Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mechanik se pokusil potopit jachtu ruského oligarchy. Teď bojuje za záchranu Ukrajiny

Autor: tsv - 
26. března 2022
11:58

Ukrajinský lodní mechanik Taras Ostapčuk, který se posledních deset let staral o luxusní jachtu údajně patřící ruskému oligarchovi, se na protest proti invazi pokusil loď potopit. K rozhodnutí ho dovedly děsivé snímky z rodného Kyjeva, konkrétně fotografie bytového domu, jejž částečně rozbombardovala ruská armáda. „Byl to můj první krok ve válce s Ruskem,“ řekl v rozhovoru s televizí CNN. Po propuštění z policejní stanice se okamžitě přidal k ukrajinským jednotkám.

Dva dny po propuknutí invaze, 26. února, sestoupil Ostapčuk do strojovny jachty Lady Anastasia a otevřel hlavní ventil propojený s trupem lodi. Jakmile se do místnosti začala hrnout voda, přešel do kajuty posádky a otevřel další ventil s úmyslem jachtu poslat ke dnu. „Na palubě byli kromě mě ještě tři další členové posádky. Ohlásil jsem jim, že se loď potápí a že by ji měli opustit,“ řekl pro CNN inženýr.

11:46
Dnes

Město Hradec Králové připravuje pomoc partnerskému městu Černihiv na Ukrajině, kde po středečním ruském raketovém útoku zemřelo 18 lidí a 78 lidí bylo zraněno. Hradecká radnice již kontaktovala zástupce černihivského úřadu s nabídkou pomoci. 

Hradec Králové uzavřel partnerství s Černihivem v roce 2010, ovšem města spolupracovala již před rokem 1989. Před válkou v Černihivu žilo asi 280 000 obyvatel. V roce 2022 město čelilo mohutnému ruskému ostřelování a bombardování. V březnu 2022 zřídil Hradec Králové transparentní účet na pomoc Černihivu. Tuto středu útok zasáhl 16 výškových obytných budov, nemocnici nebo školu.

„Našemu partnerskému městu jsme připraveni pomoci, jak jen to bude možné. Pokoušíme se zjistit, jaký druh pomoci je v místě nyní potřeba,“ uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády – po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že „světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích“.

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

Zobrazit celý online

Lady Anastasia byla „druhým domovem“ Alexandera Mikheeva, ruského oligarchy, blízkého spojence prezidenta Vladimira Putina a výkonného ředitele státní akciové společnosti Rosoboronexport, která se zaměřuje na dovoz zbraní, obranných systémů, munice a válečných letounů. Zda Mikheev jachtu vlastní, ale zatím potvrzeno nebylo. Luxusní lodě ruských mogulů bývají registrovány na jména svých majitelů jen výjimečně.

Jachta, která v průběhu let migrovala mezi slavnými přístavy Středozemního moře, byla ten den zakotvená na španělské Mallorce, po vlastníkovi Lady Anastasie nyní tak pátrají místní úřady. Jelikož ale loď využíval výhradně oligarcha, Ostapčuk nemá o identitě vlastníka sebemenší pochyby. „Víte, když tvor vypadá jako pes, štěká jako pes a kouše jako pes, je to pes. Tím pádem, když na lodi v posledních deseti letech dovolenkoval jen pan Mikheev a jeho rodina, myslím si, že je definitivně opravdovým majitelem jachty,“ uvedl inženýr.

Zaměstnání nebo Ukrajina?

48 metrů dlouhá jachta nakonec na dně moře neskončila. V momentě, kdy se začala plnit vodou, se Ostapčuk ke svému činu přiznal ostatním členům posádky. Všichni byli stejně jako inženýr původem z Ukrajiny, kvůli strachu z vyhazovu je ale podle slov Ostapčuka popadl vztek a začali na něj křičet. Zavolali policii a pobřežní hlídku, ta přijela s vodní pumpou a loď zachránila před potopením. Ostapčuk byl okamžitě zadržen a převezen do vazby.

„Policii jsem řekl, že jsem se loď pokusil potopit v rámci politického protestu proti ruské agresi,“ popsal. „Musíte si vybrat. Buď stojíte při Ukrajině, nebo ne. Musíte si vybrat, Ukrajina bude existovat dál, nebo si udržíte práci… Práci ale nepotřebuji, když nebudu mít Ukrajinu.“

Policie Ostapčuka propustila 27. února, inženýr se ještě ten den vydal na cestu domů. „Teď jsem v armádě a doufám, že nás moje služba přivede blíž k vítězství,“ konstatoval. Věří, že Kreml a ruští oligarchové řádně pocítí dopady uvalených sankcí. „Měli by převzít odpovědnost, protože je to jejich chování, jejich životní styl, jejich neuhasitelná hamižnost, která k tomuhle vedla. Jednají v úmyslu odvést pozornost lidí od drancování Ruska, které mají tito vládci na svědomí a kvůli kterému rozpoutávají rozptylující války s ostatními nevinnými zeměmi.“

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa