Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ministr Nekula: Ceny mouky „ustřelily“. Zdražení je válka nervů, blokáda obilí na Ukrajině příležitost

Autor: for - 
30. června 2022
05:25

Blokáda vývozu obilí z Ukrajiny by mohla paradoxně pomoci Čechům, míní ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Plné sklady, které potřebují kupce, bychom totiž mohli levněji odkoupit, jak řekl Blesk Zprávám. Cena obilnin by podle expertů nicméně měla do budoucna růst, a to nejen kvůli válce, ale také podle letošní sklizně ve všech státech světa, jak dodává prezidentka Potravinářské komory. Ta pro Blesk Zprávy okomentovala i současnou potravinářskou bezpečnost v Česku a jak se na ní podílejí i studenti zemědělství a potravinářství. 

Zdražování, potravinová bezpečnost v ČR i vzdělávání studentů v propojování zemědělství a potravinářského průmyslu. To vše se řešilo v úterý na slavnostním otevírání Výukového centra zpracování zemědělských produktů Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) na České zemědělské univerzitě. 

Přítomen byl i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), jehož předchůdce Miroslav Toman (ČSSD) pokládal před dvěma lety základní kámen této stavby. „Za mne je nejdůležitější, že studenti si mohou zde na špičkových zařízeních spojit teorii s praxí. To je největší devíza. Je důležité propojovat prvovýrobu přes zpracování, bez toho se nedokážeme posunout dál,“ řekl Nekula Blesk Zprávám u příležitosti otevírání centra, kde okomentoval i aktuální dění kolem obilovin z Ukrajiny i Ruska.

Cena obilí klesne, musíme se chytit příležitosti

Veřejnost se totiž obává, zda není kvůli válce ohrožená potravinová bezpečnost u nás, a skepticky se dívají i na to, kolik budou obiloviny stát. Ukrajina, která má zčásti blokovaný vývoz, tedy nemá kam prodat loňskou sklizeň a nemá kam ukládat tu letošní. Rusko má rovněž problémy s prodejem této cenné suroviny. Paradoxně je to ale pro Česko podle Nekuly příležitost, jak nyní koupit obilí levně. Určitě nám navíc nehrozí nedostatek, jelikož sami pěstujeme a naším primárním dovozcem jsou jiné státy.

„Na rovinu si musíme říct, že Ukrajinci mají problémy s obilím a potřebují se zbavit loňské produkce. Takže cena půjde dolů a kdo to rychleji pochopí, bude vítězem,“ uvádí pro Blesk Zprávy ministr zemědělství. 

Nekula uvažuje, že by se měli pekaři, ale i krmiči chopit příležitosti a obilí odkoupit. „Očekávám, že dojde k poklesu cen obilí, což by mohlo znamenat pokles cen pečiva a mouky. Že ceny vylétly tak nahoru, to byl podle mne psychologický efekt. Samozřejmě je v tom i cena energií, ale ty ceny ustřelily  - je to válka nervů a kdo ty nervy udrží na uzdě, tak zvítězí,“ řekl dále Nekula.

Nekula tak dokonce ve středu večer zamíří do Varšavy, jak se svěřil Blesk Zprávám, aby zde jednal se svým polským protějškem. „Oni to pochopili a nyní tak nejvíce obilí proudí do Polska. Vyzývám tak i naše chovatel i krmiče, aby se té příležitosti chytili,“ dodal. 

Faktem je, že pokud by Ukrajina neprodala loňskou sklizeň, nebude mít kam dávat tu letošní - sklady jsou narvané. „A do setí té příští se nám nijak zvlášť nechce,“ řekl nedávno ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj agentuře Reuters. Solskyj ale naopak hrozil spíše celosvětovým zdražováním této suroviny. A to právě kvůli omezené možnosti obchodu a i kvůli obavám z dalšího „zbytečného“ setí. 

Ukrajinu zasáhla kvůli ruské invazi i obilná krize Ukrajinu zasáhla kvůli ruské invazi i obilná krize | Reuters

Podle ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského ještě před měsícem zůstávalo na Ukrajině 22 milionů tun obilí, které mělo dávno být na cestě do Afriky. Právě Afrika a země Asie byly doposud největšími odběrateli obilnin z Ukrajiny a státům teď hrozí hladomor. Před napadením Ruska Ukrajina vyvážela až 6 milionů tun obilnin měsíčně, nyní je to asi 1 milionů tun. 

„Nedostatek nebude, uvidíme ale za jakou cenu,“ zní z Potravinářské komory

Během otevírání Výukového centra zpracování zemědělských produktů jsme oslovily i přítomnou prezidentku Potravinářské komory. „Má to dva pohledy. EU má obilí dost a my se domníváme, že se toho i hodně vyvezlo, a je tak otázkou, kolik toho máme, jestli není odprodáno,“ uvedla Dana Večeřová na dotaz, zdali se blokáda Ukrajiny nějak dotkne i ČR. „V Evropě obecně to seženeme, neřekla bych, že bude nedostatek, ale za jakou cenu?“ dodala s tím, že nelze předvídat, jak bude cena kolísat. Záleží totiž i na tom, jaká bude letošní sklizeň v Evropě, ale i třeba v Kanadě.

Pro shrnutí. Ačkoliv tak nyní můžeme podle ministra levně nakoupit obilí z Ukrajiny, aby mohla pokračovat s letošní sklizní, je otázkou, jak se do ceny promítne pokračující válka, hrozba širší blokády, ale i sklizeň, kterou budou mít přední světoví dodavatelé. A ačkoliv není Ukrajina a Rusko naším primárním dodavatelem, pořád se může jejich absence na trhu promítnout do světové burzy.

Blesk Zprávy se na České zemědělské univerzitě tak zajímaly i o to, jak je na tom Česko obecně s potravinovou bezpečností. V tomto případě má pro nás Večeřov dobrou zprávu i přesto, že je trh masivně globalizovaný. „My jsme na tom velmi dobře, umisťujeme se na předních příčkách a myslím si, že právě to zaměření, které dnes řešíme, je dobrou cestou. Bojím se toho, aby se sem nemuselo dovážet mnoho věcí, nad kterými nemáme přesnou kontrolu – tedy jak byly pěstovány, vyráběny a distribuovány,“ uvádí prezidentka Potravinářské komory. 

Podle Nekuly jsou navíc Češi poměrně zdatní ve skloubení zemědělské a potravinářské výroby. „Nebyl bych sebemrskačský, máme k tomu občas sklon. Posouváme se dopředu,“ konstatoval s tím, že i nové centrum na univerzitě je toho dobrým příkladem. 

Nové centrum totiž nabídne studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. Centrum tak nabídne studentům poznat to, jak se zpracovává mléko, chmel, maso i zelenina. To podle Večeřové může do budoucna výrazně zlepšit českou potravinářskou bezpečnost díky zjednodušování procesu. Navíc by se mohlo v centru experimentovat se surovinami a technologiemi, než se uvedou do většího a masivnějšího procesu. 

Výukové centrum zpracování zemědělských produktů na České zemědělské univerzitě Výukové centrum zpracování zemědělských produktů na České zemědělské univerzitě | ČZÚ

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 30. června 2022 16:59 )

49abrdy: Obojí

Jirik-ta ( 30. června 2022 11:32 )

nijak. Budou blábolit média.

frantacizek ( 30. června 2022 06:11 )

a kontrolovat vedle toho marže..u těch základních potravin by ale neměl být problém s retailovými řetězci, je to lehce vysledovatelné, tzn. dá se to považovat za zacílené opatření, které by se nemělo minout účinkem třeba jako snižování DPH u benzínu, kde vláda nemůže na kontrolu marží Molu a PKN Orlen..

frantacizek ( 30. června 2022 06:04 )

tady si myslím jedině, že by vláda měla snížit po nějakou dobu nyní DPH u základních potravin..vedle toho zacílení příspěvků jen na ty nejpostiženější..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa