Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrdost s hořkou příchutí: Vzkazy příbuzných obránců Mariupolu. „Zase se uvidíme.“

Autor: Darina Jíchová - 
22. dubna 2022
05:00

Mariupol je válkou nejvíc strádané město Ukrajiny, je to také místo, které se nepodařilo zcela evakuovat, a statisíce lidí zůstaly v ruinách přístavu. Olena Nikulinová napjatě sleduje osud obléhaného místa, není jeho obyvatelkou, ale má tam rodinu – její bratranec Maksim (26) je jedním z vojáků, kteří přístav brání. Nyní s obavami v očích čeká na novinky z Mariupolu, Olena je na něj pyšná, její hrdost má ale hořkou pachuť.

„Přemýšlela jsem o tom, co by se stalo, kdybych dostala zprávu, že Maks padl. Co bych dělala. Jen při tom pomyšlení jsem ztuhla a rozbrečela jsem se uprostřed ulice, protože na to nemám žádnou odpověď,“ řekla Olena pro stanici BBC, jejíž reportéři ji zpovídali v dobrovolnickém centru v Kyjevě, kde pomáhá.

Olena a Maksim spolu vyrůstali. „Je to milý a uctivý kluk, studuje na inženýra,“ řekla. Maksim zůstal se svou jednotkou a zbytkem obránců Mariupolu v komplexu železáren Azovstal. Ve čtvrtek 21. dubna Rusko uvedlo, že má klíčový Mariupol pod svou kontrolou a Olena se obává o bratrancův osud. Poslední zprávu od něj navíc má z 8. března, už více než měsíc tak o Maksimovi neslyšela.

Armáda jako „škola života“

„Nikdy nám neřekl o skutečných podmínkách toho, jak to tam vypadá, nechtěl nás rozrušit. Víme, ale, že měli velmi málo jídla a léků, že bylo čím dál těžší postarat se o zraněné,“ prohlásila Olena. S Maksinem vyrůstali ve městě Sumy na severovýchodě Ukrajiny, aby se přidal k armádě, chtěla jeho matka. Když ho povolali do Mariupolu, rodině se nejdříve ulevilo. „Leží trochu dál od okupovaných území Donbasu, mysleli jsme si, že se mu to nejhorší vyhne,“ podle ní to byl stejný omyl, jako když Maksim nastoupil do armády, aby „zakusil školu života“.

Jenže Mariupol se stal jedním z hlavních cílů ruské ofenzivy ve snaze vybudovat pevninský koridor na Krym. Obléhání trvá 7 týdnů a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ne jednou naznačil, že při ostřelování mohly ve městě zemřít desetitisíce lidí, zmiňováno bylo i to, že Rusové mohli použít chemické zbraně.

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil rezort obrany. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

08:04
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu byli zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Zobrazit celý online

„Je mi hrozně, když pomyslím na to, že tam je,“ Olena stěží zadržovala slzy, když mluvila o milovaném bratranci. Svěřila se také s tím, že její teta – Maksimova matka – jí tento týden psala s tím, že jeden z jeho kamarádů zemřel. Litovala také toho, že s ním nemluvila častěji. Vyprávěla také to, že jí pravidelně „dělal řidiče“ a vozil, když někam potřebovala jet.

„Nikdy jsem si nepředstavovala, že se můj bratranec stane pravým hrdinou Mariupolu a Ukrajiny,“ řekla pyšně. „Jenže tahle naše hrdost má velmi hořkou příchuť, pachuť toho, že je ve smrtelném nebezpečí. Každý den sním o tom, že se vrátí,“ doplnila Olena. Reportéři BBC rovněž mluvili s Vladimirem Vasiljukem, jehož třiadvacetiletý syn Danilo stejně jako Maksim brání Mariupol, i on je v Azovstalu.

Otcův vzkaz: Miluju tě

Na rozdíl od Oleny Vladimir má se synem pravidelný kontakt. „Nemají munici,“ odhalil pro BBC. „Nechtějí však místo opustit, nechtějí se vzdát, ochraňují civilisty a nechtějí je v tom nechat,“ vysvětlil. Danilo je jeho jediný syn. „V noci nespím,“ svěřil se, během rozhovoru si Vladimir snažil zachovat tvář, přemohly ho ale emoce. „Kdybych mohl, okamžitě bych se tam rozjel. Nemyslím si, že to město má cenu jeho života, avšak chlapci se tak rozhodli, rozhodli se zůstat,“ doplnil.

„Možná je to moje chyba, že se přidal k armádě, bral jsem ho na tréninky a připravoval jsem ho na to,“ podotkl zoufalý otec. „Jeho cílem bylo vždy, abych já i naše země na něj byli hrdí a aby Ukrajina na tom byla lépe. Jsem si jistý, že se s ním zase uvidím, nehledě na to kdy. Pokud bych mu mohl poslat vzkaz, řekl bych mu, že ho velmi miluju a že na něj čekám,“ zakončil Vladimir.

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa