Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Summit NATO: Rusko je jasná hrozba a blokuje cesty. Potíž je i potravinová krize, varuje Fiala

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. června 2022
11:05
Autor: ČTK, jt - 
30. června 2022
09:53

NATO bude dnes jednat o situaci na svém jižním křídle, o potravinové krizi a jejích dopadech na bezpečnost, uvedl český premiér Petr Fiala při příchodu na závěrečný den summitu NATO v Madridu.

„Rizik v jižní části je obrovské množství a nesmíme na ně zapomínat,“ upozornil premiér Petr Fiala. Poukázal, že válka Ruska proti Ukrajině do jisté míry překrývá některé hrozby, které jsou však dlouhodobé a permanentní, jako nebezpečí terorismu a islámského radikalismu. „To vše nezmizelo, to tu je a i s tím se musíme potýkat,“ dodal při setkání s českými novináři.

„Aktuálně hrozí potravinové problémy v oblasti severní Afriky a Blízkého východu, protože řada zemí je závislá na dodávkách zemědělských produktů z Ukrajiny. Rusko blokuje tyto potravinové cesty,“ upozornil Fiala. Představovat to podle něj může významný destabilizační problém pro oblast severní Afriky a v důsledku také vyvolávat novou migrační vlnu z jihu do Evropy.

„Tomu chtějí evropské státy předejít. Vyhodnotit bezpečnostní rizika a adekvátně na ně reagovat - to je v zájmu jak států NATO, tak Evropské unie,“ řekl český premiér.

Česko dnes připojí svůj podpis k novému inovačnímu fondu NATO, který slibuje investici miliardy eur (24,7 miliard Kč) do startupů v oblasti zbrojního průmyslu. Užitek z fondu by podle vyjádření premiéra měly mít v budoucnu i české firmy.

Jižní Korea je třetí největší investor v Česku, po Německu a Spojených státech, a ve spolupráci chce nadále pokračovat, zdůraznil Fiala před setkáním s korejským prezidentem. Vyzdvihl přínos osobních bilaterálních setkání, která jsou na mezinárodních summitech, jako je ten v Madridu, možná. Poprvé se tak ve středu setkal například i s novým australským premiérem Anthonym Albanesem.

V Madridu dnes končí třídenní summit NATO, který v reakci na ruský postup na Ukrajině přijal novou strategickou koncepci, rozhodl o posílení východního křídla a pokračující podpoře Kyjeva, ale také o pozvání Švédska a Finska do aliance.

Rusko jako jasná hrozba

Rusko je v nové koncepci NATO označeno za hrozbu a podle Fialy se tomu nikdo dnes nediví.

„Nová strategická koncepce představuje opravdu výrazný posun a je to i výsledek poučení z toho, že NATO nemůže podceňovat hrozby, které kolem něj jsou. Musí je pojmenovat a musí státy Severoatlantické aliance na ně adekvátně reagovat. Dnes je Rusko označeno jako výrazná hrozba a nikdo se tomu určitě nediví poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajin a vede tak nesmírně brutální válku, jaké jsme všichni svědci,“ uvedl Fiala.

„NATO se bude intenzivněji snažit zadržovat Rusko, nedovolí mu další agresivní kroky. Projevuje se to i posilováním východního křídla NATO a nakonec i tím, že aliance bude zahrnovat i Švédsko a Finsko,“ poznamenal Fiala.

„O Rusku už víme, definujeme ho jako hrozbu a budeme adekvátně reagovat všemi prostředky. Důležité je také ujištění, že státy aliance budou bránit každý centimetr svého území společně,“ doplnil premiér.

Významné podle Fialy je, že mezi možnými hrozbami je v nové strategii NATO zmíněna i Čína, a to právě proto, aby aliance nepodcenila rizika, kterým by mohla v budoucnu čelit.

Video  Summit NATO v Madridu: Bidenovi, Macronovi i lídři bez manželek. A pohoštění u krále  - Reuters
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 30. června 2022 20:44 )

Fiala a další podobní "lídři" si obranu svých zemí představují hlavně tím, že budou posílat libovolné množství lidí se nechat zmasakrovat. Společnými silami přivedli Evropu cugrunt a Fiala se může pyšnit konečně trikem od pošahance z Řeporyjí, že je 1 , bohužel nejhorší z nejhorších

LuCo ( 30. června 2022 16:41 )

A signálista Fiala dál jen vysílá další falešné signály, protože to je vše co mu nejlépe jde!!! Něco účinně vyřešit, na to nemá ani náhodou...

LuCo ( 30. června 2022 16:37 )

TAk účinně jsme sankcionavali Putina, že jsme se setrvačniostí dostali až po ústa do sraček!

Zobrazit celou diskusi