Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Veterán: Rusové zvolili děsivou taktiku, civilisté jsou živé štíty. Ukrajinu chválí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. března 2022
15:22
Autor: Markéta Volfová, Andrea Ulagová - 
14. března 2022
14:00

Válka na Ukrajině pokračuje devatenáctým dnem. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil oznámil, že ruští vojáci za posledních čtyřiadvacet hodin nedosáhli významnějších úspěchů, ačkoliv rozšířili útoky i na západ Ukrajiny. Válečný veterán a bývalý velitel Útvaru speciálních operací Vojenské policie Lumír Němec v pořadu Epicentrum řekl, proč ruská taktika proti ukrajinským silám nevychází.

Rusové sice odstřelovali např. vojenskou základnu poblíž polských hranic, přesto jejich postup není podle ukrajinských představitelů nijak zásadní.

„Představa Rusů byla zřejmě taková, že vlezou na Ukrajinu, zlikvidují pár vojenských strategických objektů a Ukrajinci je budou vítat s kyticemi jako osvoboditele, oni dojedou do Kyjeva, dosadí si svou loutkovou proruskou vládu a tím to skončí. Ale opak je pravdou, Ukrajina se brání, je tam obrovský odpor a ruská invaze se prodlužuje za cenu za obrovských materiálních a lidských ztrát,“ řekl v pořadu Blesk Zpráv Lumír Němec s tím, že z pohledu Ruska nejde o „úspěšnou operaci“. Dodal, že z našeho pohledu se Ukrajina brání, ale ztráty na životech civilního obyvatelstva jsou vysoké a to, co Rusové způsobili, se bude dlouho napravovat.

Ukrajina v sobotu vůbec poprvé zveřejnila statistiky vlastních ztrát od počátku ruské invaze. Podle prezidenta Volodomyra Zelenskeho zemřelo v boji s Rusy přibližně 1300 ukrajinských vojáků. Podle neoficiálních zdrojů zemřelo na Ukrajině až 3 tisíce Rusů. Lumír Němec zdůraznil, že po 19 dnech bojů je to obrovské číslo, i když připustil, že jde jen o odhady.

Ukrajinci mají lepší bojovou taktiku

Rusové mají i velké ztráty na straně vojenské techniky. Ukrajinci dostávají podle Němce ze západu protitankové a letecké střely, díky kterým se jim daří ruskou techniku účinně likvidovat. Vyzvedl také ukrajinskou taktiku „boje malých jednotek“.

„Rusové se pohybují po silnicích ve velkých kolonách a najednou se vynoří z lesa skupina vojáků, co mají tyto zbraně, zaútočí a zmizí, což je taktika velmi efektivní,“ uvedl válečný veterán.

Ukrajině také nahrává, že ruští vojáci jsou zřejmě frustrovaní nejen z toho, že jim dochází palivo a potraviny. „Spousta z nich netušila, do čeho jdou. Řekli jim, že jdou na cvičení a nyní tam umírají po desítkách. To se podepisuje na neochotě bojovat. Vojáka vycvičíte a vyzbrojíte, ale nebude bojovat, když nemá motivaci,“ okomentoval ruský problém Němec.  

Zmínil, že ruští zajatci hovoří často o tom, že se bojí vrátit do rodné země, protože se bojí popravy. „Jeden zajatec volal rodičům a ti s ním nechtěli mít nic společného. Tohle všechno může vojáky ovlivnit,“ myslí si Němec.

Obléhání měst jako ve středověku

Odsoudil také ruskou taktiku obléhání měst. „Tato taktika tady byla ve středověku. Obklíčíte město, odříznete ho od zdrojů a necháte obyvatele vyhladovět a následně ho bombardujete,“ řekl Němec a dodal: „Boj ve městě je velmi těžký. Když vlezete do města, tak je nepřítelem každé okno, každý sklep. Vojáci proto do města nechtějí jít, tak zvolili tuto děsivou taktiku, kdy používají civilisty jako živé štíty a neumožňují jim evakuaci.“

Válka Rusko vs. Ukrajina
08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

pakoni na koni ( 14. března 2022 19:37 )

Čeští válečníci s lahváčem v ruce - věřte, že NEPLETU - není cesty z5 nechat ve vedení Čečny - Vraha + psychopata + únosce !

pakoni na koni ( 14. března 2022 19:32 )

věřím, že Ramzan Kadyrov je cíl č. 2 ten rozhodně zakázaným NAPALMEM již Nikoho vypalovat nebude a Ty jeho " topánky " zn. PRADA zmizí stejně jako On - po náletu DRONU - nebo se pletu ?

pakoni na koni ( 14. března 2022 19:26 )

Ukrajina a Bohužel veřejně přiznám má Nacionalistický BATALION AZOV-

ale - VRAHY - konkrétně Čečenské, které oblékli do uniforem aby jim prošly VRAŽDY na CIVILISTECH jelikož ( prý) Armáda Ramzana Kadyrova je potřeba doslova VYBÍT !

Každý tento ozbrojený ČEČENEC na území UK věřím - že bude ZABIT tamním lidem a válečníky - pro výstrahu !

horaIysa ( 14. března 2022 18:21 )

Mrtvých by bylo stejně. Jen v jiném poměru. Nebo si myslíš, že by Rusové odtáhli?

kristinn ( 14. března 2022 17:26 )

ozaj sa mi páčil ten protestujúci pred McDonaldom. Tučný viac, ako vypasený medveď pred zimou. Miesto toho, aby tento obchod obchádzal kilometer, ide protestovať. Schudneš, mojko. Bude ti to len na osoh. To sú už len vojnové pikošky!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa