Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Město duchů: V Mariupolu zemřelo už 22 tisíc obyvatel, říká poradce starosty

Autor: ČTK - 
25. května 2022
19:49

V ukrajinském Mariupolu zemřelo za tři měsíce války nejméně 22.000 obyvatel, řekl stanici CNN poradce mariupolského starosty Petr Andrjuščenko. Údaj podle něj vychází z komunikace s úředníky na místě, skutečný počet obětí ruské agrese ale může být ještě vyšší. Sám Andrjuščenko z přístavního města na pobřeží Azovského moře uprchl.

Uvedený údaj 22.000 obětí nelze nezávisle ověřit, poněvadž nezávislý tisk nemá do města přístup a obyvatelé Mariupolu obsazeného ruskými vojáky se bojí komunikovat s médii, podotkla CNN. Naposledy starosta Vadym Bojčenko v první polovině dubna sdělil, že počet civilních obětí v Mariupolu se odhaduje na 21.000.

„Mariupol je nyní město duchů,“ řekl Andrjuščenko v rozhovoru s novinářkou CNN. Město se podle jeho informací v určitých ohledech propadlo zpět do středověku. „Ve městě je úplná tma. Jediná světla pocházejí od ruských vojáků a hlídek. Všude je pach smrti a kouře,“ řekl.

Lidé se po Mariupolu mohou pohybovat jen se speciální propustkou a mají velmi omezený kontakt s okolním světem; mobilní spojení je obnovováno postupně.

Pohřby jsou nyní ve městě podle Andrjuščenka komplikované. Ruští představitelé totiž požadují, aby mrtví byli nejprve dopraveni do márnice a aby osoba, která se o tělo přihlásí, na kameru uvedla, že nebožtík zemřel rukou ukrajinských vojáků.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Zobrazit celý online

Mariupol byl po několik měsíců dějištěm tvrdých bojů mezi ukrajinskými silami na jedné straně a ruskými vojáky a proruskými separatisty na straně druhé. Poslední baštou ukrajinského odporu byly ocelárny Azovstal. Minulý pátek ale velitel pluku Azov, který se podílel na jejich obraně, uvedl, že ukrajinské velení dalo vojákům v Azovstalu rozkaz boje ukončit.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa