Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajina poslala své vojáky hlídkovat do radioaktivního Černobylu: Bojí že Rusové zaútočí právě tam!

Autor: rix - 
29. ledna 2022
09:30

Ukrajinští vojáci byli vysláni hlídat Černobyl radiaci navzdory! Ačkoli je místo po strašné havárii od roku 1986 opuštěné, pro ruská vojska by mohlo jít o jednu z cest, jak se co nejsnadněji dostat na území Ukrajiny a hlavního města Kyjeva.

Riziko je jasné. Vysoce kontaminované místo je považováno za potenciální vstupní bod pro kremelské síly, které se shromažďují na hranici. I když je nyní pustá země po ničivém zhroucení jaderného reaktoru v roce 1986 většinou neobydlená, představuje nejrychlejší způsob, jak se z Ruska přes jeho spojence Bělorusko dostat do hlavního města Kyjeva.

Navzdory riziku radioaktivního ozáření byli do oblasti kolem Jaderné elektrárny Černobyl vysláni vojáci, aby hlídkovali v regionech měst duchů a v zasněžených lesích a aby hledali varovné signály, které by mohly naznačovat možnou invazi. Byli vybaveni kalašnikovy a detektory radiace a protokol uvádí, že pokud se zatoulají do oblasti s vysokou radiací, musí být vyřazeni ze služby.

Jak uvedl deník Metro, vojska byla do zóny poslána před dvěma měsíci, ale někteří zpochybnili, zda plýtvat vojáky právě na ochranu Černobylu, když mohou chybět jinde.

„Je to pustina, tady nikdy nebude žádná úroda,“ poznamenal muž, který v oblasti i přes nebezpečné podmínky zůstal. A co víc, než se tamní místo dokonale očistí od radiace, může to trvat stovky let, ba i déle. Ukrajina ponechala zónu víceméně nehlídanou až do nedávné eskalace napětí s jejím ruským sousedem. 

Vojáci jsou skálopevně přesvědčeni, že musí své území bránit za každou cenu. „Nezáleží, zda je to tady ozářené nebo jestli tu někdo žije,“ uvedl podplukovník ukrajinské pohraniční služby Jurij Shakhraichuk. „Toto je naše území, náš stát a my ho budeme chránit,“ dodal odhodlaně. 

 

levicove-smegma ( 29. ledna 2022 14:15 )

Kdežto rusáci mají obranné kalašnikovy, že?

trintin ( 29. ledna 2022 13:09 )

Byli vybaveni kalašnikovy?? Autorka článku chytře vynechala označení útočná puška.

cid2000 ( 29. ledna 2022 11:31 )

Banderovci už nevědí jak vyvolat válku a očekávat pak, že Češi a NATO půjdou na Rusa.......a amíci v teple za oceánem budou pěkně v teplíčku dávat všem úvěry na zbraně, léky, ropu, potraviny Evrooě. No máme se na co těšit. Zrádců tady je mnoho co chtějí přivést naši zem do neštěstí!! Dobře to řeklo Chorvatsko,válčit na Ukrajinu proti Rusku nepůjdeme za zajmy Bandetovců!

jonn ( 29. ledna 2022 10:55 )

Vladimír Adolfovič Putin má jinou cestu .To přenechá Lukašenkovi.

Lomikel ( 29. ledna 2022 10:10 )

Radioaktivní ukradinský voják zasadí těžký úder ruským invazivním vojskům. Urááá !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání