Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ukrajinec (19) strávil 46 dní v ruském zajetí: Přišel o obě nohy a levou ruku

Autor: rix - 
14. června 2022
05:00

Dalyl (19) si ve válce proti Rusům na Ukrajině prožil hotové peklo. Při jedné z přestřelek byl zraněn a ruští okupanti ho zajali. V zajetí strávil dlouhých šestačtyřicet dní. Ještě k tomu se musí odvážný Ukrajinec vypořádat s vážnými zraněními. 

Jako by věznění lidí na Ukrajině ze strany ruských vojáků nebylo dost. Po těžkých zraněních, která utrpěl v předchozích bojích, přišel o obě nohy, levou ruku a všechny prsty na pravé ruce. Nyní se muž léčí v rehabilitačním centru ve Lvově. „Mým jediným úkolem bylo přežít,“ svěřil se Dalyl.

Lidi na sociálních sítích jsou příběhem dojatí. „Ahoj Dalyle, je mi moc líto, co se ti stalo, ale řekni si, že ses vrátil do své země a teď to pro tebe bude lepší,“ napsala mu vzkaz jedna z obdivovatelek. 

„Ruská federace opět dokazuje, že si nezaslouží žádný respekt. Ti barbaři používají svou moc proti nevinným lidem. Západ musí podpořit Ukrajinu dostatkem zbraní,“ apelovala další z komentujících pod Dalylovou fotografií, kterou na twitteru sdílel poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

11:27
18. 4. 2024

„Před dnešní rozpravou v parlamentu ČR o migraci v EU je třeba jasně říci, že pravidla dohodnutá v Paktu o migraci a azylu nevyžadují povinné relokace, a to ani v případě krize. Co je požadováno, je povinná solidarita - finanční nebo operační,“ napsala eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. „Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu tím, že hostí velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozena od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků,“ dodala komisařka na X.

10:42
18. 4. 2024

„Nikdo netvrdí, že pakt zastaví migrační toky. Je to základna pro to, abychom situaci v budoucnu mohli zvládat,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před mimořádnou schůzí Sněmovny k evropské dohodě o zvládání přistěhovalectví. „Nynější stav migrace v unii je neuspokojivý, vyžaduje racionální řešení, nikoli iracionální strašení.“

Zopakoval, že vyjednaná výjimka pro ČR se bude odvíjet od počtu Ukrajinců uprchlých před konfliktem jejich země s Ruskem. „Přeju si, aby výjimka netrvala věčně, přeju si konec války, aby se Ukrajinci mohli vrátit,“ uvedl s tím, že poté pro Česko začnou platit stejné podmínky jako pro ostatní evropské země, což považuje za zcela správné.

10:16
18. 4. 2024

V Černihivu na severu Ukrajiny skončily záchranné práce po středečním ruském raketovém útoku, sdělil dnes ráno šéf oblastní správy Vjačeslav Čaus. Bilance mrtvých se podle něj zvýšila na 18, zraněných je 78 lidí. Ve středu ukrajinské úřady hovořily o 17 mrtvých a nejméně 60 zraněných.

Útok, který podle Čause Rusové provedli pomocí tří balistických raket Iskander, podle dřívějších zpráv zasáhl 16 výškových obytných budov, nemocnici nebo školu. Bývalý ukrajinský poslanec Ihor Mosijčuk tvrdí, že v Černihivu byl zasažen také hotel, kde byli ubytovaní vojáci.

Záchranáři pátrali po lidech uvězněných pod troskami jedné zcela zničené budovy. Vyprostit se jim podle dnešního oznámení podařilo tři přeživší.

Kompletní online

Video  Ukrajinky v Březí u Mikulova začaly vyrábět ozdobné krabičky na víno.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa