Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koncertní sály, ze kterých se tají dech. Zařadí se Vltavská filharmonie mezi ně?

/
  • ational Centre for the Performing Arts Peking
    21. května 2022 ● 06:30

    Praha zná budoucí podobu nové Vltavské filharmonie. V mezinárodní soutěži uspělo dánské studio Bjarke Ingels Group, jejichž návrh připomíná skleněný altán o několika patrech. Praha by se tak mohla zařadit po bok světových metropolí, kde podobné hudební sály už vznikly. Vždyť každý si vybaví operu v Sydney, která patří i mezi divy světa. A co další metropole?

  • 1.

    Sydney

    Opera v Sydney
    Autor: GETTYIMAGES

    Operu v Sydney navrhl dánský architekt Jörn Utzon. Jeho návrh nové opery vyhrál mezi 200hlavou konkurencí v roce 1995. „Projekt Jörna Utzona dokonce porota napoprvé vyřadila, ale do hry ho vrátil slavný finsko-americký architekt Eero Saarinen, který dorazil později a probíral se neúspěšnými studiemi. Utzonův návrh ho velmi zaujal, přesvědčil kolegy, aby ho přijali zpět, a nakonec byl vybrán jako vítězný,“ připomíná koplikovanou cestu k vítězství historik architektury Zdeněk Lukeš.

     

    Opera v Sydney je symbolem nejen města, ve kterém stojí, ale prakticky celé Austrálie a je tedy oprávněně považována za jeden ze sedmi moderních divů světa a zároveň patří mezi nejobdivovanější stavby světa.

  • 2.

    Berlínská filharmonie

    Berlínská filharmonie
    Autor: wikimedia commons

    Pramáti všek moderních hudebních sálů je budova Berlínské filharmonie, kterou navrhl německý architekt Hans Scharoun. Dostavěna byla v roce 1963 v tehdejším západním Berlíně. Jde vůbec o první sál, který je  striktně koncipovaný dle akustických pravidel. Právě na dotažení akustiky k dokonalosti pomáhal Scharounovi Lothar Cremer, který je považován za jednoho z předních vědců 20. století v oblasti technické akustiky. Společně vymysleli, že nejlepší akustika vznikne, pokud je v sále hlediště umístěno veprostřed a dodnes je tato teorie uznávaná a využívaná.

  • 3.

    Philharmonie 1 v Paříži

    Philharmonie 1
    Autor: GETTYIMAGES

    V místě bývalých pařížských Jatek vyrostla v roce 2015 nová budova pařížské filharmonie podle návrhu architekta Jeana Nouvela. „Nouvelovou inspirací byla budova Berlínské filharmonie Hanse Scharouna. Hlavním problémem bylo vyřešit prostor tak, aby byli posluchači co nejblíže hudebníkům, což se nakonec i podařilo,“ vysvětluje Zdeněk Lukeš. Stavba za 170 milionů eur se nejčastěji přirovnává k bazénu plného rtuti.

  • 4.

    Elbphilharmonie Hamburk

    Filharmonie v Hamburku
    Autor: Pixabay

    „Elbphilharmonie, pro niž se hned vžila zkratka Elbi, stojí na výběžku do řeky Labe ve čtvrti HafenCity. Kdysi tu bývala budova Kaiserspeicher z roku 1875, ta však byla zničena během druhé světové války a v roce 1963 ji nahradila jednoduchá cihlová skladištní budova známá jako Kaispeicher A,“ přibližuje historii místa Lukeš.

     

    A právě tuto obyčejnou stavbu si vyhlídli manželé  Alexander Gérard (developer) a Jana Marková (historička umění) a oslovili respektovaný švýcarský tým Herzog & de Meuron. Od počátku to tedy byla soukromá iniciativa, Město Hamburk se do projektu zapojilo až později a celý ho dotáhlo. Stavba se totiž protáhla o neuvěřitelných deset let, otevřeli ji v roce 2017. Také se dost prodražila, z původních 200 milionů eur se konečná cena vyšplhala až k astronomickým 870 milionům euro.

  • 5.

    Opera v Oslu

    Opera v Oslu
    Autor: wikimedia commons

    „O stavbě operní budovy bylo po dlouhých debatách rozhodnuto v roce 1999, následně byla vypsána mezinárodní architektonická soutěž, které se zúčastnilo na 350 týmů. Zvítězil domácí ateliér Snöhetta,“ říká Lukeš.

     

    Opera byla otevřena 12. dubna 2008 za účasti norského krále Haralda V. Stojí u zálivu Bjørvika nedaleko od centra Osla a je dominantou panoramatu města směrem od Oslofjordu. Od svého vzniku sbírá jedno ocenění za druhým včetně prestižní ceny za architekturu Mies van der Rohe Award z roku 2009.

  • 6.

    Auditorio de Tenerife Adán Martín

    Koncertní sál na Tenerife
    Autor: ATAM

    V místě, kde by podobnoě výstřední koncertní sál čekal asi málokdo, stojí jeden z nejpozoruhodnějších koncertních sálů na světě. Na pobřeží Atlantiku, ve městě Santa Cruz, vyrostla tato ojedinělá stavba  podle projektu známého španělského architekta Santiaga Calatravy. Původní odhadované náklady přes 30 milionů eur byly překročeny více než dvojnásobně a dosáhly částky 72 milionů. A přestože původně chtělo vedení města postavit koncertní sál na úplně jiném místě a navrhovat ho měl úplně jiný architekt, stala se nová filharmonie velkým turistickým lákadlem a zahrála si v mnoha filmech jako je třeba Rambo: Poslední krev.

  • 7.

    Harpa Reykjavík

    Koncertní sál v Reykjavíku
    Autor: Henning Larsen Architects

    Koncertní hala propojená s konferenčním centrem stojí od roku 2011 v reykjavíckém přístavu. Na projektu se podílela dánská architektonická kancelář Henning Larsen, společně s islandským ateliérem Batteríiö a umělcem Olafurem Elíassonem.

     

    "Harpa je jakousi ikonickou, průhlednou a propustnou kvazi kostkou, jež se jeví jako věčně proměnná hra barevného světla a vyzývá k rozhovoru mezi městem a životem uvnitř budovy," uvedl ve zdůvodnění předseda poroty Wiel Arets.

  • 8.

    National Centre for the Performing Arts Peking

    ational Centre for the Performing Arts Peking
    Autor: GETTYIMAGES

    Tvarově unikátní koncertní sál se nachází v samém srdci města, nedaleko náměstí Nebeského klidu a Zakázaného města, konkrétně na bulváru West Chang’an Avenue. Koncertní sál navrhl Francouz Paul Andreu a navzdory velmi náročnému projektu, bylo dostavěno už za šest let. Posluchačům se tak sál otevřel v roce 2006.

     

    “To, co vidíme nad hladinou, je jen menší část objektu. Ta druhá se nachází pod zemí, kde bylo třeba vyřešit řadu komplikací, například problémy s podzemní vodou,“ upozorňuje historik Lukeš.

  • 9.

    Walt Disney Concert Hall Los Angeles

    Walt Disney Concert Hall v Los Angeles
    Autor:  Tom Bonner

    Koncertní hala v LA byla postavena na počest Walta Disneyho v roce 2003 podle návrhu Franka Gehryho. První snahy o stavbu této jedinečné vpomínky však sahají až do roku 1987, kdy Lillian Disneyová věnovala počáteční sumu, díky které mohla být vypsána architektonické soutěž. Když Gehry svj projekt představil na 5. bienále architektury v Benátkách, bylo jeho dílo nazváno jako “obří kamenný výkvět kalifornského šílenství“. Stavbu pak zbrzdilo kalifornské zemětřesení v roce 1994, respektve ji poslalo úplně k ledu. Navázat na původní práce se mohlo opět až v roce 1996, kdy mecenáši shromáždili dostatek financí, celý projekt se financoval ze soukromých investic.

  • 10.

    Cidade das Artes Rio de Janeiro

    Cidade das Artes v brazilském Rio de Janeiro
    Autor: CHRISTIAN DE PORTZAMPARC

    Nejen fotbalem žijí Brazilci. V Riu najdeme unikátní koncertní sál postavený v letech 2002–2013 podle projektu známého francouzského architekta Christiana de Portzamparca. „Nová koncertní budova vyrůstá z betonové platformy vynesené nad terén a obklopuje ji tropický park. Nejen to ale stojí za to: z platformy je impozantní výhled jednak na moře, ale i hory Siera Atlantica, jež se rozprostírají v nedalekém vnitrozemí, díky tomu zde vznikl živý veřejný prostor,“ vyzdvihuje Lukeš.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy