Již podruhé od začátku ruské invaze navštívil americký herec a režisér Ukrajinu. Zelenského kancelář zveřejnila krátký klip z jejich setkání. Záběry ukazují, že se dvojnásobnému držiteli Oscara dostalo vřelého přijetí. „Rád vás znovu vidím. Jste vítán,“ řekl Pennovi Zelenskyj v angličtině.

„Od prvního dne invaze byl v Kyjevě a na vlastní oči viděl, co je ruská agrese,“ napsal Zelenskyj o svém slavném hostu na svém kanálu Telegram. „Díky jeho filmu bude celý svět brzy moci vidět celou pravdu o válce. Seane, děkuji za podporu našeho státu a našich lidí,“ vzkázal herci prezident.

Penn se na Ukrajině objevil již v první den války, 24. února letošního roku. Na místě natočil řadu záběrů pro svůj chystaný dokument o rozvíjející se krizi na Ukrajině, na němž pracuje již od loňska.

Dokument i charita

V listopadu byl herec spatřen v neprůstřelné vestě a helmě, jak hovořil s vojáky přímo na hranici Ruska a Ukrajiny, měsíce před oficiálním vypuknutím války. Když ukrajinská města zasypaly rakety, Penn se ocitl mezi desítkami tisíc běženců prchajících pěšky do Polska.

Penn podle Variety tvoří zatím nepojmenovaný dokument pro VICE Studios, americko-kanadskou digitální mediální a vysílací společnost. Začátkem tohoto měsíce také Pennova charitativní organizace CORE uspořádala charitativní sbírku na podporu Ukrajiny, během níž Zelenskyj oslovil hosty na dálku.

Není jediný

Penn ovšem není jedinou hollywoodskou hvězdou, která Ukrajinu od začátku války navštívila. Před týdnem podnikl cestu do válkou zničené země Ben Stiller (56), jenž se rovněž v Kyjevě setkal se Zelenským, aby mu vyjádřil svou podporu poté, co navštívil ukrajinské uprchlíky v Polsku.

V dubnu zase Angelina Jolie (47) přijela do západoukrajinského města Lvov navštívit děti, které byly zachráněny z Mariupolu a dalších oblastí.

Video
Video se připravuje ...

Útok na obchoďák v Kremenčuku: Video z bezpečnostní kamery ukázalo dopad střely. reprofoto Twitter

Fotogalerie
104 fotografií