Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Ukrajina nechce jednat, Putin v pátek zastavil ofenzivu, hlásá Kreml. Kyjev: Další lež

Aktualizováno -
26. února 2022
16:05
Autor: ČTK - 
26. února 2022
14:57

Ruské vojenské jednotky podle Kremlu v pátek pozastavily ofenzivu na Ukrajině, aby umožnily prostor k vyjednávání. Dnes boje obnovily, protože Ukrajina podle Kremlu vyjednávat odmítla, řekl to mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Poradce ukrajinského prezidenta v reakci uvedl, že Kyjev jednat chce, ale odmítá přistupovat na ultimáta či nepřijatelné podmínky. Podle něj ale Moskva ofenzivu nepřerušila.

„Ruské lži, že údajně jejich jednotky dostaly rozkaz zastavit ofenzivu, nemají nic společného s realitou, kterou celý svět viděl v pátek v noci a dnes ráno,“ řekl ruskojazyčné verzi serveru BBC poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Oznámení Kremlu, že Kyjev odmítá jednat, označil za ruskou taktiku. „Snaží se dovést jednání k mrtvému bodu ještě předtím, než začala,“ dodal. Podle něj musejí být podmínky jednání takové, aby vedly k čestnému řešení v zájmu lidu a národní státnosti Ukrajiny.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ale už v pátek večer popřel dřívější tvrzení Moskvy, že odmítl nabídku zasednout za jednací stůl. Mluvčí řekl, že Kyjev byl a stále je otevřený rozhovorům o klidu zbraní a míru.

„Včera (v pátek - pozn. red.) odpoledne v souvislosti s očekávaným jednání s ukrajinským vedením, nejvyšší velitel ozbrojených sil, ruský prezident, nařídil pozastavit ofenzivu hlavních sil ruských jednotek,“ řekl dnes podle agentury Interfax Peskov. „Jelikož ukrajinská strana odmítla jednat, byl dnes obnoven postup ruských jednotek v souladu s plánem operace,“ řekl Peskov novinářům.

Zelenského mluvčí v pátek uvedl, že Ukrajina a Rusko jednají o místě a času diplomatických rozhovorů. Rusko týž den sdělilo, že Putin je ochoten vyslat delegaci na jednání s Ukrajinou do běloruské metropole Minsku. Podle Peskova, jehož v pátek večer citovala agentura TASS, jim Ukrajina navrhla jako místo jednání Varšavu.

Video  Boje v Kyjevě. Lidé prchají, prezident zůstává. A pomoc od Česka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa