Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

IKEA kvůli invazi na Ukrajinu pozastavila aktivity v Rusku: Lidé ji vzali útokem!

Autor: pma, ČTK - 
4. března 2022
19:13

Švédská společnost IKEA se rozhodla pozastavit všechny své aktivity v Rusku a Bělorusku. V Rusku měla 17 poboček, tři velkovýrobny a zaměstnávala přes 15 tisíc lidí. Rusové oblíbený obchod po oznámení vzali útokem, před pobočkami se tvořily dlouhé fronty.

S násilnou invazí Ruska na Ukrajinu nesouhlasí ani velké západní firmy. Jednou z nich je švédský nábytkářský gigant IKEA, který v Rusku provozoval téměř dvě desítky poboček. S tím je ale teď konec.

Uzavření prodejen do konce května

„Tato válka má obrovský lidský dopad a zároveň způsobuje výrazné narušení dodavatelského řetězce a obchodních podmínek. Proto bylo rozhodnuto dočasně pozastavit aktivity IKEA v Rusku,“ uvedla firma ve čtvrtečním prohlášení. Objevily se zprávy, že dočasné uzavření IKEA plánuje do 31. května letošního roku.

Po oznámení přerušení činnosti Rusové začali před pobočkami IKEA tvořit dlouhé fronty. Ve všech obchodech se tvořily dlouhé fronty a na dračku šlo téměř vše od nábytku přes bytové dekorace až po květiny. Nakupujícím bylo zaměstnanci dokonce opakovaně doporučováno, ať obchod opustí, že je všechny prodavači u kas nedokážou obsloužit před koncem otevírací doby.

Přidaly se i další firmy

IKEA není jediným obchodním gigantem, který se rozhodl pozastavit své aktivity na ruském trhu. Oznámil to i švédský oděvní řetězec H&M, britský internetový prodejce módy ASOS a Boohoo, ale i technologická společnost Apple nebo automobilka Ford.

Video  Útok na jaderný blok! 3 atentáty na prezidenta. A Rusové míří na Kyjev  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

15:11
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů začala projednávat sérii zákonů, které zahrnují pomoc Ukrajině. Český prezident Petr Pavel ve čtvrtečním rozhovoru pro zahraniční CNN uvedl, že by byl rád, kdyby na pomoc Kongres kývl. 

14:18
Dnes

V obci Poroz v Belgorodské oblasti začal v důsledku dnešního dronového útoku hořet dům, v němž přišli o život dva civilisté, muž a žena. „Po shození výbušných zařízení zcela vyhořel soukromý obytný dům a stodola a další dům byl vážně poškozen,“ napsal na Telegramu gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Později Gladkov oznámil další úmrtí a tři zraněné ve vesnici Novaja Tavolžanka, které podle něj způsobilo ukrajinské ostřelování. „Těhotná žena, která šla po ulici, utrpěla vážné zranění. Byla převezena do nemocnice, kde zemřela,“ uvedl Gladkov

13:22
Dnes

Zdroj z ukrajinské rozvědky agentuře Reuters řekl, že Ukrajina v noci na dnešek provedla rozsáhlý dronový útok na ruské cíle, přičemž terčem byla energetická zařízení podporující vojenskou průmyslovou výrobu. Zasaženy byly podle něj nejméně tři elektrické rozvodny a sklad paliva.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa