Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman jmenoval ministrem školství Balaše. A ostře tepal „hloupý experiment“ s inkluzí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. června 2022
18:23
Autor: ČTK, simao - 
29. června 2022
17:25

Prezident Miloš Zeman jmenoval nástupcem Petra Gazdíka do čela ministerstva školství poslance hnutí STAN a ústavního právníka Vladimíra Balaše. Zeman při té příležitosti podotkl, že asi 7 lidí před ním funkci odmítlo, on zároveň nechce komplikovat situaci vládě Petr Fialy (ODS) před předsednictvím Radě EU. Zeman rovněž ostře kritizoval inkluzi, tedy začleňování postižených do běžných škol. Označil ji za hloupý experiment.

Petr Gazdík podal demisi k 30. červnu. Důvodem jeho odchodu z funkce jsou kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Zemanovi ji v pondělí v Lánech na pravidelné schůzce předal premiér Petr Fiala (ODS). Gazdík ministerstvo opustí po půl roce.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku, za níž stojí podle policie organizovaná skupina. Dalším stíhaným je už bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

Zeman: Asi sedm oslovených odmítlo

Balaše do čela ministerstva navrhlo hnutí STAN, v pondělí se s ním sešel předseda vlády Petr Fiala a v úterý prezident Zeman. S prezidentem hovořil o tom, že je potřeba pokračovat v modernizaci školství. Zeman mu doporučil, aby si doplnil znalosti o regionálním školství.

„Vážím si vaší odborné erudice, i když se domnívám, že je trochu mimo specializaci ministra školství, je to spíše erudice ústavního právníka. Proto jsem vám doporučil, abyste se seznámil s problematikou regionálního školství. Za druhé jsem v situaci, kdy údajně asi 7 oslovených odmítlo kandidovat na ministra školství. Za třetí došlo k tomu, že za několik dnů bude ČR předsedat Evropské unii a bylo by jistě nedobré, kdyby vláda nebyla kompletní. A konečně poslední důvod: dochází k tomu, že pan premiér Fiala, jehož si vážím, je zatížen určitými problémy, spojenými s vládním hnutím STAN, jehož jste mimochodem členem a poslancem a nechci mu komplikovat situaci ve věci výběru nového ministra školství,“ uvedl Zeman po jmenování Balaše.

Ostrá kritika inkluze

Zeman se také pustil v rámci svého projevu do inkluze. Podle Zemana byla inkluze postižených do běžných škol hloupý experiment a asistenti ruší vyučování. Balašovi řekl, že bude rád, když se stav změní.

„Inkluze zavedla do našeho systému takzvané asistenty, kteří ruší vyučování a působí neorganicky v jakékoliv třídě... Inkluze byla hloupý experiment. Pokud se vám podaří dosáhnout toho, aby se na tomto poli situace změnila, budu rád,“ řekl prezident. Míní, že handicapované dítě může uspět ve speciální škole, kde „bude v něčem první, bude mít radost ze života“. V běžných školách podle hlavy státu pocit úspěchu postižené dítě nezažije, a naopak bude zažívat šikanu.

Ministerstvo v době výměny ministrů řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny či úpravy učebních plánů škol.

Balaš by měl také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Podle premiéra Fialy Balaš působil na vysokých školách a má tak zkušenosti z prostředí vzdělávání a výzkumu, a z tohoto pohledu tedy předpoklady pro výkon funkce. S kandidátem na ministra se shodl, že jednou z klíčových věcí na ministerstvu bude změna rámcových vzdělávacích programů.

Balaš v pondělí řekl, že jako ministr by chtěl školství reformovat způsobem, který začal bývalý ministr Robert Plaga (za ANO). Za správnou cestu označil posun od memorování ke školství zaměřenému na dovednosti. Za krátkodobý cíl považuje mimo jiné více peněz určených na mzdy nepedagogických pracovníků. Zabývat by se chtěl také nedostatkem míst na středních škol. Za akutní úkol označil začleňování dětí ukrajinských uprchlíků do škol.

Video  Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

LuCo ( 30. června 2022 16:29 )

Žumpaři proti prezidentovi štěkají jak pominutí. Mimochodem, na taháku k jmenování nového ministra školství neměl napsáno, že by mu měl podat ruku...

11kareI11 ( 30. června 2022 13:24 )

Já zde vidím pozitivní komentářena prezidenta již docela dlouho. Asi se mýlíte.

hejhej ( 30. června 2022 13:06 )

1pravda1:
Rakušan je také s tou zlodějskou mafií provázán.

hejhej ( 30. června 2022 13:05 )

iqtyqve:
Jsi ubožák. Pan prezident je na vozíku, ale myšlení by mohli závidět i mladí. A ta hloupá ministryně obrany Ti nevadí ????

hejhej ( 30. června 2022 13:03 )

prochaska.........
Hnutí STAN prolezlé korupčníky a premiér si je tam pěstuje stále - je stejný jako oni. Nevolit už nikde slepence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa