Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výjimky mezi statečnými vojáky: Ukrajinec prchal v dámských šatech, další se vymlouval na těžký porod!

Autor: amb - 
17. března 2022
05:00

Z Ukrajiny odjíždí především ženy a děti, zatímco opačným směrem do války proudí Ukrajinci, kteří doteď žili v zahraničí. Vzácně se ale najdou i jednotlivci, kteří se snaží branné povinnosti bizarním způsobem uniknout. Pohraničníci potkali muže převlečeného za ženu i 53letého chlapíka, který nemohl válčit kvůli těžkému porodu a jeho následkům.

Přestože hrdinství ukrajinských mužů a vojáků je nesporné, i mezi nimi se najdou výjimky, o kterých informoval ukrajinský Unian. Někteří muži podléhající branné povinnosti se snaží z válečné zóny utéct, jejich maskování pro přechod hranic ale rozhodně není dokonalé. 

Pohraničníci například zadrželi 30letého obyvatele Kyjeva, který se snažil proniknout v dámském oblečení. Plán měl celkem promyšlený, protože se chystal použít pas své manželky. Spolu s ním cestoval i jeho nezletilý syn. Stalo se to na hraničním přechodu Porubnoe, který vede do Rumunska. 

Muž podléhající branné povinnosti chtěl z Ukrajiny utéct v převlečení za ženu. Muž podléhající branné povinnosti chtěl z Ukrajiny utéct v převlečení za ženu. | Facebook DPS Ukraine

„Inspektor hraniční kontroly černovického oddílu však okamžitě odhalil plán 30letého muže. Líčení a paruka, kterou si nasadil, kyjevskému občanovi nepomohly,“ píše se ve zprávě Státní pohraniční stráže.

Těžký a komplikovaný porod jako důvod propuštění z vojenské služby, na to se zase vymlouval jiný muž (53) na moldavské hranici Mogilev-Podolsky. V jeho dokumentech stálo:  „Těhotenství, porod a poporodní období, jejich následky."

Pokud by nešlo o omyl a propustka by byla zfalšovaná, muži by hrozily až 2 roky vězení. Ukrajinec byl z vojenské evidence vyřazený už v roce 2009, důvod je ale datovaný k loňskému roku. 

V Zakarpatsku na přechodu Lužanka došlo k dalšímu kurióznímu případu. Žena se tam snažila propašovat svého muže v kufru auta. Schovaný byl ještě pod dalšími věcmi. U muže se řeší odpovědnost za snahu o nelegální překročení hranic a pak bude posouzena jeho mobilizace, trest možná dostane jeho manželka.

„Manželce hrozí trestní odpovědnost. Za organizování nelegálního pohybu osob přes hranice stanoví trestní zákoník odpovědnost až 5 let odnětí svobody," píše se ve zprávě. 

Dalších 11 uprchlíků zadržela pohraniční stráž Mogilev-Podolsky ve Vinnycké oblasti. Ukrajinci přijeli z různých oblastí Ukrajiny a plánovali se dostat do Moldavska mimo kontrolní stanoviště. Chtěli k tomu využít řeku Dněstr, pohraničníci je ale zadrželi. 

Ilegálně utéct se ve skupině dalších snažil také syn a vnuk moldavské zpěvačky Sofie Rotaruvé. K útěku chtěli spolu s dalšími 6 lidmi využít loď. 

Video  Blesk Podcast: Ukrajinky na prodej? Válka pomáhá obchodu s bílým masem  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa