Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Ruský plukovník v televizi zkritizoval ruskou invazi na Ukrajinu: Po dvou dnech záhadně obrátil!

Autor: jel - 
24. května 2022
20:41

Ruský vojenský a bezpečnostní expert Michail Chodarjonok, který mnoho let působil v protivzdušné obraně Ruska a poté na vysokých pozicích v generálním štábu, před několika dny vystoupil v ruské propagandistické televizi Rossija 1. V přenosu otevřeně kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu. Mimo jiné prohlásil, že situace se bude pro Rusko zhoršovat a otevřeně oponoval moderátorce. Po dvou dnech je však všechno jinak. Plukovník vystoupil ve vysílání znovu a mírnil svá předchozí vyjádření.

Michail Chodarjonok už před zahájením ruské invaze na Ukrajinu tvrdil, že Rusko podceňuje ukrajinskou nenávist k němu, a že na Ukrajině  nikdo ruské vojáky vítat nebude.

S další kritikou vystoupil před několika dny přímo v propagandistické televizi Rossija 1 a neváhal ani oponovat známé prokremelské moderátorce Olze Skabajevové. „V podstatě celý svět je proti nám, i když si to nechceme připustit,“ řekl například expert. Dále uvedl, že šířící se zprávy o upadající ukrajinské morálce nejsou pravdivé a že podpora Číny a Indie není bezpodmínečná. Sdělil také, že hrozba raketami směrem k Finsku je směšná a mnoho dalších věcí. Skabajevová byla během celého výstupu očividně šokována. 

Najednou otočil!

„Situace se pro nás jednoznačně zhorší. Největší problém je ten, že jsme v geopolitické izolaci,“ nešetřil kritikou plukovník.

Jenže po dvou dnech je všechno jinak. Chodarjonok se opět objevil ve vysílání Rossija 1, ale tentokrát svá slova mírnil a říkal zcela něco jiného. Naopak tvrdil, že Ukrajina rozhodně nemůže vést protiútok a jakékoli řeči o tom jsou přehnané. 

„Ukrajina bude v blízké budoucnosti nemile překvapena. Můj odhad je, že události se vyvinou v náš prospěch,“ vyvracel najednou nervózně expert svá předchozí tvrzení. Tvrdil, že zprávy, které šíří Ukrajina o tom, že vede protiútok a zasahuje ruské cíle, nejsou pravdivé. Vyvrátil v podstatě vše, co řekl o několik dnů dříve.

15:25
Dnes

Chargé d´affaires ruského velvyslanectví, který byl předvolán na německé ministerstvo zahraničí, „kategoricky odmítl obvinění ze zapojení ruských státních struktur do uvedeného případu a činnosti skupiny ART28 obecně jako nedoložený a neopodstatněný“, uvedlo ruské velvyslanectví v Berlíně podle agentury TASS. „Demarši německého ministerstva zahraničí pokládáme za další nikoliv přátelský krok, který má podnítit v Německu protiruské nálady a vést k další destrukci rusko-německých vztahů,“ dodalo velvyslanectví.

14:52
Dnes

Ruská armáda letos na Ukrajině dobyla území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, řekl dnes podle agentur ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Tvrdil také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Toto vyjádření nelze v podmínkách válečného konfliktu ověřit.

„Uskupení ruské armády pokračují v prolamování systému opěrných bodů nepřítele podél celé linie dotyku,“ prohlásil ministr podle agentury Interfax na schůzce vedení resortu obrany. Ukrajinské jednotky jsou podle něho nuceny opouštět pozice a ustupovat.

Šojgu řekl, že za poslední dva týdny ruská armáda dobyla tři obce v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny: Novobachmutivku, Semenivku a Berdyči. Zmíněných 547 kilometrů čtverečních získaného ukrajinského představuje o něco více než je rozloha českého hlavního města. Praha se rozkládá na 496 kilometrech čtverečních.

14:09
Dnes

Česko zaznamenává zvýšené aktivity Ruska v oblasti kyberútoků a kyberšpionáže již delší dobu, registruje vyšší desítky útoků na infrastrukturu. Na možné cíle však ČR důsledně dohlíží a například s Německem si denně vyměňuje informace. O většině hrozeb se veřejnost nedozví, jsou zlikvidovány již v počátcích. Novinářům to dnes po setkání s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Pokud se podíváme na ministerstvo vnitra, tak různé útoky na naše složky nebo na naše systémy jako takové jsou v různé míře na denní bázi,“ uvedl ministr.

Zobrazit celý online

Video  Expert o zajatých Ukrajincích z Azovstalu: V rukách Rusů je čekají zvěrstva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa