Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Putin se začal sunout ke Kyjevu: Ruské tanky na mušce!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. března 2022
16:31
Autor: ČTK, mav - 
10. března 2022
13:02

Ruský vojenský konvoj severovýchodně od Kyjeva padl do léčky ukrajinských dronů a dělostřelců. Druhý konvoj, severozápadně od metropole, učinil za poslední více než týden jen malý posun a utrpěl další ztráty, informovalo britské ministerstvo obrany. V posledních dnech zaznamenalo nad Ukrajinou význačné snížení aktivity ruských vzdušných sil, což přičítají pravděpodobně „nečekané efektivitě a odolnosti“ ukrajinské protivzdušné obrany.

Na sociálních sítích se rozšířilo video napadeného konvoje s odposlechnutým hovorem ruských velitelů. Investigativní server Bellingcat potvrzuje pravost. U Brovar, 30 km severovýchodně od Kyjeva, Ukrajinci přepadli kolonu okupantů.

Na sestřihu je vidět, kterak se kolona snaží přeskupit, z některých ruských obrněnců šlehají výstřely... Je patrné, jak některé vozy opouští posádka. Nakonec se třicítka tanků a dělostřelců dává na ústup.

„Spousty ztrát. Čekali na nás. Čelo konvoje padlo do léčky. Velitel pluku zabit v akci,“ zní podle Thomase Bøllingtofta v odposlechnuté komunikaci. „Ostřelovaly nás tanky a artilerie. Drony, zřejmě Bayraktar. Sčítám další ztráty."

Padlým velitelem je plukovník Andrej Zacharov, jak s odkazem na ukrajinské ministerstvo obrany informuje Daily Mail.

„Přepadení provedeno podle učebnic taktiky: Udeřit na první ozbrojené vozidlo a pak na konec kolony," komentuje na Twitteru uživatel Alt Popescu. „Způsobí to chaos: Postup i ústup jsou odříznuté. Vozidla uprostřed se nemohou hnout a lze je snadno zničit."

Zde k přepadení kolony došlo:

 

Branci v nasazení

Britské ministerstvo rovněž uvedlo, že Rusko vyslalo do invaze na Ukrajinu brance, a to navzdory předchozímu veřejnému ujištění prezidenta Vladimira Putina, že se tak nestalo. S tím, jak ztráty porostou, bude Putin nucen nahradit padlé vojáky dalšími členy ruských ozbrojených sil či jiných zdrojů.

12:02
Dnes

Slovenský premiér Robert Fico dnes odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil Evropský parlament. Opatření v podobě převzetí části běženců nebo finanční či materiální pomoci pro země zasažené přílivem migrantů označil před novináři za diktát, nejde podle něj o solidaritu.

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili, že každá země má mít možnost se sama rozhodnout, jak pomůže,“ řekl Fico ke schválené úpravě. Přirovnal ji k dřívější myšlence zavedení kvót pro povinné přerozdělování migrantů mezi členské země evropského bloku.

Podle Fica slovenské vládní strany ve slovenské sněmovně patrně nepodpoří opatření z migračního paktu. „S vysokou pravděpodobností celá vládní koalice nebude souhlasit na půdě parlamentu s tímto legislativním balíkem,“ řekl slovenský premiér po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Jurajem Blanárem.

11:59
Dnes

Ukrajinským silám se podařilo zničit výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, která monitorovala oblohu nad Ukrajinou a měla dosah 700 kilometrů do ukrajinského vnitrozemí, sdělila několika ukrajinským médiím anonymně ukrajinská tajná služba SBU. Podle nejmenovaného zdroje z rozvědky šlo o stanici Něbo-U, která stojí zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun). Podobná tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Stanice podle SBU mimo jiné poskytovala podporu ruským bombardérům, které útočí na Ukrajinu pomocí řízených leteckých bomb. Stanice taktéž sledovala ukrajinské prostředky. „Díky zničení této radarové stanice bude mít nepřítel méně možností odhalovat vzdušné cíle podél severní hranice Ukrajiny,“ citovala agentura Unian zdroj z rozvědky.

Podle SBU se Ukrajině už dříve podařilo zničit jednu takovou radarovou stanici v ruské Belgorodské oblasti.

9:35
Dnes

 Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

Zobrazit celý online

BBC poznamenala, že podle dřívějších odhadů padlo na 5 000 ruských vojáků. Ukrajinská armáda naposledy uvedla, že Rusko při invazi ztratilo téměř 12 000 vojáků, byť není zcela jasné, zda jde o mrtvé, nebo také o zraněné a zajatce. Podle amerických tajných služeb padlo v bojích na Ukrajině 2 000 až 4 000 ruských vojáků.

Moskva své ztráty pravidelně nekomentuje. Už před časem připustila zhruba 500 zabitých a na 1 600 zraněných vojáků. Údaje není možné nezávisle ověřit.

Video  Česká pomoc uprchlíkům: Ochota lidí příjemně překvapila, přišlo ale i podcenění, říká sociolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa