Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čaputová s „prvním frajerem“ a vzkaz Putinovi: Účastníci summitu NATO na večeři ve slavném muzeu

Aktualizováno -
29. června 2022
23:24
Autor: simao - 
29. června 2022
21:41

Účastníci summitu NATO nejprve v úterý povečeřeli s králem Filipem VI., ve středu je čekala jiná slavnostní akce po dlouhém dni plném rokování - vyrazili na večeři do slavného muzea Prado. Mezi cennými uměleckými díly se procházeli i manželé Macronovi, řada politiků pak vzala své drahé polovičky. A to včetně slovenské prezidentky Zuzana Čaputové, kterou doprovodil její milý Juraj Rizman. To Petr Fiala (ODS) sdílel fotky pro změnu s francouzským prezidentem Macronem či španělským premiérem Sánchezem a jeho manželkou.

Summit lídrů NATO pokračoval ve středu druhým dnem. Zatímco Česko zastupuje premiér Petr Fiala (ODS), za Slovensko do Madridu vyrazila prezidentka Zuzana Čaputová.

Ta se na instagramu již stihla pochlubit snímky z přijetí španělským královským párem  Filipem VI. a královnou Letizií, kteří pro lídry připravili slavnostní večeři v úterý.

Ve středu se na konci jednání vydali prezidenti a předsedové vlády zemí Severoatlantické aliance do muzea Prado. I zde přitom došlo na obligátní společné „family foto“.

Zatímco na jedné z fotek ještě pózuje Čaputová sama, na druhé se již po jejím boku tyčí její přítel, slovenský „první frajer“ Juraj Rizman, který v Madridu nechybí podobně, jako když doprovázel Čaputovou naposledy do Prahy.

Lídři NATO se do muzea Prado vypravili poté, co v Madridu přijali novou strategickou koncepci NATO a do aliance oficiálně pozvali Švédsko a Finsko poté, co jejich budoucímu členství přestalo stát v cestě Erdoganovo Turecko.

Video  Summit NATO v Madridu: Bidenovi, Macronovi i lídři bez manželek. A pohoštění u krále  - Reuters
Video se připravuje ...

Fiala: Odhodlání čelit hrozbám

„NATO přijalo novou strategickou koncepci. Byla to nutnost vzhledem k bezpečnostní situaci, která vznikla po ruském vpádu na Ukrajinu. Z pohledu ČR je nová koncepce naprosto správná. Rusko je v ní popsáno jako přímá hrozba a poprvé je přímo zmíněné možné nebezpečí z Číny,“ uvedl ve středu k jednání v rámci summitu český premiér Petr Fiala.

„Na summitu se ukazuje jednota, síla a odhodlání čelit hrozbám, které ohrožují demokratické země. Rád bych také zmínil, že se zde hlásíme k našemu závazku dávat 2 % HDP na obranu. Toho chceme dosáhnout v roce 2024, tedy o rok dříve, než jsme plánovali,“ poznamenal Fiala.

Českého premiéra v Madridu doprovází ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Fiala také kvitoval zahájení procesu přijetí Švédska a Finska do NATO. „Je to důležitá zpráva, popravdě historická, nejenom pro tyto severské země, ale pro bezpečnost Evropy,“ vzkázal Fiala, který ve středu večer přidal na twitter z muzea Prado pro změnu fotku s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem,

„Děkuji španělskému premiérovi Sanchézovi a jeho ženě za přivítání na neformální večeři,“ uvedl vedle toho Fiala, který do Madridu vyrazil tentokrát bez své manželky Jany.

Čaputová: Putin nás chtěl rozdělit, dosáhl opaku

S Fialou a slovy o historických chvílích na summitu NATO v Madridu souhlasí i Čaputová. „Potvrzuje se historický význam tohoto summitu NATO: dnes jsme jednohlasně podpořili vstup Finska a Švédska do aliance. Rozhodnutí těchto zemí tak po dlouhých desetiletích neutrality přišlo jako reakce na ruskou invazi Ukrajiny,“ upozornila.

Vladimír Putin chtěl rozdělit a oslabit Evropu, ale dosáhl jen toho, že jsme posíleni o nové členy, jednotnější než kdykoli předtím a východní křídlo NATO bude chráněno ještě důrazněji než dosud,“ dodala ve středu Čaputová.

Emmanuel a Brigitte Macronovi. (Summit NATO, 29. 6. 2022) Emmanuel a Brigitte Macronovi. (Summit NATO, 29. 6. 2022) | Reuters

 

Jirik-ta ( 30. června 2022 05:15 )

TGM

Zobrazit celou diskusi