Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velvyslanec Perebyjnis: Ukrajinci umírají za evropské hodnoty. NATO se Ruska příliš bojí

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
25. května 2022
05:00

Kdybychom uvažovali racionálně, měla Ukrajina už dávno být členskou zemí Severoatlantické aliance (NATO), řekl v pořadu Epicentrum ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. Problémem jsou dlouhodobé obav některých zemí z reakce Ruska. A právě strach z Ruska není podle diplomata na místě. Ukrajinská armáda ukázala, že patří mezi ty nejsilnější na světě.

„Ukrajina by se správně měla stát členským státem NATO v urychleném řízení po boku Švédska a Finska, ale rozumíme tomu, že se to nestane. Budeme se tedy snažit stát členy Evropské unie,“ říká Perebyjnis s tím, že podpora vstupu do Unie je mezi Ukrajinci vyšší než 90%: „To nebylo nikdy v žádné kandidátské zemi,“ dodává.

„Ukrajinci tím, jak statečně bojují a umírají za evropské hodnoty, ukazují, že je dneska Ukrajina nejvíce eurooptimistickým národem. A eurooptimismus v poslední době v mnoha členských zemích chybí,“ říká velvyslanec.

„Bohužel se dlouhodobě některé státy obávají reakce Ruska a jaderné hrozby. Já si myslím, že bychom se Ruska měli přestat bát. Rusko rozumí pouze síle, a tak bychom s ním měli jednat. Nyní zablokovalo ukrajinské lodě v přístavech s obilím. Abychom zabránili obrovské katastrofě v Africe a Asii, která by vedla k další migrační vlně, musíme tlak na Rusko výrazně zvýšit. Například posílit sankce. Tlak by ale měly zvyšovat právě i ty země, které budou hladem nejvíce zasažené. A je to paradox, protože mnoho z nich ani nehlasovalo pro ukrajinské rezoluce v Organizaci spojených národů,“ vysvětluje diplomat.

Video se připravuje ...
Další videa