Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Generálovi z ruské tajné služby FSB hrozí smrt?! Miliardy na rychlé dobytí Ukrajiny rozkradli

Autor: ČTK - 
11. dubna 2022
11:03

Generál ruské tajné služby FSB Sergej Beseda skončil ve vazební věznici za to, že ukradl peníze, které měly Kremlu zajistit snadné vítězství na Ukrajině. Ale za neúspěchy na frontě ruský prezident Vladimir Putin vděčí i jiným zkorumpovaným velitelům, píše polský list Gazeta Wyborcza. Právě Besedův osud je však nyní nejasný. Hrozí mu přísný trest. A možná i smrt?!

Beseda byl šéfem odboru operativních informací, čili zahraniční rozvědky, a sehrával klíčovou roli v ukrajinské hře Moskvy. A to ne od včerejška, ale už v zimě 2014 velel pokusům násilně skoncovat s kyjevským „Majdanem“.

Z informací, které nezávislým médiím předal zdroj ze samotné FSB, zvaný Wind of Changes, vyplývá, že Putin svěřil generálovi zorganizovat v sousední zemi „Antimajdany“. Jejich účastníci, jak sliboval Kremlu generál Beseda, měli vystoupit proti kyjevským „neonacistům“ a vystlat květinami cestu ruským tankům.

Generál Beseda a jeho zástupce Anatolij Baluch před měsícem skončili v domácím vězení, jak hlásil server Agentura.ru, který se specializuje na tajné služby. Nyní se ukázalo, že důležitý generál byl převeden do nejpřísněji střeženého vězení v Rusku, moskevského Lefortova.

Kam se „zakutálely“ dvě miliardy?

Vladimir Osečkin z Gulagu.net, kterému Wind of Changes předává informace, vysvětloval, z čeho je šéf rozvědky FSB obviněn. Měl k dispozici obrovské peníze, které dostal z Kremlu na vyvolání celonárodního povstání proti režimu v Kyjevě. Jen v posledních měsících měl k dispozici deset miliard rublů (asi 2,64 miliardy Kč) z tajné části státního rozpočtu.

Rusko totiž tají dokonce i před vlastními zákonodárci, na co vynakládá asi 15 procent svých výdajů.

V hlášeních předávaných Putinovi generál ujišťoval, že v každém velkém městě na Ukrajině zmobilizoval a zaplatil „až dvě tisícovky vysportovaných mužů“ připravených aktivně vystoupit proti ukrajinským institucím. Za těmito údernými oddíly měly v každém městě následovat mnohatisícové davy proruských obyvatel, kteří měli s nadšením vítat ruské tanky.

Není nic divného, že Putina zlákala vize, že zopakuje nekrvavé dobytí Krymu, a že vládce Kremlu nařídil svým tankistům vzít si sebou slavnostní uniformy pro přehlídku v Kyjevě, s kterou se počítalo již pár dnů po invazi.

Generálovi hrozí doživotí, nebo i smrt

Teď se armádní vyšetřovatelé pokoušejí zjistit, co se stalo s penězi, které Beseda utrácel na fiktivní síť agentů a diverzantů. Generálovi hrozí doživotí. Možná dokonce smrt.

Rusko vystoupilo z Rady Evropy, čímž se zbavilo závazku dodržovat moratorium na odsuzování k trestu smrti, platné od roku 1997, kdy se Moskva snažila splnit podmínky členství v radě. Dnes mnoho důležitých politiků, jako je například bývalý prezident Dmitrij Medveděv, hlásá, že je čas vrátit se k popravám zastřelením.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

14:03
Dnes

Spolkový poslanec za německou politickou stranu Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň právně napadne tvrzení českého Deníku N, že přijímal výhody od ruské vlivové organizace. Bystroň, který je českého původu, dnes ČTK řekl, že nynější kauza je pomstou vlády premiéra Petra Fialy za jeho projev na předloňské protivládní demonstraci v Praze. Deník N společně s německým týdeníkem Der Spiegel ve čtvrtek napsaly, že Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří od proruské organizace dostávali peníze.

13:58
Dnes

Ministr vnitra Ihor Klymenko sdělil, že Rusko v noci na dnešek a ráno útočilo na deset ukrajinských oblastí, přičemž zasáhlo i civilní objekty a soukromé domy. Lékařskou pomoc vyhledalo šest lidí včetně dítěte, dodal Klymenko. Šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak podle agentury AP informoval o jednom zabitém a dalším zraněném člověku při jiném dnešním ruském útoku.

Zobrazit celý online

Osečkin v rozhovoru s novinářkou Echa Moskvy a Nové gazety (obě média sice přerušila činnost, ale jejich redaktoři jsou velice aktivní na sociálních sítích) popsal míru korupce v ruské armádě a tajných službách. Například kontrolní úřad zkoumal výdaje na smutně proslulou Wagnerovu skupinu. Z desítek miliard rublů se k žoldnéřům dostala nejvýše polovina.

FSB podle informací od Wind of Change tvrdí, že se nelze dopočítat osmi bilionů rublů (asi 2,1 bilionu Kč) vynaložených na obranu v posledních pěti letech. Uvedená suma odpovídá čtvrtině letošního státního rozpočtu. „Peníze se změnily v kryptoměny a generálské vily ve Francii, Bulharsku a Španělsku,“ odhaduje Ovečkin.

Podle názoru lidí z Lubjanky (tedy centrály FSB), kteří tradičně nemají rádi vojáky a bojují s nimi o vliv, korupční mechanismus v ohromující míře vybudovali dva náměstci ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov a Ruslan Calikov. Oba už pár měsíců pálí půda pod nohami, a tak tlačili na rozpoutání války ve víře ve starou ruskou zásadu, že „válka smaže všechny hříchy“.

Na korupci na ministerstvu obrany a na velkopanský rozmařilý životní styl Šojgua, Ivanova a Calikova tvrdohlavě upozorňoval opoziční politik Alexej Navalnyj a lidé z jeho Fondu boje proti korupci. Ale Putin, než aby případ prozkoumal, udělal, co mohl, aby odstranil opozičníka z veřejného života. Nejprve nařídil atentát a pak ho nechal uvěznit. A teď za to platí životy svých poddaných v nepovedené „bleskové válce“, napsala Gazeta Wyborcza.

Video  Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa