Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Miminku museli po narození rozříznout lebku: Chlapeček má teď neobvyklý tvar hlavy

Autor: jel - 
27. ledna 2021
11:55

Manželé Lucy a Aaron Danovi z Nového Jižního Walesu v Austrálii minulý rok v lednu přivítali na svět své první miminko. Malý Flex se narodil s takzvanou kraniosynostózou. Což je termín, který označuje předčasný srůst švů v lebce dítěte, což vede k tomu, že má abnormální tvar hlavy. Prodělal několik náročných operací. Bude ale žít úplně normální život.

To, že miminko bude mít neobvyklý tvar hlavy lékaři zjistili ve dvacátém týdnu Lucyina těhotenství, po narození mu pak byla diagnostikována právě kraniosynostóza. Když bylo Flexovi pouhých devět týdnů musel podstoupit první chirurgický zákrok.

Jeho stav byl ale vážný a tak musel podstoupit další operaci minulý týden. Lékaři museli oddělit pokožku hlavy od lebky a uvolnit srostlý šev, poté vyjmout část kosti lebky a pak ji zase složit dohromady, jako skládačku. 

Maminka prozradila Daily Mailu, že operace trvala dlouhých 7 hodin a Flex musel být v nemocnici šest dní. „Bylo to těžké, oči mu opuchly a on tři dny neviděl. Doufáme, že to byla poslední operace, ale nevíme to jistě, protože je to celkem vzácné,“ popsala Lucy. 

Operace pomohla

Už po první operaci došlo podle ní k velké změně v chlapečkově chování. Po narození se prý na rodiče vůbec nesoustředil, ani nedíval a nevyvíjel se dobře. Po zákroku byl prý najednou šťastný.

Paní Danová také řekla, že nikdy neslyšela o tom, že by se tohle mohlo miminku stát, dokud se to nepřihodilo právě jim. Lékaři dokonce uvedli, že existuje možnost přerušit těhotenství, k tomu se ale nedokázala rozhodnout. 

„Měli jsme strach, že se mu během operace něco stane a on zemře. Což je něco o čem opravdu nechcete přemýšlet, když se vám narodí miminko,“ dodala. Od poslední operace minulý týden ovšem udělal Flex obrovský pokrok a lékaři ujistili rodiče, že by to nemělo ovlivnit jeho inteligenci, bude schopen normálně sportovat a velkou jizvu, která mu po zákroku zůstala, zakryjí vlasy.

Kraniosynostóza

Mozek malých dětí roste velmi rychle, proto je jejich lebka tvořena z několika kostí spojených švy. Ty zabraňují srůstu kostí a díky nim je umožněn růst lebky společně s mozkem. Kraniosynostóza znamená, že některé z těchto švů srostou předčasně, což vede k charakteristické deformitě hlavy. Existuje několik typů kraniosynostóz a léčí se operativně. Náročný zákrok podle stránek věnovaných kraniosynostóze trvá obvykle 3 až 7 hodin a často při ní dochází k velkým ztrátám krve.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi