Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děsivá podívaná! Svoboda zvířat ukazuje reálné pokusy na zvířatech, chce zastavit jejich utrpení

Autor: uá, kl - 
30. června 2022
08:25

Otřesně záběry zvířat trpících v laboratořích, které čas od času uniknou na veřejnost, nenechávají klidným žádného milovníka zvířat. Organizace Svoboda zvířat, která se dlouhodobě v ochraně zvířat angažuje, se nyní stala zástupcem celoevropské iniciativy Za pokusy bez zvířat. V rámci toho rozjela velkou kampaň za omezení těchto pokusů a podporu moderní soucitnější vědy.

Je známo, že až 10,6 milionů zvířat trpí při pokusech zbytečně. Existuje mnoho jiných metod, které zvířata nezneužívají, jsou často levnější a přinášejí rychlejší a přesnější výsledky. Občanská iniciativa Za pokusy bez zvířat proto vyzývá evropskou komisi ke změně legislativy.

Znehubnění králíci Znehubnění králíci | Svoboda zvířat

Češi vedou

Iniciativa v rámci Evropské unie nashromáždila už téměř 625 tisíc podpisů. „V Česku se podařilo získat osmdesát čtyři tisíc čtyři sta podpisů. Na počet obyvatel je to nejvíce z celé Evropy,“ řekla zástupkyně Svobody zvířat Barbora Bartušková Večlová. „Máme radost z toho, že se Češi staví za zvířata a jsou vzorem i pro další země v Evropě,“ dodala s tím, že podepsat tuto iniciativu lze online, a to až do konce srpna.

Pomáhají influenceři

To, že lidem není osud laboratorních zvířat lhostejný, dokládá i množství finančních darů, které odeslali zájemci současně s podpisem. V rámci kampaně se vybraly už 3 222 911 korun, které organizace investuje do dalšího získávání podpisů. Organizace k tomu využívá i influencery. „Celá kampaň je založená na videu s bezprostředními reakcemi lidí, kteří sledují reálné záběry pokusů na zvířatech. Podobná videa podle českého vzoru vznikají i v dalších organizacích po celém světě, např. v Bulharsku, Polsku, Německu a Rakousku.  Naše video pomohlo nasbírat několik tisíc podpisů i na Slovensku,“ doplňuje specialistka na online komunikaci Jolana Haismanová.

Laboratorní bígl Laboratorní bígl | Svoboda zvířat

Králík jako symbol

Součástí kampaně byla i akce Světlo pro zvířata z laboratoří, kterou Svoboda zvířat uspořádala v Praze. Umělecká projekce byla inspirovaná motivy z knihy Alenka v říši divů, především ilustracemi jednou z hlavních postav, králíčka, který je častým symbolem kampaní pro ukončení testování. „Některá zvířata chovaná pro účely pokusů nevidí přirozené světlo za celý svůj život. Světlo se proto stalo komunikačním prostředkem v naší performanci, která chce divákům tuto smutnou skutečnost přiblížit,“ uvedla autorka projekce, Gabriela Procházka, která spolupracuje i s festivalem Signal. 

 

Ramita ( 1. července 2022 00:35 )

Prosím všechny lidi, kteří vědí co je bolest a strach, aby podepsali petici za pokusy bez zvířat. Je smutné, že v 21. století se po celém světě dějí takovéto hrůzy hrůz. Všechna ta zvířata zažívají ve dne v noci, to nejhorší peklo na zemi. To si my, lidé neumíme ani představit. Jsou za živa pálená, řezána, trávená, topená atd. Všechny chemikálie na nich testují, lepidla, prostředky do domácností, pesticidy, zbraně atd, je toho mnohem víc a víc. Stačí se podívat na videa na YouTube od Pety, Soucitně atd.
Zajímejte se prosím co se kde děje se zvířaty neboť dokud budeme ubližovat zvířatům, tak budou války, bude čím dál tím větší zlo u lidí. Slabé a nevinné bytosti máme chránit ne je zabíjet!!!

„Dokud bude člověk nelítostně ničit živé bytosti nižších řádů, nepozná ani zdraví, ani mír. Dokud budou lidé zabíjet zvířata, budou se zabíjet navzájem. Kdo seje vraždu a bolest, nemůže sklízet radost a lásku.“ — Pythagoras

Zobrazit celou diskusi