Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajina vyhrála bitvu o Charkov! Rusové se stahují, jeden z hlavních cílů invaze nesplnili

Aktualizováno -
14. května 2022
16:01
Autor: ČTK - 
14. května 2022
13:14

Ruské jednotky pravděpodobně opouští své pozice v Charkově a okolí a Ukrajině se podařilo vyhrát bitvu o své druhé největší město. Uvádí to americký Institut pro studium války (ISW). Podle ukrajinského generálního štábu se nyní ruské jednotky zaměřují na odchod z města a okolí. Dobytí Charkova původně patřilo k hlavní cílům ruské invaze na Ukrajině, připomněla dnes stanice BBC. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v televizním rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že válka skončí do konce roku.

Dobytí Charkova původně patřilo k hlavní cílům ruské invaze na Ukrajině, připomněla dnes stanice BBC. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v televizním rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že válka skončí do konce roku.

Podle ISW se ruská armáda v posledních dnech nepokusila dobýt nové pozice ve městě, a to kvůli ukrajinské protiofenzívě i obtížím s doplňováním svých jednotek. Ruské armádě se nepodařilo dosáhnout svého cíle město obklíčit a následovně ho obsadit. „Zdá se tedy, že Ukrajina vyhrála bitvu o Charkov,“ uvedl ISW.

Podle prohlášení ukrajinského generální štábu pro agenturu AFP se nyní ruské jednotky v Charkově a okolí soustředí na odchod ze svých pozic. Podle reportérů agentury Reuters byl v Charkově v posledních dvou týdnech relativní klid. Moskva ale informovala o ostřelování v okolí Charkova a tvrdí, že její rakety v pátek zasáhly armádní sklad.

„Rusové Charkov neustále ostřelovali, jejich pozice byly velmi blízko města. Díky úsilí členů charkovské teritoriální obrany a ukrajinských ozbrojených složek se ale Rusové stáhli daleko od města ve směru k ruské hranici,“ uvedl starosta Charkova. Nyní je podle něj ve městě klid a lidé se pomalu začínají vracet do svých domovů. „Pro občany fungují dodávky vody, plynu i elektřiny. Bohužel mnoho obytných budov bylo zničeno nebo poškozeno, takže nás v budoucnosti čekají rozsáhlé rekonstrukce,“ dodal Ihor Těrechov.

Posledních pět dní podle něj Rusové město neostřelovali. Pokusili se o to jen jedinkrát, když vyslali raketu, která směřovala do blízkosti charkovského letiště. Tu nicméně zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana, doplnil starosta.

Podle ISW se nyní útoky ruské armády soustředí na města Izjum a Doněck, kde ale invazní vojska zaznamenávají jen malé úspěchy. Hlavní snahou ruské armády je nyní obklíčit města Severodoněck a Lysyčansk na Donbase, uvedl institut.

Izjum dobyli ruští vojáci 1. dubna a od té doby ho okupují. Podle odhadů místních představitelů bylo zničeno asi 80 procent města. Ve městě přitom podle všeho zůstává asi 10.000 až 15.000 civilistů. Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov dnes informoval o zahájení ukrajinského protiútoku u Izjumu s tím, že ruské jednotky již začaly v některých směrech ustupovat. Ukrajinský generální štáb ale tyto informace zatím nepotvrdil.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Budanov prohlásil v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News, že válka pravděpodobně skončí do konce roku. Zlom v bojích očekává v srpnu.

„Výsledkem bude, že obnovíme ukrajinskou kontrolu nad celým územím, které jsme ztratili, a to včetně Donbasu a Krymu,“ uvedl Budanov. Neúspěch ve válečném konfliktu podle něj povede k odstranění ruského prezidenta Vladimira Putina, který je podle ukrajinského generála ve „velmi špatné tělesné i duševní kondici“.

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa