Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turisté uvázli v dovolenkovém ráji. Rusové jsou bez peněz, Ukrajincům Thajci pomáhají

Autor: ČTK - 
26. března 2022
08:20

Thajský ostrov Pchúket, který díky svým krásným plážím přitahoval ročně na sedm milionů zahraničních turistů, tvrdě zasáhlo zhroucení turistického ruchu v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Loni začalo Thajsko postupně otvírat hranice, ale čínští turisté, kteří patřili dříve k častým návštěvníkům, mají stále cestování značně omezené. Nejpočetnější skupinou se tak stali Rusové, kterých v prosinci dorazilo 17.000, napsal zpravodajský server BBC News.

Při procházce po nejznámějších plážích na Pchúketu není možné si nevšimnout důkazů ruského turistického boomu. Objevily se nápisy v azbuce a restaurace zvou na ruské speciality, jako je boršč či pelmeně.

Nyní ale ruská invaze na Ukrajinu uvěznila v Thajsku na 7000 Rusů, jimž letecké společnosti zrušily spoje do vlasti. Mnozí z nich pobývají právě na Pchúketu.

Jejich největším problémem jsou teď peníze. Kvůli sankcím uvaleným na Rusko si nemohou vybírat hotovost z bankomatů ani používat kreditní karty. Většina z Rusů nechtěla s BBC mluvit, jeden pár ale pod podmínkou anonymity svolil. Dvojice uvedla, že je z ruské vojenské kampaně zděšená a že se obává návratu do Ruska, kde i označení nynějších událostí na Ukrajině za válku může vést k pronásledování.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

Zobrazit celý online

Pár odletěl z Moskvy na Pchúket v den, kdy začala invaze, a bude se na ostrově snažit zůstat, dokud mu budou stačit peníze. „Šli jsme od banky k bance, od bankomatu k bankomatu. V devíti případech z deseti jsme neuspěli, ale nakonec se nám podařilo nějakou hotovost vybrat. Také jsme našli další způsoby, jak se k penězům dostat, jako například Western Union nebo kryptoměny,“ uvedli.

Pro malou skupinu Ukrajinců, kteří se nacházeli v Thajsku, když ruská armáda začala bombardovat jejich města, je situace ještě horší. Anton a Alyna cestovali po Thajsku od prosince a v polovině března se měli vrátit do Kyjeva. Jejich let ale byl zrušen a příbuzní je prosí, aby zůstali v cizině co nejdéle.

„My tady ale nemůžeme odpočívat, nemůžeme si jen tak plavat v moři,“ říká Alyna. „Každý den se díváme na zprávy. Návratem na Ukrajinu ale, bohužel, rodinám nepomůžeme,“ dodává.

Alyna říká, že její příbuzní žijí v relativně bezpečné části Kyjeva, přesto ale slyší nedaleko dopadat ruské rakety. Připomíná jim to časy, kdy museli opustit své domovské město Doněck, když tam před osmi lety začal konflikt. Antonova rodina Kyjev opustila a přestěhovala se blíž k maďarské hranici, aby mohla případně přejít na druhou stranu, kdyby se situace zhoršila.

Další mladá Ukrajinka Julija pobývající na Pchúketu v slzách popsala, jak její město Irpiň zničila ruská armáda. Její rodina se přestěhovala do nedalekého Kyjeva. Julija podobně jako další Ukrajinci dostala v Thajsku nabídku na prodloužení platnosti víz o 90 dnů, někteří z nich ale mají obavy, že jim dojdou finanční prostředky. Místní podniky se jim snaží pomoci. Ukrajinské velvyslanectví v Thajsku uvedlo, že dostalo více než stovku nabídek bezplatného ubytování od místních obyvatel.

Restaurace Veranda na známé pláži Karon na Pchúketu je v době oběda prázdná, obsazené jsou jen dva stoly. „Kolem Nového roku jsme měli každý den plno,“ říká vedoucí restaurace Dee. „Ale naši zákazníci si už nemohou vybírat peníze, a nemohou tak platit za jídlo,“ dodává.

Z pláží se stále nejvíce ozývá ruština. Jsou zde návštěvníci z Kazachstánu či sibiřských měst jako Omsk, Irkutsk a Novosibirsk, kteří utekli před mrazivou zimou doma. Jejich množství je ale jen zlomkem toho, kolik jich přilétalo před covidem, a stále ubývají.

Thajská vláda a ruské velvyslanectví chtějí v příštích týdnech prozkoumat možnosti, jak by bylo možné dostat Rusy uvázlé v Thajsku domů, ať už prostřednictvím speciálních evakuačních letů nebo s využitím leteckých společností, které stále do Ruska létají.

Až budou pryč, dlouho očekávaný rozvoj turismu bude zase oddálen, a Thajsko bude muset doufat v návrat většího počtu Evropanů, Indů a nakonec i Číňanů.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa