Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský voják (21) zastřelil neozbrojeného civilistu: Na Ukrajině dostal doživotí!

Autor: ČTK - 
23. května 2022
12:39

Ukrajinský soud dnes odsoudil na doživotí ruského vojáka za zastřelení neozbrojeného civilisty, oznámily tiskové agentury. Soud v Kyjevě byl prvním procesem za válečné zločiny od začátku ruské invaze na Ukrajinu na konci února.

Jednadvacetiletý seržant Vadim Šišimarin byl shledán vinným, že 28. února na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého Ukrajince ve vsi Čupachivka na severovýchodu Ukrajiny. Svou vinu přiznal.

Šišimarin v pátek soudu řekl, že svého činu lituje a že neměl v úmyslu zabít. „Lituji toho, co jsem udělal. Byl jsem v té situaci nervózní. Nechtěl jsem zabít,“ dodal mladý muž s oholenou hlavou. O den dříve vypověděl, že jednal na přímý rozkaz.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Zobrazit celý online

Vdova po Oleksandru Šapulinovi podle agentury Unian před soudem uvedla, že požaduje pro okupanta doživotí, ale že nebude proti, pokud ruského vojáka vymění za zajaté ukrajinské vojáky z oceláren Azovstal v Mariupolu. „Jestli (Šišimarina) vymění, a to i za naše obránce z Mariupolu, nebudu proti, budu pro,“ řekla.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, na jehož rozkaz válka proti Ukrajině před 89 dny začala, dnes ještě před vynesením verdiktu řekl, že Rusko bude hledat způsoby, jak pomoci vojákovi souzenému v Kyjevě.

„Samozřejmě nás zajímá osud našeho občana,“ řekl Dmitrij Peskov podle agentury TASS. „Osud každého ruského občana má pro nás prvořadý význam,“ uvedl. Dodal, že Moskva bohužel prakticky nemá možnost, jak bránit zájmy vojáka na místě, protože ruské zastupitelské úřady na Ukrajině nefungují.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa