Ukrajinský prezident Zelenský je sám bývalým hercem, setkání se Stillerem proto bylo oboustranně zajímavé. Hvězda Zoolandera Zelenského pochválila, jak zvládá ruskou invazi. „Jste můj hrdina,“ řekl dokonce Stiller. 

„Jedna věc je vidět tu destrukci v televizi nebo na sociálních sítích, ale něco jiného je vidět to na hlavní oči. To je o hodně víc šokující,“ svěřil se herec prezidentovi během jejich setkání v prezidentské kanceláři v Kyjevě. „To, co jste viděli v Irpini, je rozhodně strašné. Ale ještě horší je představit si, co se děje v osadách, které jsou stále dočasně okupovány na východě,“ odpověděl Zelenskyj.

Stiller se prezidenta zeptal, jaké předměty vysídlení ukrajinští občané potřebují nejvíce, protože OSN je jednou ze skupin, které tam na místě dodávají nouzové zásoby, přikrývky a další nezbytnosti. Později téhož dne vydal prohlášení zdůrazňující odpovědnost světa poskytnout Ukrajincům v této situaci pomoc.

„Potkávám se zde s lidmi, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli válce na Ukrajině,“ napsal. „Lidé sdíleli příběhy o tom, jak válka změnila jejich životy - jak všechno ztratili a hluboce se obávají o svou budoucnost.“

Musíme si pomáhat

„Během let jsem měl možnost setkat se s uprchlíky a žadateli o azyl z celého světa: ze Sýrie, Střední Ameriky, Afghánistánu, Iráku a nyní Ukrajiny. V tolika částech světa válka a násilí ničí lidi a zanechávají trvalé traumatické následky. Kdekoli a kdykoli se to stane, nikdo se nerozhodne utéct ze svého domova. Usilovat o bezpečí je právo a musí být dodržováno pro každého člověka. Ochrana lidí nucených uprchnout je kolektivní globální odpovědností. Musíme si pamatovat, že se to může stát komukoli a kdekoli,“ uvedl Stiller.

V Polsku se setkal s uprchlíky

V sobotu herec přicestoval do Polska, kde se setkal s emigranty, kteří utekli před válkou na Ukrajině. Stiller v průběhu let spolupracoval s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky na několika projektech, které pomohly přitáhnout pozornost médií k uprchlickým krizím. 

VIDEO: Svědci o dovolené Felixe a Dády: Pila a byla agresivní! Zelenskyj k Česku a razie v Praze

Video
Video se připravuje ...

Svědci o dovolené Felixe a Dády: Pila a byla agresivní! Zelenskyj k Česku a razie v Praze Bára Horáková, Lukáš Červený

 

Aréna hvězd – Největší koncertní bomba už v září 2022! Michal David, Monika Absolonová, Dalibor Janda a spousta dalších. Vstupenky si zajistíte ZDE! 

Fotogalerie
90 fotografií