Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přísný lockdown kvůli deltě trvá dál: Krachy, podnikatelé na kolenou a Sydney jako „Černobyl“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. července 2021
22:56

Australský stát Nový Jižní Wales ve čtvrtek 8. července oznámil nejvyšší denní nárůst počtu nakažených od začátku letošního roku - je jich nově 38. Úřadům největšího australského města Sydney se i přes přísnou uzávěru nedaří zamezit šíření nakažlivější mutace delta, uvedla agentura Reuters. Podle podnikatelů lockdown změnil Sydney v Černobyl.

Současné propuknutí epidemie v Sydney před třemi týdny odstartovala infekce u řidiče limuzíny, který vozil posádky letadel zahraničních letů. Od té doby se ve městě nakazilo bezmála 400 lidí.

Premiérka státu Gladys Berejiklianová kvůli pomalé očkovací kampani obyvatele vyzvala, aby nenavštěvovali rodinu a přátele. „Je opravdu důležité, abychom všichni drželi kurz a následovali zdravotnická doporučení, a měli tak největší naději na včasný konec uzávěry,“ uvedla premiérka. Přísnou uzávěru, při které nemají lidé vycházet ven z domu a musí omezit setkávání, Sydney zavedlo 26. června. Skončit by měla 16. července.

Na dotaz, zda bude prodloužena, premiérka odpověděla, že by bylo „nerealistické předpokládat“, že variantu delta bude možné dostat pod kontrolu, pokud bude proočkovanost nízká a lidé nebudou dodržovat protikoronavirová opatření.

Nabídne pomoc vláda?

Od pátku bude na dodržování opatření na jihozápadě Sydney dohlížet dalších 100 policistů. „Evidentně tu stále v komunitě máme lidi, kteří to nedodržují,“ uvedl Mal Lanyon z místní policie. Doplnil přitom, že obyvatelé posílené policejní hlídky zaznamenají.

Australský premiér Scott Morrison přislíbil, že federální vláda poskytne odpovídající ekonomickou podporu, pokud bude uzávěra prodloužena. Obyvatele zároveň vyzval k trpělivosti. „Vím, že to lidi už unavuje... že je to frustruje. Potýkáme se s virem a ten si většinou tvoří vlastní pravidla,“ řekl na tiskové konferenci.

Podnikatelé však uvedli, že je lockdown naprosto likviduje, mnozí z nich jsou na pokraji bankrotu. Uzávěra navíc stojí obrovské peníze, týdně až 22 miliard korun. Pokud by se restrikce ještě zpřísnily, špatná situace se změní v ještě horší.

Podnikatelé jsou na kolenou

 

„Jsme na kolenou,“ vzkázali obchodníci ze Sydney centrální vládě. Stav ve městě a jeho okolí přirovnali ke stavu po výbuchu černobylské jaderné elektrárny.

„Nemyslím si, že se z toho ještě někdy vzpamatujeme. Lockdown zabíjí všechny malé a rodinné podniky, střední třída se propadá do chudoby. Nikdo tady není, žádní turisté, nikdo sem nejezdí ani za prací, je to jako v Černobylu,“ vypověděl majitel kavárny Ron Danieli (49). Původně měl tři podniky, teď sotva udrží nad vodou jeden.

„Zabere nám nejméně rok, než se aspoň trochu dáme dohromady, zkoušeli jsme udržet všechny zaměstnance, opravdu jsme se snažili, ale nešlo to,“ dodal Danieli, o svoje teď už bývalé zaměstnance se zajímá i dál a těší ho, že našli uplatnění v jiném průmyslu. „V pohostinském průmyslu si teď lidé ani neškrtnou,“ shrnul smutně. „Obchody kolem kavárny pomalu zavíraly, majitelé zkrachovali. Na 30 procent podniků zaniklo v prvním lockdownu, teď už dalších 30 hlásí krach,“ vysvětlil Danieli.

„Nejde jen o finanční problémy, tohle se na lidech podepsalo psychicky. Každý den se ptám sám sebe, kde jsem udělal chybu, jako bych za to mohl sám,“ vypověděl Australan. „Takových případů jsou tisíce, jeden den jste úspěšný podnikatel a druhý den nic,“ uzavřel Danieli.

Odborníci zrazují od uvolňování

V Novém Jižním Walesu, kde žije asi pětina ze zhruba 25milionové australské populace, je plně očkováno zhruba devět procent lidí. Kolem 29 procent obyvatel obdrželo první dávku vakcíny.

Australská lékařská asociace (AMA) úřady státu varovala, aby neuvolňovaly restrikce dřív, než se šíření delty podaří úplně potlačit. „Pro Nový Jižní Wales není jiná alternativa eliminace ... na světě není žádná komunita, kde by se dařilo žít s deltou bez vysoké míry proočkovanosti,“ uvedl předseda asociace Omar Khorshid.

Uzávěry, rychlé dohledávání kontaktů a dodržování rozestupů pomohly Austrálii potlačit předchozí ohniska nákazy a udržet počet nakažených v porovnání s jinými vyspělými státy relativně nízko. Tamní úřady dosud zaznamenaly méně než 30 900 případů nákazy a 910 úmrtí, úspěchu však stojí v cestě právě pomalá vakcinace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa