Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli 80 případům pětimilionový lockdown. Delta děsí Austrálii, Sydney uzavře na dva týdny

Autor: čtk/šamol - 
26. června 2021
13:08

Australské město Sydney dnes zavádí dvoutýdenní přísnou uzávěru s cílem zastavit šíření velmi nakažlivé mutace koronaviru, která byla poprvé odhalena v Indii a je známá jako delta. Počet dosud potvrzených případů této mutace v Austrálii vystoupil na 80, informovala agentura Reuters.

Zatím uzávěra platila v centru Sydney a na východních předměstích, kde žije více než milion lidí. Nákaza se však potvrdila i na dalších místech, což úřady vedlo k rozšíření lockdownu. Sydney, které je nejlidnatějším australským městem, má přes pět milionů obyvatel.

Uzávěra, kterou dnes oznámila premiérka státu Nový Jižní Wales, kde Sydney leží, Gladys Berejiklianová, bude platit také v okolí Sydney, tedy v Modrých horách, Centrálním pobřeží a Wollongongu. Potrvá do 9. července a lidé při ní budou moci opouštět domov jen při cestách do práce, k lékaři, do školy a na nákup. V dalších částech Nového Jižního Walesu bude omezeno veřejné shromažďování a obyvatelé budou také muset nosit roušky uvnitř mimo domov.

„Nemělo žádný smysl to zavést (uzávěru) jen na tři nebo pět dní, protože by to nesplnilo účel,“ řekla Berejiklianová na tiskové konferenci. Konzervativní vláda státu se uzávěru zavést zdráhala, ale vyzývalo ji k tomu stále více odborníků.

V boji s koronavirem byla Austrálie úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikami. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, pravidlům nařizujícím dodržování rozestupů a zároveň díky tomu, že opatření byla převážně dodržována. Od začátku pandemie země s více než 25 miliony obyvatel zaznamenala na 30.400 případů koronavirové nákazy a 910 lidí tam po nemoci covid-19 zemřelo.

V uplynulých měsících se však Austrálie potýkala s menšími ohnisky nákazy. Před mohutným rozšířením infekce se ubránila pomocí důsledného trasování kontaktů, izolací lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, a krátkými přísnými uzávěrami.

Očkováno proti covidu-19 bylo dosud podle Michaela Kidda z australského ministerstva zdravotnictví 28 procent obyvatel starších 16 let. Podáno v zemi bylo 7,2 milionu dávek vakcíny, z toho u 5,2 milionu šlo o první dávku.

Austrálie zatím očkování zpřístupnila pouze lidem starším 40 let a skupinám, kterým kvůli zdravotním indikacím či povolání hrozí zvýšené riziko. Vakcína od firem Pfizer a BioNTech je v zemi podávána lidem ve věku 40 až 59 let, zatímco vakcíny od společnosti AstraZeneca dostávají starší věkové skupiny.

Video  Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné?  - Videohub
Video se připravuje ...

gerstl ( 26. června 2021 17:15 )

Tak až se na konci léta tady začne také vše zavírat, doufám, že nepřijdou místní známí trolové,pro které je jakékoliv české opatření vždy špatné. Tedy kromě všeobecného rozvolnění úplně všeho. A nezačnou zde zase dávat Austrálii za příklad, jak tam covid úžasně zvládají. Pak jim tenhle článek připomenu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa