Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Voda v Mariupolu vyplavila těla obětí války: Rusové je naházeli na zem v supermarketu

Autor: rc, ČTK - 
30. května 2022
11:15

Děsivý snímek začal kolovat po sociální síti telegram. Fotografie byla údajně pořízena v okupovaném Mariupolu a zachycuje haldu těl ležících na zemi v supermarketu. Podle poradce starosty města Petra Andrjuščenka je do obchodu přemístili ruští vojáci kvůli nedostatku místa v márnicích!

V přístavním městě Mariupol žilo před válkou asi 450 tisíc lidí. Město se stalo dějištěm tvrdých bojů mezi ukrajinskými silami na jedné straně a ruskými vojáky a proruskými separatisty na straně druhé. Poslední baštou ukrajinského odporu byly ocelárny Azovstal.

Velitel pluku Azov, který se podílel na jejich obraně, před několika dny uvedl, že ukrajinské velení dalo vojákům v Azovstalu rozkaz boje ukončit. Mariupolský starosta Vadym Bojčenko obvinil Rusko, že ve městě provádí masové vyhlazování obyvatelstva. Podle odhadů zahynulo přes 20 000 lidí. Tento údaj ale zřejmě není konečný, v Mariupolu se objevují další a další masové hroby, informovala agentura Unian.

Na sociální síti telegram se objevila šokující fotografie, na níž je vidět halda těl ležících v uličce obchodu. Poradce starosty okupovaného města Petr Andrjuščenka uvedl, že je do obchodu přinesli Rusové. „Rusové sem přinášejí těla mrtvých, kteří byli ve snaze obnovit zásobování vodou vyplaveni z hrobů a částečně je exhumovali. Prostě je vysypali jako smetí. Je katastrofální nedostatek lidí, kteří by pohřbívali a provozovali i provizorní márnice,“ uvedl starosta pro server novynarnia.com a dodal, že Moskva dokonce zahájila náborovou kampaň patologů.

7:41
Dnes

Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.

Škody v Orlovské oblasti způsobily trosky sestřelených dronů, které zachytila ruská protivzdušná obrana, uvedl Klyčkov. Poškození infrastruktury podle něj vedlo k částečnému přerušení dodávek elektřiny do některých domácností. Možné oběti nezmínil.

6:14
Dnes
!

Dobré ráno,

nejméně 13 zraněných si včera večer v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý balistickou raketou. Úder také na místě vyvolal rozsáhlý požár, uvedla agentura Reuters s odkazem na šéfa správy Oděské oblasti Oleha Kipera.

Snímky a videa zveřejněná na platformě Telegram ukazují plameny na místě a velká oblaka kouře stoupající k nebi. Jeden z mediálních kanálů uvedl, že byl zasažen sklad velké poštovní a kurýrní společnosti, a zveřejnil video ukazující okamžik nárazu.

Agentura Reuters nemohla tyto zprávy nezávisle ověřit. Kurýrní společnost pozdě večer oznámila, že její třídicí sklad v Oděse zasáhla raketa, ale nikdo ze zaměstnanců podle ní nebyl zasažen.

Oděsa je častým terčem ruských útoků. Tři lidé lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na toto přístavní město v noci na dnešek. Rusové na Oděsu zaútočili také v pondělí, kdy tam zemřelo pět lidí a dalších asi 30 utrpělo zranění. Silně poškozena byla budova soukromé právnické akademie.

22:03
1. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Čerstvé zprávy z války na Ukrajině opět přineseme ve čtvrtek ráno, dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Šéf Luhanské oblasti uveřejnil video hořícího tanku, který měl dle něj sehrát klíčovou roli ve zničení strategického mostu v Luhanské oblasti  - Facebook
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa