Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putinův důvěrník, co by mohl být jeho nástupcem: Kdo je atomový oligarcha Kirijenko?

Autor: mav - 
27. května 2022
05:00

Prezident Vladimir Putin je takřka neomezeným vládcem Ruska, nezřídka rozhoduje o sebemenších detailech, ale přesto se musí opírat i o spolehlivé lidi. Jeho nejužší okolí nyní posílil muž, který se dosud moc nepředváděl. První zástupce šéfa prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko měl na starosti domácí politiku, nově se ujal také otázek Donbasu. Jeho jméno padá při spekulacích o možných nástupcích prezidenta Putina.

Kirijenko má k Putinovi přístup, neboť ho prezident pověřil domácími politickými a ekonomickými otázkami – jako jeden z mála zřejmě může šéfovi volat i v noci. V dubnu dostal návdavkem prominentní odpovědnost: Donbas, separatistická či dobytá území východní Ukrajiny, jak informoval web RBC.

Dosud měl Donbas v Kremlu na starosti Dmitrij Kozak, Putinův dávný spojenec z působení na petrohradské radnici. Tento další zástupce šéfa kanceláře (v hierarchii za Kirijenkem) má na starosti příhraniční spolupráci – například začleňoval do Ruska anektovaný Krym. Přišel teď o Donbas kvůli neúspěchům invaze?

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Timur Ivanov. Timur Ivanov.
21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

Zobrazit celý online

Podle RBC má domácí oddělení Kremlu kurátory pro každý subjekt Ruské federace. Pro Luhanskou a Doněckou republiku se začala vytvářet nová sekce.

Invaze neskončí

Začátkem května vyrazil Kirijenko do dobytého-rozbitého Mariupolu, seznámit se s tamními poměry a představiteli. A také se zúčastnil odhalení sochy „ruské podpory“, kterou je bábuška Aňa se sovětskou vlajkou. Jistou donbaskou důchodkyni v dubnu ukrajinští vojáci natočili, kterak je vítá s rudým praporem – myslela, že ji „jdou osvobodit ruští vojáci“.

„Bábuška Aňa je symbolem vlasti pro celý ruský svět,“ pronesl Kirijenko. „Bohužel neznáme její celé jméno, ale rozhodně ho zjistíme, abychom se jí mohli poklonit.“

Podle ruského listu Vedomosti Kirijenko apeloval na ruské gubernátory, aby na Ukrajině neslibovali rychlé vítězství a nevyvolávali falešné naděje, že invaze brzy skončí.

Putinův spojenec se narodil 26. 7. 1962 v Suchumi, v Abchazské autonomní sovětské socialistické republice; vyrůstal v nedaleké Soči. Jeho rodné jméno zní Izraitel, které je historikům známé – jeho dědeček Jakov byl oddaný komunista, Lenin ho ocenil zdobenou pistolí za služby v obávané tajné policii Čeka. K tomu se však mladý Sergej nechtěl hlásit: „Příjmení opustil kvůli zřejmému židovskému spojení a vzal si matčino ukrajinské příjmení Kirijenko,“ psal před lety deník Irish Times.

„Když komunismus zkolaboval a Sovětský svaz se rozpadl, mladý Sergej Kirijenko se dal na byznys. Stal se milionářem skrze systém známý jako arbitráž. Jednoduchá procedura vyžadovala rychlé myšlení, jen velmi málo peněz a jistou dávku drzosti a kuráže – a člověk se v krátké době stal výjimečně bohatým,“ popsaly Irish Times. Kirijenko si vybral přeprodej ropy na západ; následně pokračoval do riskantnějšího bankovnictví.

Nečekaný Jelcinův premiér

V listopadu 1997 se stal ministrem energetiky, na jaře přišel ještě větší kariérní skok. V březnu 1998 si ho prezident Boris Jelcin překvapivě vybral za nástupce premiéra Černomyrdina (to když mu právníci nedovolili předsedat vládě z pozice prezidenta). Kirijenka si Jelcin prosadil navzdory odporu dumy.

Vicepremiéra mu dělal liberál Boris Němcov, pozdější kritik Vladimira Putina, zavražděný roku 2015. S Kirijenkem se pustili do hospodářských reforem, přivodili však finanční krizi. Už po pěti měsících v úřadě tak mladý premiér podal demisi. S Němcovem následně založili Unii pravicových sil, Kirijenko vedl její parlamentní klub.

Premiéra v té době (1999-2000) dělal další politický skokan, Vladimir Putin – a 31. 12. 2000 se stal druhým prezidentem Ruské federace. Z Kirijenka záhy udělal svého zmocněnce pro Povolžský federální okruh. Po pěti letech ho přesunul do čela Ministerstva/Federální agentury pro atomovou energii, po transformaci roku 2008 vznikla Státní korporace Rosatom. Jaderná věda a energetika patří k ruským chloubám; na prestižním postu Kirijenko vydržel do roku 2016.

To si ho Putin přivedl do Kremlu – jako prvního náměstka šéfa své kanceláře. Tu od téže doby vede diplomat Anton Vajno (50).

Od loňska je Kirijenko na sankčních seznamech Evropské unie a USA kvůli kauze disidenta Alexeje Navalného. „Ve své funkci je Kirijenko odpovědný za domácí záležitosti, včetně politických skupin a aktivit,“ popisuje příslušný unijní dokument. „Lze vyvozovat, že otrava Alexeje Navalného byla možná jedině se souhlasem prezidentské kanceláře. Vzhledem k jeho vůdčí roli v ní je tak Sergej Kirijenko odpovědný za navádění a podporu osob, které vykonaly či byly zapleteny v otravě Alexeje Navalného nervovou paralytickou látkou novičok.“

Atomová moc

Důkazem Kirijenkova vlivu je i čerstvá zpráva, která mohla docela zapadnout – na první pohled vypadá docela nedůležitě. Státní korporace Rosatom dostala do výlučné gesce tzv. severní mořskou cestu, tedy lodní trasu arktickými vodami z Evropy k Beringově úžině a dál na Vladivostok a východní Asii. Dřív ji kvůli ledovcům nešlo moc využívat, globální oteplování a tání ledů ale cestu stále víc otevírá. Rosatom má na starosti flotilu atomových ledoborců – ale nyní přebral od ministerstva dopravy i netechnické záležitosti nového spojení na Čínu, například poplatky. Trasa bude i vzhledem k odstřižení ruských obchodů se Západem stále důležitější, například pro tankery s ropou či plynem, které Evropa už nechce kupovat.

Výkonným ředitelem Rosatomu byl Kirijenko do roku 2016, nyní tam je předsedou dozorčí rady. „Konsoliduje to větší moc v jeho rukách,“ konstatuje server Bellona. Jedná se totiž o byznys v miliardách dolarů.

Jak uvádí Kirijenkův životopis na webu Kremlu, věnuje se lovu, střelbě, rybaření a bojovým uměním. Konkrétně má 4. dan v aikidó a předsedá hlavním ruským organizacím v tomto sportu. Jeho koníčky se určitě Putinovi zamlouvají, sám se prezentuje jako lovec, rybář, judista...

Významným člověkem je i poradcův syn Vladimir Kirijenko (39). Kariéru udělal jako manažer v telekomunikacích, ve firmách otcových spojenců. Byl viceprezidentem největšího telekomunikačního operátora v zemi Rostelekom, podle serveru Meduza tam pomáhal zavádět technologie cenzorského úřadu Roskomnadzor pro zpomalování nechtěných služeb jako třeba Twitter. Od loňska je šéfem největší ruské sociální sítě VK (VKontakte). Letos v únoru i na něj dopadly sankce USA a EU.

To ani syna, ani otce v Rusku jistě nezastaví. Důvěrné zdroje investigativního projektu Meduza uvedly, že Sergej Kirijenko dost možná opět usiluje o post premiéra. A čtyři insideři z Kremlu a ruské vlády ho označili za možného nástupce Vladimira Putina.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa