Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Rusové zabili už 3 novináře. Ombudsmanka: „Válčí i s informováním o válečných zločinech“

Autor: ČTK - 
15. března 2022
13:52

Rusko ve válce proti Ukrajině zabilo již tři novináře a zranilo více než tři desítky žurnalistů, uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Tyto útoky připsala snaze Ruska zabránit objektivnímu informování o situaci a o válečných zvěrstvech.

„Okupanti válčí s objektivním informováním o jejich válečných zločinech na Ukrajině, a tak zabíjejí a střílejí po novinářích. Jejich rukou utrpělo přinejmenším 35 novinářů. Tři byli zabiti,“ napsala ombudsmanka na sociální síti.

Připomněla, že novinář Viktor Dudar zahynul během bojů u Mykolajiva na jihu Ukrajiny, kameraman Jevhen Sakun se stal obětí ostřelování Kyjeva raketami a americký novinář Brent Renaud byl zabit ve městě Irpiň u Kyjeva.

Ombudsmanka zmínila i další incidenty, a to včetně ostřelování vozu s reportéry českého serveru Voxpot Majdou Slámovou a Vojtěchem Boháčem.

Ruská vojska podle ombudsmanky úmyslně ničí také infrastrukturu televizního vysílání na Ukrajině, terčem se staly televizní věže v Kyjevě či západoukrajinských městě Luck a Rivne.

Video  Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků?  - Videohub
Video se připravuje ...

„Počínání okupantů jsou zaměřena na vnucování ruské propagandy a ideologie a potlačení všech ostatních zdrojů informací,“ zdůraznila Denisovová.

Upozornila také, že zabíjení novinářů a střílení po nich představují hrubé porušení haagské a ženevské konvence a pravidel války, které novinářům skýtají záruky bezpečnosti.

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
Dnes

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa