Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

U Černobylu se střílí: Ruské tanky tu mají blízko do Kyjeva, Ukrajina tu proto trénuje obranu

Aktualizováno -
7. února 2022
16:30
Autor: mav - 
7. února 2022
15:46

Vybydlenou zónou v okolí vybuchlé jaderné elektrárny Černobyl by ruské tanky projely jako nůž máslem, obávají se ukrajinští stratégové. Posílají tam proto tisíce vojáků a prázdné město využívají k výcviku.

Vladimir Putin neustále popírá, že by chystal vpád na Ukrajinu. Koncentraci ruských vojsk nedaleko ukrajinských hranic, a to jak v Rusku, tak Bělorusku, vysvětluje rozsáhlými cvičeními. Satelitní snímky však podle CNN ukazují, že další tábory se chystají ještě blíž k hranicím, stovky kilometrů od míst, kde armáda cvičí. A v Bělorusku brzy může být na třicet tisíc ruských vojáků.

K invazi by mohli využít i opuštěnou oblast kolem Černobylu – dějiště jaderné katastrofy z dubna 1986 je nějakých 15 kilometrů od hranic Běloruska a Ukrajiny. Zóna o rozloze 2600 čtverečních kilometrů je takřka opuštěná, vlastně se z ní stala jedna z největších přírodních rezervací Evropy. Radioaktivita od výbuchu klesla na polovinu, přírodě se daří – úřady však stále považují dlouhodobý pobyt za riziko. Státní zaměstnanci tu mohou působit jen dočasně, do města Černobyl (15 km jižně od elektrárny) se ovšem někteří obyvatelé vrátili, teď jich tam žije asi tisícovka. Naopak Pripjať severně od elektrárny je opuštěná zcela.

I proto by zóna posloužila ruským tankům jako příhodný koridor na Kyjev. Jsou v ní celkem kvalitní a zachovalé silnice, navíc maskované dvaceti, třicetimetrovými stromy. A solidní silnice odtud vede až do hlavního města. „Rusové budou mít detaily tajných sovětských silničních sítí a vědí, že je stále lze použít, aby se tanky rychle dostaly ke Kyjevu,“ komentoval pro deník Mirror zasvěcený zdroj.

A i když se podaří případné ruské konvoje odhalit, ukrajinská armáda se bude zdráhat je v blízkosti Černobylu bombardovat. Výbuchy by totiž jistě rozvířily půdu kontaminovanou radioaktivitou. Něco takového pozorovali hasiči, když tam předloni zasahovali u lesních požárů, jak tehdy psala CNN.

Ukrajinské bezpečnostní složky se proto na Černobyl zaměřily. Pohraniční stráž tam posílila o 7800 hlav. „Posílili jsme ochranu, navýšili jsme počty hlídek i počty lidí v těchto hlídkách,“ cituje Mirror podplukovníka Státní pohraniční služby Jurije Šakrajčuka.

Síra ve vzduchu a hřmot minometu

Z Pripjati, města duchů, opuštěného po katastrofě blízké elektrárny, se nyní stalo vojenské cvičiště. Minulý pátek, pořádně mrazivý, se do Uzavřené zóny Černobylské jaderné elektrárny vypravily desítky novinářů v zářivých vestách, sledovat dril.

„Ve vzduchu je cítit síra, jednotky národní gardy čistí město od fiktivních nepřátelských vojáků, pálí stovky ostrých nábojů do překližkových terčů v oknech,“ popsali reportéři CNN. „Sniper střílí na oranžový terč vysoko na paneláku. Do zasněžené mýtiny pálí minomet. Obrněné vozidlo se valí přes bariéry, aby čelilo útočníkům ve druhém patře domu.“

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku  - Reuters
Video se připravuje ...

Bezpečnostní složky při černobylském cvičení předváděly, jak se vyvinula jejich strategie boje ve městě od doby, co před osmi lety Rusko anektovalo Krym a proruští separatisté ovládli rozsáhlá území na východě Ukrajiny. „Všechny scénáře vycházejí z reálných případů, které se odehrály od roku 2014,“ popsal nynější cvičení ministr vnitra Denys Monastyrskyj.

„Spektákl je rovněž pokusem Kyjeva vyrovnat se pompézní propagandě Moskvy,“ hodnotí CNN cvičení ve slavné oblasti. Ruské ministerstvo obrany zatím chrlí videa hodná Hollywoodu – konvoje tanků řítící se na plný plyn zmrzlou stepí, bitevníky slétávající se na základny v jižním Bělorusku…

Podle lidí válka nebude

Lidé na místě si z toho moc nedělají. „Že se blíží válka, říkají už pět let,“ řekl pro CNN jeden z mužů. „Jen blázen by začal válku, nemůže mít žádné vítěze.“

Souhlasí i 64letá Máša, která vypomáhá v kavárně Tři sestry – pojmenované po Čechovově dramatu i jako připomínka, že se nachází u rusko-bělorusko-ukrajinského trojmezí. „K tomu nedojde,“ rozhazuje zapáleně rukama. „Půjde Putin do války s civilisty? To neudělá. Všechno to jsou lži, politika. Ani na to nemyslíme.“

Video  Proletěli jsme dronem nad Černobylem a Pripjatí. Podívejte se.  - e15
Video se připravuje ...

mlyn ART ( 7. února 2022 23:33 )

venusema ( 7. února 2022 22:38 )

Rozeštval náš národ. Jen ať je doma, Nahoře to zařídili.

venusema ( 7. února 2022 22:37 )

ANO-travim-psy ( 7. února 2022 22:09 )

Vytvořil by neutrální zónu, protože obě strany by ten smrad obcházely obloukem.

hezkaholka ( 7. února 2022 21:42 )

A kdo myslíš, že je na tom líp. Já hezká a nebo ty šeredný?

Zobrazit celou diskusi