Vyhnánka byly objekty z 90. let 20. století a nezapadaly do historické podoby tržnice. Hlavní město, které je majitelem areálu, chce do její opravy v příštích 15 letech investovat dvě až tři miliardy korun. Areál má plnit kulturní, obchodní a gastronomickou funkci.

Video  Humanitární katastrofa v Mariupolu. Zmutovaný omikron v Evropě. A Žilková chystá Vzkříšení.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa