Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Covidový průšvih v Anglii: Davy fanoušků šíří virus, míní vědci. 35 tisíc nakažených denně

Aktualizováno -
9. července 2021
22:11
Autor: ČTK, sova - 
8. července 2021
12:55

Fotbalové šílenství v Anglii jako úrodná půda pro covid-19? Podle vyjádření expertů je to dost dobře možné, zejména středeční postup národního týmu do finále s Italy v ulicích anglické metropole slavily tisíce lidí. A na roušky či rozestupy je ani nenapadlo brát ohled. Takové rizikové chování, zejména vezmeme-li v potaz, že se Anglií aktuálně šíří mutace delta, je podle vědců časovaná bomba. Británie navíc hásí rostoucí počet případů nákazy I v pátek jich bylo přes 35 tisíc.

Úspěšný postup anglického týmu na mistrovství Evropy ve fotbale může být jedním z důvodů, proč se koronavirus v Anglii šíří rychleji mezi muži než mezi ženami. Naznačují to data získaná vědci z Královské univerzity v Londýně, napsal ve čtvrtek zpravodajský web BBC. Jejich studie zároveň potvrdila, že se Anglie potýká se třetí vlnou epidemie covidu-19.

Studie REACT mezi 24. červnem a 5. červencem otestovala přes 47 000 dobrovolníků z celé Anglie. Ze shromážděných údajů vyplývá, že prudce stoupl počet nakažených ve všech věkových skupinách do 75 let, obzvláště mezi mladými lidmi. Zároveň se potvrdilo, že se vyšší míra infekcí neodrazila ve zvýšeném počtu hospitalizovaných pacientů či úmrtí.

Angličané slaví postup do finále fotbalového Eura (7. 7. 2021) Angličané slaví postup do finále fotbalového Eura (7. 7. 2021) | Reuters

Očkovaným hrozí podle studie menší riziko, že se koronavirem nakazí. Obě dávky vakcíny poskytly před nákazou 72procentní ochranu.

Fanoušci v ohrožení

Testování dobrovolníků v rámci REACT, která je jednou z největších studií svého druhu v Anglii, také ukázalo, že u mužů bylo o 30 procent vyšší riziko nákazy než u žen.

„Může to být tím, že sledování fotbalu má za následek, že jsou muži více než běžně společensky aktivní,“ uvedl autor zprávy shrnující výsledky studie Steven Riley.

Angličané slaví postup do finále fotbalového Eura (7. 7. 2021) Angličané slaví postup do finále fotbalového Eura (7. 7. 2021) | Reuters

Obavy ze šíření covidu mezi fanoušky byly spjaté před Mistrovstvím Evropy mj. i během výjezdu britských fanoušků do portugalského Porta - kde se odehrálo finále Ligy mistrů mezi britskými kluby Chelsea a Manchester City. Portugalská vláda tehdy čelila kritice za umožnění uspořádání utkání, které provázely sice proticovidová opatření, ale také davy fanoušků v ulicích města.

Samotné fotbalové mistrovství, které vyvrcholí finálovým kláním tuto neděli, má značně netradiční podobu. Hrálo se v celé řadě pořádacích měst - od Londýna, přes Řím, po ázerbájdžánské Baku, kde vypadli z turnaje čeští reprezentanti.

Jednotlivé země pak k fanouškům přistupují různě. Davy fandů mohly vyrazit na stadiony v maďarské Budapešti či v dánské Kodani, naopak do Anglie na rozhodující mač necestovali kvůli hrozící karanténě fanoušci z Dánska, ale účastnili se jej pouze Dánové žijící na britských ostrovech (stejně jako předtím na druhé semifinálové utkání mezi Itálií a Španělskem).

Angličané s výhodou

A právě Angličané díky netradičnímu modelu získali nebývalou výhodu - s výjimkou jediného zápasu v Římě odehrají celé mistrovství doma. Dánsko ve středu porazili gólem z kontroverzní penalty v prodloužení 2:1 při velmi ochotném pádu Raheema Sterlinga v pokutovém území a krátce poté, co se na hřišti objevily dva míče a utkání mělo být přerušeno. Nizozemský rozhodčí Danny Makkelie však rozhodl ve prospěch Angličanů.

Zápas přitom sledoval přímo na stadionu i premiér Boris Johnson s manželkou Carrie či jásající princ William. Sledovat mohli tak i to, jak před zápasem angličtí fanoušci bučeli při dánské hymně. Jde navíc o opakované provinění, protože podobně se příznivci na stadionu ve Wembley chovali i při předchozích zápasech šampionátu

Angličané slaví postup do finále fotbalového Eura (7. 7. 2021) Angličané slaví postup do finále fotbalového Eura (7. 7. 2021) | Reuters

Od 19. července se v zemi ruší veškerá opatření

Británie, která má asi 67 milionů obyvatel, ve středu oznámila přes 32 500 nově potvrzených infekcí koronavirem za poslední den. Jde o nejvyšší údaj od 23. ledna, kdy v zemi pomalu odeznívala druhá vlna epidemie. 

Za novým rozmachem nákazy stojí podle expertů nakažlivější varianta viru delta, která v Británii převládá. Londýnská vláda se přesto nadále chystá od 19. července zrušit veškeré koronavirové restrikce v Anglii, doufá totiž, že je obyvatelstvo již dostatečně chráněno díky vakcínám. Podle vládních dat dostalo obě dávky vakcíny již téměř 65 procent obyvatel Británie starších 18 let.

Přes 35 tisíc nakažených

V pátek Británie opět zaznamenala nejvyšší denní počet infekcí od začátku aktuální vlny epidemie, když ministerstvo zdravotnictví oznámilo 35.707 případů. Výrazně už rostou také počty hospitalizovaných a mrtvých, které nicméně stále zůstávají nízké ve srovnání s předchozími vlnami. Po Británii podle listu The New York Times aktuálně z evropských zemí hlásí nejvíce infekcí na 100 000 obyvatel Španělsko, kde se debatuje o návratu zákazů nočního vycházení.

Podle zpravodajského webu BBC jsou nakaženými často mladší lidé včetně dospívajících, z hlášení hygieniků pak vyplývá, že prakticky za všemi infekcemi nyní stojí vysoce nakažlivá koronavirová varianta delta.

Video  EURO 2021: Zlatá anglická generace? Změnili přístup, přijali evropské principy, říkají experti  - iSport TV
Video se připravuje ...

Danela ( 10. července 2021 14:55 )

Fandím přístupu Švédska, Finska a nyní i Anglie, super!!!

a-z- ( 8. července 2021 20:26 )

Běžte s tím už do Brusele.

fico ( 8. července 2021 14:05 )

Alespoň bude těch fotbalových vypatlanců méně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa