Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak se změnily tváře ukrajinských vojáků pluku Azov od začátku války? Přibyly vousy a vrásky, ale úsměvy zůstávají

  • Autor: pma,ČTK - 
    24. 5. 2022
    05:00

    Přes 82 dní držely ruské síly v mariupolském průmyslovém komplexu Azovstal Pluk Azov Národní Gardy a 36. brigádu ukrajinské námořní pěchoty. Pro více než tisíc ukrajinských obránců se jedenáct kilometrů čtverečních stalo domovem, protože se okupantům odmítali vzdát. Situace v elektrárně se postupně stávala kritickou. Docházela čistá voda, jídlo a lékařské zásoby. 16. května bylo za doprovodu ruských jednotek evakuováno více než 250 ukrajinských bojovníků. Stalo se tak na popud velitele pluku Azov Denyse Prokopenka, který nařídil, aby se část vojáků, kteří splnili svou misi, vzdala. Ukrajinci pak byli z Azovstalu autobusy převezeni do nemocnic v Rusy okupovaném Novoazovsku a Olenivce. Podívejte se, jak se někteří od začátku války změnili.

  • 1.Denys Prokopenko, velitel pluku Azov

    Denys Prokopenko, přezdívabý Redis -  velitel pluku Azov Denys Prokopenko, přezdívabý Redis - velitel pluku Azov | reprofoto Twitter

    Bude mu teprve jednatřicet, přesto je velitelem jednoho z nejobávanějších pluků – Azov. Válečnou obranu má v krvi zřejmě po svém dědovi, který bránil Finsko v rusko-finské válce v roce 1939-1940. Součástí pluku Azov od roku 2014, kdy však ještě jako velitel nepůsobil.

    V roce 2019 byl prvně oceněn řádem Bohdana Chmelnického za posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Z neznámých důvodů si tehdy s prezidentem Volodymyrem Zelenským nepokynul vojenským pozdravem. Dodnes ovšem neví proč.  Letos v březnu ho Zelenskyj ocenil znovu, a to státním vyznamenáním 3. stupně za osobní odvahu a hrdinství. Málo kdo mu ovšem řekne „pane veliteli“, protože se mu přezdívá „Redis“. Jméno pochází z dob, kdy fandil fotbalu, především týmu Dynamo Kyjev. A používá se i proto, že mezi Azovity hodnosti nehrají tak velkou roli. 

  • 2.Serhij Volynskyj, velitel 36. brigády námořní pěchoty

    Serhij Volynskyj, přezdívaný Volyna - velitel 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volynskyj, přezdívaný Volyna - velitel 36. brigády námořní pěchoty | reprofoto Twitter

    Kromě Pluku Azovstal se v průmyslovém mariupolském komplexu Ukrajinu snaží chránit i členové 36. brigády námořní pěchoty. Jejich velitelem je Serhij Volynskyj, přezdívaný Volyna. Na videu z poloviny dubna společně s Prokopenkem vysvětluje, proč se spojili. „Provedli jsme úspěšnou operaci s plukem Azov. Spojili jsme se a provedli úspěšné přeskupení. Budeme pokračovat v plnění bojových úkolů. Naše morálka je silná. Víme, co děláme a proč jsme tady. Uděláme vše, co bude potřeba, abychom naši misi úspěšně dokončili,“ uvedl velitel. Podle sociálních sítí je Volyna ženatý a má malého syna. V dubnu také napsal dopis papeži a vyzval ho k ochraně Mariupolu.

  • 3.Svjatoslav Palamar, Náměstek velitele pluku Azov

    Svjatoslav Palamar, přezdívaný Kalyna -  Náměstek velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar, přezdívaný Kalyna - Náměstek velitele pluku Azov | reprofoto Twitter, Facebook

    Druhou rukou velitele pluku Azov Denyse Prokopenka je jeho náměstek Svjatoslav Palamar. Ten se v minulosti nechal slyšet, že ukrajinští vojáci jsou na rozdíl od ruských okupantů slušní. „Máme lidskost, slušnost, morálku a zásady. Neporušujeme pravidla války jako naši nepřátelé. Ukázali jsme video a vyzvali celý civilizovaný svět a politiky, aby evakuovali raněné a mrtvé. Dodnes ale v tomto směru nebylo nic učiněno,“ řekl v průběhu dubna Palamar. Ruská média se v minulosti snažila informovat o tom, že Palamar zemřel, nebyla to ovšem pravda. 

  • 4.Ilja Samojlenko, Důstojník správy rozvědky a příslušník pluku Azov

    Ilja Samojlenko - Důstojník správy rozvědky a příslušník pluku Azov Ilja Samojlenko - Důstojník správy rozvědky a příslušník pluku Azov | reprofoto Twitter

    Ilja Samojlenko je důstojníkem správy rozvědky a příslušníkem pluku v Azovstalu. „Většina lidí z vedení země z velké části špatně rozumí situaci. Je to (prolomení blokády) možné vojenskou cestou i politickou cestou,“ citoval na začátku května Samojlenka web Ukrajinska pravda. Důstojník tehdy nechtěl blíže popsat, jak by měla vojenská operace vypadat, protože by tak mohl údajně vyzradit tajnou informaci.

    Samojlenko je od začátku blokády Mariupolu společně s dalšími obránci přímo v prostorách průmyslového komplexu v Azovstalu. Hovoří plynně anglicky a pravidelně informuje o tamní situaci. Podle serveru Obozrevatel v bojích přišel o levou ruku a pravé oko.

  • 5.Kateryna, zdravotnická pracovnice

    Kateryna chrání v Azovstalu svou zemi. Vojákům na podporu zpívá lidové písně. Kateryna chrání v Azovstalu svou zemi. Vojákům na podporu zpívá lidové písně. | Twitter.com

    I jednadvacetiletá Kateryna bojuje v ocelárnách v ukrajinském Azovstalu. Do armády vstoupila vloni, když dostudovala zpěv na vysoké škole v Ternopilu. Po škole krátce prodávala motorky, které jsou její životní vášní, ale cítila, že je ji potřeba jinde. Tak se rozhodla pro působení v ukrajinské armádě.

    Na jaře loňského roku si Kataryna tajně udělala i lékařský kurz a rodičům nalhala, že pracuje v nemocnici, aby se o ni nebáli. Pravdu se dozvěděli až poté, co se Kateryna dostala do první linie. Několik desítek dnů také dívka strávila v Azovstalu a není přesně známo, zda v něm ještě je mezi zbytkem ukrajinských obránců. Vysloužila si přezdívku ptáček, protože své kolegy často potěšila zpěvem, aby alespoň na chvíli nemysleli na hrůzy kolem nich.

  • 6.Valerija Karpylenko, voják z Pluku Azov

    Valerija Karpylenko, přezdívaná Nava -  Voják z Pluku Azov Valerija Karpylenko, přezdívaná Nava - Voják z Pluku Azov | reprofoto Twitter

    Valeria Karpylenková bojovala se svým přítelem Andrijem za obranu Ukrajiny dlouhé týdny. Vojáci jí přezdívají „Nava“, jejímu příteli Andrijovi říkali kvůli vousům „Beard“. Pár se vzal 5. května přímo v obklíčené mariupolské ocelárně Azovstal, ale ze společné lásky se bohužel dlouho neradoval. O tři dny později ruští okupanti Andrije zabili a z Valerije se rázem stala vdova. Za svou vlast ale i po smrti manžela bojuje dál a i přes obrovskou bolest se nevzdává.

  • 7.Dmytro Kozackyj, voják z Pluku Azov

    Dmytro Kozackyj, přezdívaný Orest - Voják pluku Azov Dmytro Kozackyj, přezdívaný Orest - Voják pluku Azov | Instagram.com/kztsky

    Mezi vojáky v Azovstalu je i mladý Dmytro Kozackyj. Ten se v běžném životě zabývá focením a u toho částečně zůstal i v azovstalských ocelárnách, kde dokumentuje dny ukrajinských vojáků. Fotí rozbořené části budov, ale i běžné dění a zraněné ukrajinské vojáky. „Toto jsou ty nejtěžší fotky,“ popisuje na sociálních sítích.

    V minulých dnech se Dmytro objevil na krátkém videu, kde přímo z Azovstalu zpívá refrén písně Stefania. S tou na letošní Eurovizi uspěla ukrajinská folkovo-rapová skupina Kalush Orchestra. „Pole kvete, ale její vlasy šedivějí. Matko, zazpívej mi ukolébavku, chci slyšet tvá milá slova,“ zpívá voják, zatímco za ním se ozývá palba.

  • 8.Mychajlo Dianov, Starší seržant 36. brigádní námořní pěchoty

    Mychajlo Dianov, přezdívaný Boroda -  Starší seržant 36. brigádní námořní pěchoty Mychajlo Dianov, přezdívaný Boroda - Starší seržant 36. brigádní námořní pěchoty | reprofoto Twitter, Instagram.com/kztsky

    Původně vyučený dvaačtyřicetiletý opravář se k ukrajinským vojákům přidal v roce 2015. Mychajlo Dianov se ruskými vojsky nenechal nikdy zastrašit a bez rozmýšlení se vydal na počátku války bránit Azovstal. V březnu 2022 mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenyskyj udělil státní vyznamenání 3. stupně za osobní odvahu a hrdinství. Kolegové mu přezdívají „Vousáč“.

  • 9.Arsenij Fedosjuk, Důstojník Pluku Azov

    Arsenij Fedosjuk, přezdívaný Proces -  Důstojník Pluku Azov Arsenij Fedosjuk, přezdívaný Proces - Důstojník Pluku Azov | reprofoto Twitter

    Arsenij Fedosjuk nyní působí jako důstojník Pluku Azov. Do armády se přidal před osmi lety, hned po absolvování Kyjevsko-Mohylanské akademie, kde vystudoval historii. Dle informací z Telegramu je voják občas v kontaktu se svou manželkou Julií. Ta se svěřila, jak jí hrůzy v ocelárně manžel krátce popsal. „Neexistují tu žádná antibiotika nebo léky proti bolesti. Například všechny amputace se tady provádí bez léků. Je to něco šíleného,“ nechal se slyšet mladý obránce Ukrajiny.

    15:57
    Dnes

    „Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

    Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

    „Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

    15:09
    Dnes

    Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

    Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

    Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

    14:13
    Dnes

    Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

    Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

    Zobrazit celý online

    Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa