Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pistole z lega: Autoagresivita dětí a dospívajících stoupá. Covid je sociálně popravil, řekl expert

Autor: amb - 
2. července 2022
05:30

Agresivita i autoagrese, to jsou 2 následky, které dětem přinesl covid. „Najednou spolu musely zůstat zavřené nefunkční rodiny,“ uvedli sociální pracovníci, proč právě děti izolaci špatně snášely. 2 roky se podle psychiatra Petera Pötheho nemohly formovat a mnohé teď nedokážou obnovit přátelské vazby ani koníčky. „Existuje rozšířený posttraumatický syndrom a je to výsledek určité sociální popravy dětí,“ řekl. Kvůli čemu se děti uchylují k (auto)agresi? Jsou na další těžké období připravené? A proč bychom k nim měli být vstřícnější?

Větší agresivity než před covidem si u dětí všímají například sociální pracovníci z nízkoprahového klubu Jahoda. Přisuzují to izolaci, ve které vztahy nejbližších fungovaly jinak než normálně. „Najednou spolu musely zůstat zavřené v bytě nefunkční rodiny, přestože společně nedokázaly fungovat. Problémy v rodinách se prohlubovaly,“ uvedli pro Blesk Zprávy.

To se promítlo na těch nejmladších. „Děti často neví, jak pracovat se svými pocity, a tak je pro ně forma agresivity nejjednodušší formou,“ doplnili pracovníci z Jahody. A nezlepšilo se to ani s odezněním pandemie, protože po uvolnění restrikcí nezletilí nevěděli, jak naložit s nově nabytou svobodou. Často tak podle nízkoprahového klubu propadali patologiím.

Psychiatr a psychoterapeut Peter Pöthe si u dětí spíš všímá autoagresivity, spíš než násilí na ostatních. Jde o agresi zaměřenou proti sobě samotným. Ve větším množství k ní podle něj dochází hlavně u dospívajících. „Enormně narostl

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině