Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Summit NATO: Fiala si s lídry užíval u krále. Turecko podpoří členství Švédska a Finska

  • Autor: ČTK,Mii,jt - 
    Aktualizováno -
    28. 6. 2022
    22:38
    28. 6. 2022
    09:54

    Nová strategie NATO ve světě změněném válkou Ruska proti Ukrajině je na pořadu třídenního summitu NATO, který dnes začal v Madridu. Českou delegaci povede premiér Petr Fiala, doprovázený ministryní obrany Janou Černochovou a ministrem zahraničí Janem Lipavským. Už nyní jednání ve Španělsku přinesla průlom - finský prezident Sauli Niinistö podle agentury Reuters řekl, že Turecko souhlasilo podpořit členství Finska a Švédska. Účastníky summitu čekala i slavnostní večeře pořádaná španělským králem Felipem VI.

  • 1.Galavečer u španělského krále

    První den summitu NATO byl zakončem skutečně slavnostně - účastníky summitu, mezi kterými nechybí za Česko Fiala, čekala večeře pořádaná španělským králem Felipem VI. Fotografie ukazují uvolněnou společenskou atmosféru, rozesmál se i Fiala, který na společném snímku pózoval nedaleko slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

    „Rozhodnutí Turecka nebránit vstupu Finska a Švédska do NATO je velmi dobrou zprávou. Padla poslední velká překážka a nic nebrání tomu, aby se naši severští přátelé stali brzy právoplatnými členy NATO. Velké posily pro celou alianci,“ komentoval premiér rozhodnutí Turecka povolit rozšíření aliance.

    Už dříve se objevily informace, že během večera vystoupí kyjevský symfonický orchestr. 

    Španělský král Felipe VI., královna Letizia a premiér Petr Fiala (ODS) na galavečeru summitu NATO (28.6.2022) Španělský král Felipe VI., královna Letizia a premiér Petr Fiala (ODS) na galavečeru summitu NATO (28.6.2022) | Úřad vlády ČR

  • 2.Pomoc Ukrajině a vystoupení Zelenského

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před summitem uvedl, že Severoatlantická aliance zvýší počet vojáků schopných rychlého nasazení z dosavadních asi 40 000 na více než 300 000.

    NATO chce tímto způsobem zejména dlouhodobě posílit ochranu svého východního křídla, kde po ruské invazi na Ukrajinu vzrostly obavy z možné další agrese Moskvy.

    Prezidenti a premiéři by na summitu měli podpořit vytvoření těchto jednotek, jejich konkrétní podobu budou jednotlivé země dolaďovat později. K naplnění těchto plánů bude ovšem zapotřebí vyšších výdajů na obranu. Alianční lídři se podle Stoltenberga na summitu shodnou také na balíku dlouhodobé pomoci Kyjevu.

    Během summitu se očekává rovněž vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

    6:02
    Dnes

    Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

    Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

    22:02
    18. 3. 2024

    „V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

    Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

    21:35
    18. 3. 2024

    I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

    Zobrazit celý online

  • 3.Otázka Švédska a Finska

    Summit v Madridu bude transformačním pro budoucnost NATO, míní  Stoltenberg. NATO by mělo by pokročit v rokování o nových členech.

    Španělský premiér Pedro Sánchez zdůraznil přístupová jednání. Švédsko a Finsko se dříve nebo později nakonec stanou součástí NATO, prohlásil Sánchez o dvou skandináváských zemích, které o vstup do aliance požádaly pod dojmem ruské invaze na Ukrajinu.

    Summit NATO v Madridu: Jens Stoltenberg a španělský premiér Pedro Sánchez Summit NATO v Madridu: Jens Stoltenberg a španělský premiér Pedro Sánchez | Reuters

  • 4.Biden s Erdoganem

    Po jednání vysokých představitelů NATO, Turecka, Švédska a Finska o rozšíření Severoatlantické aliance účastníci schůze dohodu neoznámili.Finský prezident Sauli Niinistö však podle agentury Reuters uvedl, že Turecko souhlasilo podpořit členství Finska a Švédska v Severoatlantické alianci.

    Turecko dříve nesouhlasilo s rozšířením vojenské aliance, protože tvrdí, že obě skandinávské země podporují terorismus.

    Rozhovory vedli generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, švédská premiérka Magdalena Anderssonová a finský prezident Saul Niinistö. Podle tureckého tisku rozhovory trvaly zhruba dvě hodiny.

    O vstup do NATO požádaly Švédsko a Finsko v květnu v reakci na zhoršení bezpečnostní situace v Evropě po ruskou invazi na Ukrajinu. Podle agentur bude otázka jejich vstupu patřit k hlavním bodům jednání na madridském summitu.

    Švédská premiérka Anderssonová před cestou do Madridu uvedla, že doufá, že se podaří turecké námitky překonat. Poukázala na to, že její vláda chystá zpřísnění protiteroristické legislativy. Turecký prezident Erdogan dnes před odletem do Španělska řekl, že jeho země chce vidět činy.

    Turecký prezident Erdogan Turecký prezident Erdogan | Reuters

  • 5.V Madridu i Fiala

    Premiér Fiala se podle úřadu vlády zúčastní tří aliančních jednání, která se budou mimo jiné dotýkat podpory Ukrajiny v boji proti ruské agresi, obrany východního křídla NATO, ochrany mezinárodního řádu postaveného na pravidlech i boje proti terorismu. Premiér se také na okraj summitu sejde s korejským prezidentem Jun Sok-jolem.

    Video  České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?  - Videohub
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa