Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruští jaderní vědci se omlouvají českým kolegům za válku: „Hrozná situace na Ukrajině“

Autor: mba - 
19. března 2022
16:39

Stále obtížněji se ruskému prezidentu Putinovi bude obyvatelstvu vysvětlovat, že jeho nesmyslná, ne zrovna úspěšná vojenská invaze na Ukrajině pokračuje podle plánu a  „poběda" (vítězství) je na dosah. Ačkoli jeho cenzoři striktně odřízli většinu země od informací ze svobodného světa a krmí miliony prostých Rusů vlastní propagandou, najdou se lidé, kteří mají odvahu protestovat.

Svědčí o tom hned několik iniciativ z řad ruské inteligence a vědy, o nichž Zprávy Blesk informoval český informatik a chartista Václav Trojan (76). „Myslím, že je v dnešní době velice důležité vědět, že v Rusku existují odvážní lidé, kteří riskují své kariéry i vězení a protestují proti této nesmyslné a zločinné válce. Je to důležité pro nás, i pro ty protestující,“ uvedl Trojan.

Poukazuje například na omluvný dopis, který českým vědcům z Ústavu jaderné fyziky v Řeži u Prahy už zkraje března adresovali kolegové z neutrinové skupiny Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně u Moskvy. 

„Vážení spolupracovníci, je opravdu těžké o tom nyní mluvit, ale cítíme se odpovědní za hroznou situaci mezi Ruskem a Ukrajinou. Nemáme žádné vysvětlení a nevidíme žádný důvod, proč Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu,“ omlouvají se v jeho úvodu signatáři společného prohlášení, jichž bylo nejméně deset. „Všichni máme na Ukrajině příbuzné, přátele a kolegy a plně podporujeme svobodu Ukrajiny. Rozhodně jsme proti válce a doufáme, že bude co nejdříve zastavena. Je těžké předvídat, co se stane, nicméně se snažíme za každých okolností pokračovat v práci na našich společných úkolech. Chceme se omluvit, ale nejsme si jisti, zda na to máme právo,“ přidávají se zjevným studem.

Trojan zmiňuje také 6150 podpisů pod otevřeným dopisem ruských vědců a ruských novinářů, jímž protestovali proti válce; stránka s jeho plným zněním však byla již důslednými kremelskými cenzory znepřístupněna.

A přímo k rukám prezidenta Putina byl adresován také otevřený dopis ruských matematiků opatřený 115 podpisy. Psali mu: „Pane prezidente! My, matematici působící v Ruské federaci, vyjadřujeme důrazný protest proti vojenské invazi na území Ukrajiny, kterou 24. února 2022 zahájila ruská armáda. Životní úroveň země a její postavení ve světě jsou do značné míry určeny úrovní její vědy. Vědci na celém světě pracují na úkolech bez národních a územních hranic pro dobro celého lidstva; mezinárodní spolupráce, neexistence hranic pro šíření znalostí a humanistické hodnoty jsou základem, na němž je věda postavena. Naše dlouhodobé úsilí o posílení pověsti Ruska jako předního matematického centra bylo zcela znehodnoceno nevyprovokovanou vojenskou agresí, kterou iniciovala naše země.“

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

Zobrazit celý online

Matematika světové úrovně

Připomněli, že matematika byla vždy jednou z mála oblastí základní vědy, v níž si Rusko udrželo vedoucí postavení ve světě, i že kvůli válečnému tažení nebudou moci v červenci hostit v Petrohradu nejprestižnější matematickou konferenci na světě, Mezinárodní kongres matematiků (ICM). „Mezinárodní matematická unie toto rozhodnutí zrušila kvůli útoku Ruska na Ukrajinu,“ připomínají mu.

„Důrazně odsuzujeme činy Ruska. Upřímně soucítíme s našimi ukrajinskými kolegy a ukrajinským lidem," potvrzuje v prohlášení nejvyšší orgán Mezinárodní matematické unie. „V situaci, kdy se naše země stane vojenským agresorem a v důsledku toho i darebáckou zemí, bude vedoucí postavení Ruska ve světové matematice nenávratně ztraceno…“ píší proto dál ruští matematici. 

Již dříve se objevily výzvy, aby se matematický kongres v Petrohradu nekonal kvůli neoprávněně krutému rozsudku pro matematika Azata Miftachova, který dostal šest let v trestanecké kolonii a nyní je zbaven možnosti věnovat se vědě. To vše za výtržnictví, když v lednu 2018 údajně rozbil okno jedné z moskevských kanceláří vládní strany Jednotné Rusko a vhodil dovnitř dýmovnici. Není však vůbec jisté, že pachatelem byl on, odsouzen byl na základě pofiderního svědectví osoby, jež ho identifikovala podle výrazného obočí...

Sám Putin přitom ve svých prezidentských instrukcích zformulovaných 4. prosince 2020 označil matematiku za prioritní oblast rozvoje Ruské federace; byly nastíněny cíle v oblasti základní vědy i vzdělávání. 

„Těchto cílů samozřejmě nelze dosáhnout v současných podmínkách, kdy jsou životy našich nejbližších kolegů - vědců na Ukrajině, s nimiž nás po mnoho let pojí úspěšná společná práce, denně vystaveny nebezpečí ze strany ruské armády a Rusko se ocitá v mezinárodní izolaci, bez možnosti intenzivní vědecké výměny a spolupráce s vědci z jiných zemí,“ zdůrazňují podepsaní elitní myslitelé a končí jednoznačným apelem. „Cíle, na kterých jsme pracovali, se nyní staly ještě nedosažitelnějšími kvůli hrůze, která se děje, a kvůli těm, kteří jsou za ni odpovědní. Mezi troskami našich snů nám navíc zůstal nepřekonatelný dluh, jehož splacení může trvat mnohem déle než život naší generace."

Proto vyzvali ruského prezidenta k ukončení války. „Jsme přesvědčeni, že žádné geopolitické zájmy nemohou ospravedlnit oběti a krveprolití. Válka povede pouze ke ztrátě budoucnosti země, pro kterou pracujeme. Požadujeme proto okamžité zastavení nepřátelských akcí a stažení ruských vojsk z Ukrajiny.“

Video  Epicentrum - Tomáš Pojar  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa