Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Konec britské pohostinnosti: Devítičlenná rodina z Ukrajiny dostala výpověď z bytu!

Autor: rc - 
2. července 2022
14:15

Devítičlenná rodina z Ukrajiny našla útočiště v Anglii. Rodina důstojníka královského námořnictva Dudleyho Malstera jim nabídla domek se dvěma ložnicemi. Maxim Hyryk s manželkou Olgou a dalšími členy rodiny tam spokojeně žili několik týdnů. Ovšem nyní jim přišel dopis, že se mají odstěhovat. Rodina neví, kam půjde.  

 Maxim a Olga Hyrykovi vychovávají pět dětí. Nejmladšímu dítěti je pouhý rok a nejstaršímu sedm. Navíc jednomu z dětí diagnostikovali autismus a genetickou poruchu. Musí tak dodržovat přísnou dietu a potřebuje hodně péče. Rodina po vypuknutí války na Ukrajině uprchla z rodné země. Z Ukrajiny s nimi odešly i obě babičky, kterým je 60 a 70 let.

„Než jsme dorazili do Spojeného království, cestovali jsme devět dní přes území Ukrajiny, abychom dojeli k polským hranicím. Byla to hrozně těžká doba,“ popsala Olga útěk z rodné země na JustGiving. Všude prý létaly rakety a ozývaly se výbuchy. „Potom jsme strávili dlouhou dobu v Polsku na hranici s Ukrajinou v malé vesnici Baligrod v dočasném ubytování pro uprchlíky,“ vypráví dál Olga a dodala, že náhle dostali příležitost, aby odjeli do Spojeného království. Neměli peníze a dlouhé cesty se báli.

Rodina námořníka Dudleyho Malstera jim nabídla ubytování v bungalovu se dvěma ložnicemi. Čtyřicetiletému muži, který strávil dvacet let v armádě a dokonce sloužil v Afghánistánu, zemřel tchán a tak domek zůstal volný. Rodina se tak rozhodla, že nabídku přijme a odletěla do Anglie. Dudley se svou manželkou Kelly je vyzvedli na letišti Stansted a vše vypadalo, že dopadne dobře. Jenže 15. června početné rodině přišel dopis. Právní zástupce rodiny v dopise oznámil, že se mají do 15. července vystěhovat.  

Rodina nechápe, co se stalo a netuší, kam půjde. Snaží se našetřit peníze na kauci, aby si sehnali pronájem. „Kontaktoval jsem pět místních realitních makléřů, a když jsem jim řekl, že jsme devítičlenná rodina z Ukrajiny, řekli jen „ne“ a položili telefon. Chci jen trochu stability pro svou rodinu. Samozřejmě jsme trochu naštvaní, jak to mohli udělat. Kelly a její manžel byli tak milí a vyvolali v nás pocit, že tohle je místo, kde bychom mohli zůstat,“ říká bezradný Maxim pro Metro.

Video  Útok na obchoďák v Kremenčuku: Video z bezpečnostní kamery ukázalo dopad střely  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa