Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Putinovi teče do bot.“ Veterán vysvětlil, proč Rusko povolalo řezníky z Čečenska a Sýrie

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
15. března 2022
05:00

Ruští vojáci jsou frustrovaní a bez motivace. Tak vnímá válku na Ukrajině válečný veterán a bývalý velitel Útvaru speciálních operací Vojenské policie Lumír Němec. O tom, že Putinově armádě teče do bot, podle něj svědčí i využití žoldáků z Čečenska a Sýrie. Z těch není potřeba mít větší obavy, než z jakéhokoli jiného vojáka. Vsup do zahraniční legie na pomoc Ukrajině prý zatím většině Čechů rozmlouvá. Jejich schopnosti jsou nedostatečné a představa o průběhu války idylická.

„To, co Rusko dneska předvádí, je taktika používaná ve středověku. Obklíčíte město, odříznete ho od jakýchkoli zdrojů, obyvatelstvo necháte vyhladovět a následně ho bombardujete. Tím podrýváte morálku, aby lidé donutili vojáky se vzdát. Dřív se obléhaly hrady a házely se tam katapultem zdechliny, dneska tam Rusové hází rakety. Je to hnus,“ vysvětluje Němec.

„Ruští vojáci jsou frustrovaní z toho, že jim dochází palivo, dochází jim proviant. To všechno působí na jejich morálku. Další věcí je i to, že většina z nich netušila, do čeho jdou. Vojáka můžete vycvičit, můžete ho vyzbrojit, ale nebude vám válčit, když nemá motivaci,“ hodnotí výkon Putinovy armády.

„Když slyšíte výpovědi zajatých Rusů, často se setkáváte s tím, že se bojí vrátit domů, bojí se, že jim tam hrozí trest, dokonce až popravy. Viděl jsem případ zajatého vojáka, který volal domů a ti rodiče už s ním nechtějí mít nic společného. Vůbec jim to nezávidím,“ přidává. I to jsou důvody, proč Vladimir Putin sahá k variantě čečenských a syrských bojovníků. 

„Ukazuje to na to, že Putinovi teče do bot. Mnohem lépe se navíc vysvětluje, že vám v boji zemřel žoldák, než když vám tam umírají vlastní lidé. Výhrůžky Čečenců beru asi tak jako výhrůžky jakéhokoli jiného fanatického muslima. Mně se hrozně líbilo, když o nich jeden z ukrajinských velitelů řekl: Nebojte se jich, vždyť mají jenom vousy,“ říká Němec s že „Putin použije cokoliv, než aby použil vlastní lidi“.

Válka Rusko vs. Ukrajina
22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

ANO_travit_psy ( 15. března 2022 19:52 )

Putin zakázal Bidenovi přijet do Ruska.
Tak z toho se Biden určitě pos... rozpláče.

ANO_travit_psy ( 15. března 2022 13:30 )

A zloděj Bureš

verka1 ( 15. března 2022 12:40 )

wp3t: králík Fiala 😁 kobyla Nečasová 😁

abelfarao ( 15. března 2022 12:35 )

Běž si pokecat na iDnes nebo Novinky. Tam je takových pakošů hromada.

abelfarao ( 15. března 2022 12:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa