Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sofie z Buči přišla o ruku a stal se z ní sirotek: Potřebuje peníze na protézu

Autor: rc - 
3. července 2022
16:11

Malá Sofie z ukrajinské Buči si prošla peklem a prožila neuvěřitelnou bolest. Válka ji připravila o maminku, oblíbenou kočičku a o ruku. Tři měsíce strávila v nemocnici a dodnes cítí fantomové bolesti. V současné době žije v Římě, ale běsy války ji stále pronásledují.

Sofie žila poklidným životem v Buči se svou maminku a milovanou kočičkou. Válka, kterou rozpoutalo Rusko koncem února, její život nadobro změnila. Stala se z ní válečná uprchlice a sirotek. Je jedním ze stovek dětí, jež musely uprchnout ze své vlasti „Jsem Sofie,“ stojí v příspěvku, který na sociální síti instagram zveřejnila lingvistka Alina. „V Buči jsem přišla o ruku, maminku a oblíbenou kočku,“ cituje slova nebohé dívky.

Kvůli zranění, které utrpěla, musela strávit tři měsíce v nemocnici a dodnes cítí strašlivou bolest, kterou si prošla. „Teď jsem v Římě, ale při každém zvuku se otřásám a bojím se letadel. Když se trápím, nebolí mě jen neexistující ruka, ale celé tělo,“ dodává Sofie, která prý milovala jezdectví. Svého milovaného sportu se ale bude muset zřejmě vzdát. Nemá dostatek peněz, aby si mohla pořídt protézu. „Když ji budu nosit, bolest ustoupí a dokonce se budu moci obléknout,“ říká. Oslovili prý kliniku ve Spojených státech, ale musí sehnat peníze.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa