Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Loni chránili dům před plameny, teď ho smetla povodeň. Velká voda už v Austrálii zabíjela

Autor: sova, ČTK - 
24. března 2021
17:47

V důsledku nedávných masivních povodní přišla o svůj domov velká část Australanů. Obzvlášť smutný příběh potkal rodinu Roba Costigana. Farmář z Nového Jižního Walesu se nyní vypořádává s ruinou, která kdysi bývala jeho vysněným rodinným domem. Ztráta zázemí bolí o to více, že před více než rokem se jeho rodině podařilo zachránit domov před ničivými požáry, které zachvátily celý kontinent. Týden tehdy strávil snahou udržet plameny od svého prahu, nakonec se mu to podařilo. Jak informuje web stanice BBC, nyní je ale vše jinak.

Z obývacího pokoje se stala blátivá bažina, televizi odnesla voda do jiné místnosti a po lesklé dlažbě v kuchyni nezůstala ani památka. Dům vedle, který obýval jeho tchán, byl rozpůlen vejpůl spadlým telegrafním sloupem.

Nevím, co na to říct. Je to jako ten nejsilnější kopanec do slabin, ale musíme se tím probojovat dál,“ komentuje totální zkázu svého majetku Costigan.

Vzpomínky na sucho vzala voda

V živé paměti má přitom ještě nedávné sucho, které dlouhé roky trápilo většinu australského území včetně údolí nedaleko města Wauchope severně od Sydney, kde farmář s rodinou bydlí.

V té době roky trvající sucho mohlo za to, že kohoutky vyschly a nevydaly ani kapku, takže místní obyvatelé pro boj s požáry čerpali vodu z potoka. Nyní je situace zcela opačná.

Výzvu k evakuaci obdrželo 40 tisíc lidí

Agentura Reuters ve středu informovala, že dalších 6000 lidí z Nového Jižního Walesu bylo za posledních 24 hodin právě kvůli záplavám evakuováno. Metropole státu Sydney se ve středu poprvé po několika dnech probudila do jasného dne, hladina řek ale v některých oblastech stále stoupá. Policie ohlásila dva mrtvé, jednoho v Novém Jižním Walesu, druhého v Queenslandu.

Výzvu k evakuaci dostalo v Novém Jižním Walesu v uplynulých dnech více než 40 000 lidí. Podle premiérky státu Gladys Berejiklianové byla ve středu vydána nová nařízení, která vyzývají k odchodu do bezpečí obyvatele západních částí města Sydney.

Následky masivních povodní v Austrálii (24. 3. 2021) Následky masivních povodní v Austrálii (24. 3. 2021) | Reuters

Muži se utopili v autech

Australský premiér Scott Morrison ve středu uvedl, že budou připraveny vrtulníky, aby dopravily potraviny do supermarketů, kde docházejí zásoby. Do postižených regionů na východě Austrálie bude rovněž vysláno několik stovek vojáků, kteří budou pomáhat s obnovou. „Jejich úkolem bude čištění těchto oblastí, odstraňování trosek,“ řekl ministr pro řešení krizových situací David Littleproud.

K mrtvým policie sdělila, že pětadvacetiletého Pákistánce uvěznila voda v autě severně od Sydney, kde byl nalezen mrtvý. Muž, který přišel o život v Queenslandu, zemřel rovněž v autě, které spadlo do řeky.

Tisíce lidí pátrají po pohřešovaných blízkých

Od začátku záplav reagovali záchranáři na 11 000 telefonických proseb o pomoc a z vody pomohli 950 lidem. Červený kříž oznámil, že do evakuačních center dorazilo v minulých 24 hodinách 6000 lidí a že 1399 lidí pátrá po pohřešovaných blízkých.

Premiér Morrison nad postiženou oblastí letěl vrtulníkem a v rozhlase řekl, že viděl naprosto zatopené domy.

Podle meteorologů se silné lijáky budou během středy přesouvat k australskému ostrovnímu státu Tasmánie, kde mohou způsobit lokální povodně.

Video  V Austrálii konečně zapršelo  - Reuters, Steph Stewart
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi